„Балгария бесе голяма греска. Лосо!”

26

|

9189

|08.10.2013
„Балгария бесе голяма греска. Лосо!”

Снимка: Фрогнюз

Аз съм много добър християнин. И името ми е християнско, казвам се Даниел. От Руанда съм. Това са първите думи на един от многото цветнокожи в центъра на столицата, който заедно със свой приятел споделя слънчевия неделен ден край Баня Баши джамия в София. Всеки ги е виждал, но не им е обръщал внимание. А с времето стават и все по-забележими, тъй като броят им се увеличава. Ако преди две години беше изключение негър из софийските улици, то сега е правило, особено в областта на Централните софийски хали.Много мъже на възраст не повече от Христовата, с видим африкански произход, стоят на групички и „убиват” времето, като изглеждат много заети в разговори и сравняване на мобилните си телефони. На мнителния българин веднага му светва: Тук се прави някаква далавера! Екип на Фрогнюз реши да провери на място.
 

Тъмнокожият Даниел веднага се съгласява на разговор. Преди него обаче двойка мъж и жена учтиво отклониха опита ни. Трябвало да говорят спешно по телефона, а след това имали бърза работа. Извиняват се няколко пъти заради отказа си. А след повече от половин час продължават да седят спокойно на същата пейка. Бяхме възпитано финтирани.

Даниел е по-разговорлив за разлика от приятеля си, който дори не пожелава да разкрие откъде е родом. За по-лесно ще го наречем Приятеля „Х”. За сметка на своята тайнственост ни заговаря на български, а твърди, че е само от 5 месеца в София. „Грешка, грешка, обърках вратата, голяма грешка...”, изпя на времето Джанго Зе. Подобен рефрен подхвана и Приятелят „Х”: „Балгария бесе голяма греска. Лосо, лосо!”, е отговорът му на въпроса: „Е, как избрахте точно България, момчета? Тук и местните се чудят как да избягат.” „Ситуацията ще се промени”, контрират те.

Приятелят „Х” мечтае да стигне до Франция - сякаш това е заветната точка на неговия житейски път. Даниел е настроен по-религиозно-философски. Той и в България можел да остане, щом Господ е рекъл, стига да има условия. А такива засега няма. Поне в последните 7 месеца – от толкова той е в София. С Приятеля си „Х” се познават от бежанския лагер в Бусманци. Сега живеят в този в „Овча купел”. На въпрос други приятели от Руанда наоколо имат ли, те са категорични, че всички са дошли сами от най-различни африкански държави. Познават се покрай лагерите. Тъй като в София са на свободен режим, могат да се движат без ограничения в града. Обичат да се въртят наоколо, да релаксират, да се смеят, да си говорят и да обменят опит.

Маршрутът на Даниел от Руанда бил много дълъг. Единственото му желание било да попадне в християнска държава. Според него, ако цял свят изповядва християнството, всички ще живеем в мир. Освен това „българите се борят за бъдещето си и ние се борим за бъдещето си”, обосновава се Даниел. Обаче „няма работа, няма медисина, лосо”, приглася приятелят му. И двамата са вещи в строителните работи -  „зидар, зидар”, уточнява на български Приятелят „Х”. В Африка, ако имаш пари да си купиш такси, можеш да си докарваш нормално по 100 долара на ден, дават пример момчетата.

В общежитието всичко е наред, няма драма. Не се разделяме на християни и мюсюлмани, опровергава очакванията ни за грозни случки между различните религии Даниел. „Някои си мислят, че ние - черните хора, сме лоши. Ние не сме. Ние разбираме хората. Обаче понякога оставаме неразбрани. Българите се държат добре с нас. Тук всички сме сами, идваме сами. Даниел се чува от време на време с баща си, загубил е майка си, деца няма, но има брат и сестра.        

Фрогнюз потърси за коментар и Държавната агенция за бежанците. Предвид  създадената натовареност на ведомството покрай сирийските бежанци сведохме въпросите си до минимум. А именно: Увеличил ли се е броят на бежанците от африкански страни в България през последната година? Каква част от тях работят? Агенцията за бежанците съдейства ли им за намиране на работа? По-висок ли е криминогенният фактор в района на Централните софийски хали, предвид непосредствената близост на джамия, синагога и църква?... Вече седмица от Фрогнюз чакаме отговор. Дали ще го получим?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Чернилки!!!
1,

Боклук, чернилка е на майкати пичката!

2 + 2 - !
Непрекъснато се правят социологически проучвания кой за кого ще гласува. Разни агенции ни заливат с информация, която не ни интересува, защото управляващите ги тресе СТРАХ ДА НЕ ОТСТЪПЯТ ВЛАСТТА. Което е отвратително. НИКОЙ ОБАЧЕ НЕ ПРАВИ ПРОУЧВАНИЯ КОЛКСО ДУШИ СЕ ЧУВСТВАТ ДОБРЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА? Не става въпрос за бежанци и емигранти, а за българи, които са родени и израсли тук, тук са живели дедите им и прадедите им. Повяравайте ми, резултатите ще ви ужасят! Не е тайна, че всеки, който има материална и всякаква друга възможност напуска държавата ни! Особено младите! Но на управляващите не им пука! Те гледат само и единствено себе си! Та да се върнем - много българи се чувстват НЕЖЕЛАНИ ЧУЖДЕНЦИ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА, КАКВО ОСТАВА ЗА БЕЖАНЦИТЕ?!
службогонец
Чакайте си отговор от агенцията за бежанците. Коя агенция в Б-я работи? Ни за българи, ни за чужденци. Само лапат държавни пари и си топлят защитените службички.
учуден
Чак сега ли ги забелязахте медиите. Вчера покрай халите беше стълпотворение от тв - то не бе Канал 1, Бтв. . . А те са от месеци и нямат нищо общо със сирийците.
коко шанел
Трябва да ги развозват обратно по държавите им! Сигурно много от тях са свесни хора, ама да ми кибичат тука пред ЦУМ по цел ден. . . нещо не ме кефи
Абе някой да ги е канил?
$$$,

канил не канил, тая сутрин казаха че са заловени 1200 сирийци за един месец които искат да минат българо-сръбската граница нелегално само за последния месец. това са хора който бягат от война!и не им харесва тук!ако някой си мисли че бг е европейска държава . . . . след африка сме. смърт за всички комунисти!

23 + 0 - !
Do $$$,

А защо ги ловят? Защо не са толкова активни на турската вместо на сръбската граница?

1 + 1 - !
мери
Не бъркайте африканци със сирийци. Нямат нищо общо и по изглед и по манталитет - тук става въпрос за негри
уфса,

Кой с кого да бъркам, расистка тъпа, ако Сирия е във война от 3 години в Африка се прави религиозно прочистване от над 30 години, да си чула някой от ЮАР да е дошъл, естествено, че и африканците са бежанци, чудя се само защо българските власти бавят статута им на бежанци, след като го придобият, ще могат да пътуват в целия съюз, познай колко ще седят в България.

7 + 2 - !
ивайло
Вчера четох в пресата, че всеки ден полицията проверявала самоличноста на 70 бежанци около халите?! Не вярвам - всеки ден минавам поне по 3-4 пъти отам и не съм видял пукнат полицай. И се чуствам незащитен като в долнопробно гето - гледат войствено, миришат. . .
софиянец
Не са само до халите. Плъпнали са в цяла София. Не приличат на бежанци - телефоните им скъпи и постоянно цъкат по тях. Правилно сте остановили в статията - сигурно въртят далавери по тях. Но въпроса е "как родната милиция ни пази"?
DOLU
мръсни черни отрепки. не стига че сме най бедни в европа ами ше съберем боклука на 4-5 най бедни страни от света. изхвърлете ги
чернилка,

Мно-го сме! Сил- ни сме!

0 + 3 - !
вени
като ви прочетох и се огледах в обедната почивка - много сте прави - те са мнооого - като хлебарките - черни и гнусни и бързо увеличаващи се.
маймун
Като Б"А"лгария е голяма грешка що не си остана в джунглата между маймуните? Там ти е мястото.
джунгла,

Иде ми да запея химна от "Цар Лъв" ма дали ще ги привикам при мен в джунглата?

4 + 1 - !
F1
И тези ли ще трябва да интегрираме?
?!?,

Те за българска тапия ли чакат? И после какво - ще подобрят отрицателната репродуктивност у нас? И след 20 г. който е бял тук, ще бъде преследван, щото е антиариец

3 + 1 - !
Бат` Здравко
"Единственото му желание било да попадне в християнска държава. Според него, ако цял свят изповядва християнството, всички ще живеем в мир. " За съжаление на Даниел е попаднал в комунистическа държава, а не в християнска!
атака
Айде Волене, айде, Сидеров - отстреляй ги!!!
западняк
Ние в България сме адски нетолерантни към цигани и турци. Като гледам лелята как ги гледа от 1 снимка ми настръхват косите. Трябва да се поучим от Лондон, Рим, където всеки 3 е чернокож.
столичанин
Пишете, че са на свободен режим из София - т. е. си разнасят болестите навсякъде, а ние как ще се спасим. Знаем с/у грип, но с/у африканец - има ли ваксина?
отрицание
айде стига бе имаме хужда от свежа кръв оставете ги да ни оодсилат генът.
демограф
почна се вече. Нищо случайно няма. 2000000 българи се изнесоха за 20 год. Сега за има -няма5 год ще си побълним бройката с африканери и арабески и щем нещем и останалите булгаристанци ще си бием камшика, а тук ще останат само електоратът наБСП щот са дърти и няма за кога да се махат, на ДПС, щот новодошлите са им близки и циганите щот те всякак са си добре.

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах