„Те ти, булка, Спасовден“ е култова еротична история

17

|

60656

|13.06.2008
„Те ти, булка, Спасовден“ е култова еротична история

Историята е от книга "само за големи"; тя е откровено еротична, но наша, българска и родна. Това е история за момата "с големата кукуля", която си търсела мъж. Открила го с подобаващ атрибут, а кулминацията дошла на Спасовден.


 

„Те ти булка, Спасовден“ е една от историите във „Фолклорен еротикон“. Това е книга "само за големи", съставена от Флорентина Бадаланова. В нея се откриват различни варианти на приказки, които псевдосвенливостта на българина игнорира като общоизвестни. Независимо от това разбиране обаче тъкмо този тип четива са най-разпространените, а всеки един изследовател, който е събирал етнографски или езиков материал на терен, знае, че по селата тези теми въобще не са табу.

„Те ти булка, Спасовден“ е история, популярна из България. Ето вариант на историята, в която е запазен и оригиналният говор на информаторката:

„Имало едно време една мома с голема кукувица (кукувица=вагина, диал.). Толко й била голема кукувицата, че одила да пика на Шърбановата воденица и млела брашно за цел Лом.

Докъде била по-мънинка, добре… Ама като поотрасла, се молила на баща си да оди да й дири мъж да се жени. Рекла му:

- Ако да ми не намериш мъж да се оженим, че да си откинем едно влакно от кукувицата и че се обесим на ньего!

И бащата й, като всеки баща, се много наскърбил и тръгнал по света да дири за дъщерата си курец.

Тръгнал е от Сирната неделя и е одил през целите пости. Навръх Великден стигнал до един мост нади Дунава. Ама не било мост, ами било на един овчар кураца. Като пасъл овците, пущил си го напреко Дунава – да се не издават като одат да пасат трева у Влашко. И млого му се молил бащата и му казал:

- Ей, момче, така и така, - ела да ми отървеш чедото, що инак че си откине едно влакно от кукувицата и че се обеси.

Оня, овчара, се съгласил и рекъл:

- Щом е такава работата, нема к’во!

Отишли они и на третия ден на Великден почнала сватбата. У четвъртък правили Замески, като кво си му е адета, месили леб и готвили гозби за сватбарете. У петък почнали да викат: „Их-ху-ху-ууу!“ - из цел Лом и най-много у Боруна, що момата била борунчанка. У събота почнали да играят ръченица у момчето и „на ситно“  стигнали у неделя у момата, та посленке ги водили у черква да ги венчаат. Венчали ги и седнали на момчето у двора сватбарете да се веселат. Ама момчето било сиромах и немало маса и си пущило кураца като трапеза, да турат отозгоре гозбите и лебовете. Нали требвало сватбарите да гулеят и да ядят. Седнали они като кво си требва, а на челото на трапезата - на главата на куреца демек, седнал попа. Докъде момата с големата кукуля си седела скришно – сичко било без никакъв проблем. Обаче като довели булката и младоженека като погледнал и като му рипнал куреца – и трапезата се дигнала у небесата. А на върха бил попа и се молел: „Господи, спаси ме!“ И се носил у небеси и се кръстел, и се реял, и све се на Бога молел да го отърве. Четиресе дена! На четиресетия ден Господ дал благослов момчето да си узапти силата и попа се спасил. В памет на това, че Господ му дал спасение, попът кръстил тоя ден „Спасовден“ и оттогава у Лом си е останало адет тоя ден много да се тачи. И понеже попът като паднал бил казал на момата с големата кукуля: “Те ти булка, Спасовден!“ - оттогава останало да се вика тая дума кога некой се отърве от големо премеждие, кое Господ му дава изневиделица. Оттогава е останало като памет и закон хората да се не женат по Велики пости, що тогава бил одил бащата на момата с големата кукуля да си дири зет. Великден е останало да бъде дена велик, кога тъстът си е намерил зет. А па Спасовден се тачи, за да се помни кога четиресе дена попът се е носил у небесата нади Лом и кога с Божия сила се е спасил. Големи празници, памет голема“.

st._venev.jpg

илюстрациите към текста са на Стоян Венев

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Спасчо
Феноменално. Остава да ни кажете и откъе да си я купим тази книжица сигурно има много други интересни истории. Българинът бил свенлив ха ха ха - лъжа и измама. Няма по-мръсно подсъзнание от българското.
bore,

r58teuuue787

0 + 0 - !
лаик
Честно казано - доста тъпа и комплексарска.
kozela
Такава простотия, че като нищо може да е истина!
Chudna istoria i pokazatelna za balg. mantaitet.
оягоя
нема смисъл-нема логика ауторката е за 4-ти километър
Флорчо
Името й видяхте ли - Флорентина Бадаланова. . . . . . . . . . . Ало Флори. . . , Флорче, тропа ти бадалана!
прабаба на 5 правнуци
Аз знам от прадядо си друга история за произхода на „Те ти, булка, Спасовден“: В едно малко селце баща живеел със седемте си сина. Шестимата се задомили и дечица имали. . . Най-малкият дълго избирал, но накрая и той вдигнал сватба. Няколко дни след тържеството свекърът, на Спасов ден, отишъл в съседен град на панаир. Купил по армаган за всеки от голямото си семейство. Като се върнал, всички се събрали около него да си получат подаръците от панаира. На този свирка, на онзи гребенче. . . раздал армаганите и в този момент констатирал, че забравил за най-малката снаха - нали била само от няколко дни в дома му, пропуснал я в сметките си. Стои невестата пред свекър си и аха да заплаче, че за нея няма армаган, а той се чеше и по главата и се чуде какво да прави. Накрая въздъхнал дълбоко, плеснал новата си снаха през дупето и казал: 'Те ти, булка, Спасов ден!' (Това ти е, булка, армагана за Спасов ден).
stefan, us
Много яка история! Приятна, някак си . . . на фона на новините.
janna
забавен разказ, наивен и весел. На мен много ми хареса
janna
Забавен разказ. Наивен и весел. Намен много ми хареса.
Randa
You've really impressed me with that aneswr!
Сашко
В книжарницата при градинката на "Кристал". Питайте за книги за Скришния фолклор. Те са доста.
ili
Страшно забавна. Трудна за четене, защото се скъсах от смях , докато я четох.
дядо поп
Дано ДПС. Атака и БСП се възненесат горе веднъж завинаги , че да спасим България!!!
дядя Вася
Навремето, овчарите на Спасовден тръгвали със стадата си от Стара планина към Беломорието. И вечерта преди тръгване за последно лягали с булките си, като казвали:-Те ти булка Спасовден -другото на Димитровден. тоест като се върнат по Димитровден от Беломорието.

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах