Реклама / Ads
35| 38716 |23.11.2013 ГЛАСЪТ

Кои умряха заради Джон Кенеди - списъкът

.
Кенеди в моргата.
Как бързо минава времето. Половин век вече ни дели от убийството на Джон Кенеди, което в САЩ бе обявено за убийството на ХХ век. През тези години се изрече и изписа почти всичко, което можеше да се изрече и изпише. Издадени и излъчени са безброй коментари, анализи, спомени, разследвания, съмнения и всякакви фантастични теории и предположения.
 
Дори някакъв нашенец, не желая дори името му да споменавам, години наред се представял за американски генерал и разправял, че знае кой е убил Кенеди. И български медии веднага превръщат тоя хахо в герой. Ако беше измислил нов метод за опериране на сърце или нова подводница, нямаше толкова да му се радваме. Но тъпанарът разтягал някаква лъжа като дъвка и ние се гордеем с това. Поредната сензационна яхния като онази за българина, който изровил трупа на Чарли Чаплин. Не ни интересува, че имаме актьори и въобще творци, които са вървели по пътя на великия комик и са постигнали нещо, а някакви типове, които произвеждат отвращение и срам. Но няма да ви говоря за тях, бъдете спокойни.

 

Има обаче тайни около убийството на Джон Кенеди, които все още спират дъха, а и за тях се пише изключително рядко. Не са харесвани от правителства, партии и финансови кръгове, защото издават винаги нещо зловещо, някакво спотаено зло в утробата на властта. 


***

Далас, САЩ. Там, в петък, 22 ноември 1963 г., в 12,30 часа местно време бе убит 35-ят президент на Съединените щати Джон Фицджералд Кенеди. Кенеди е ранен фатално, докато пътува с жена си Жаклин, губернатора на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели Конъли, придружени от президентския екскорт.

10-месечното разследване на комисията "Уорън" между 1963 и 1964 г. установява, че Президентът е убит от Лий Харви Осуалд. Същата комисия установява, че и Джак Руби също действа сам, когато убива убиеца Осуалд, преди да се яви пред съда. Въпреки това анкети, правени между 1966 и 2006 година показват, че близо 80% от американците не вярват на официалните версии и смятат, че правителството прикрива истината за атентата.

Една друга комисия, тази към Камарата на Представителите на САЩ, заявява през 1979 г., че Президента Джон Ф. Кенеди вероятно е станал жертва на добре организирана конспирация. Комисията изважда шокиращи недостатъци в разследването на ФБР и на Комисията "Уорън". Въпреки че се съгласява с твърдението на "Уорън", че Осуалд е най-вероятният убиец на Кенеди и губернатор Конъли, Комисията към Камарата на представителите твърди, че са произведени поне четири изстрела и че има голяма вероятност стрелците да са били двама. Комисията не определя нито един човек или група хора замесени в убийството, освен Осуалд, но казва че ЦРУ, Съветския Съюз, организираната престъпност и още няколко други групи биха могли да имат пръст в атентата. В днешно време убийството все още се дебатира.

Версиите се роят непрекъснато. Между тях са, че в убийството е замесена мафията, кубинските контри, Фидел Кастро, КГБ, ЦРУ, оръжейни магнати и пр. Споменават се различни аргументи, някои от които направо абсурдни. Съвсем реални са обаче действията на американските власти, които изземват всички филми от камерите и фотоапаратите на свидетели на покушението. След което тези ленти мистериозно изчезват.

Още по-подозрително е ликвидирането на убиеца Ли Харви Осуалд. Скоро след това умира от рак в затвора и неговият убиец - евреинът Джак Руби. Класическа мафиотска история - убит е "поръчаният", след това е убит убиецът му, накрая загива и убиецът на убиеца. Следата е прекъсната завинаги. Край на филма. Би било добър финал за киното, но става въпрос за действителността, а в живота нещата винаги са по-сурови и от най-жестокия екшън.

 

Твърде вероятна предистория.

 

През 1913 г. Конгресът на САЩ прехвърля (подарява) националната независимост на страната на т.н. ФЕД (Федерален резерв). Вместо държавата, частни банки, съставляващи ФЕД, вече имат право да печатат долари. Нещо повече, САЩ плащат огромна лихва на частниците от ФЕД, върху всяка отпечатана купюра. По този начин, налагайки долара за световна валута, ФЕД  реално налага контрол върху целия световен финасов пазар и повечето национални икономики, чиито резерви или дългове са в долари. Без социалистическия лагер, ако се вярва на комунистическите лидери в Кремъл, чието твърдение се опровергава от секретни документи след разпада на СССР, Варшавския договор и СИВ.

През 1971 г. е отменено златното покритие на долара. Зелените банкноти, започват да служат за контрол или предизвикване на инфлация, както и за „лабораторно създаване на кризи” в различни точки на света, в цели региони и в целия свят. От тази ситуация господарите на ФЕД стават още по-могъщи. Кои са тези мистериозни хора, се пита в задачата. Предположенията, митовете и легендите не са толкова много. И все пак. Според една от теориите, това са еврейски фамилии начело с рода Ротшилд. Повечето от тях са изселници от Русия, Литва и Полша. Посочват се Ротшилд, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Мойзес, Леман.

На 4 юни 1963 година, президентът Кенеди издава Президентски Декрет, Изпълнителна Заповед № 11110, с който на Департамента по финансите се предоставя право да издава сребърни сертификати срещу налично сребро в Държавната съкровищница. На практика, това е нож в сърцето на ФЕД, който до този момент произвежда пари и ги дава срещу лихва на Правителството на САЩ. Един вид началото на края на Федералния резерв.

След близо половин век прекъсване, американската държава отново започва да печата свои пари. Така наречените банкноти на Кенеди от 2 и 5 долара, на които пише: "united states note", а не "federal reserve note". Тоест банкноти на Съединените щати, а не на Федералния резерв. Отпечатани са малко над 4 милиарда и са пуснати в обръщение. След 4 месеца започва печатането и на 10 и 20 доларови банкноти. Те обаче така и не виждат бял свят, защото съответните хора взимат съответните мерки.

 

Точно след 200 дни, на 22 ноември 1963 година, Кенеди е убит.

Съвпадение или мистерия? Отговорите още липсват. Поне ясните и конкретните.

 

Следващият президент на САЩ – Линдън Джонсън, поправя „грешката” на Кенеди веднага след като полага клетва в деня на убийството, 22 ноември, на борда на Президентския самолет „Делта форс-1”. Още докато лети за Вашингтон той издава първата си заповед: спира печатането на държавните банкноти от 10 и 20 долара и връща правата на ФЕД. В кратки срокове банките от ФЕД изтеглят от обръщение и банкнотите на Кенеди от 2 и 5 долара.

Предлагам ви няколко интересни факти, свързани с убийството на Джон Кенеди, които някак остават в сянка доста години:

- Лий Харви Осуалд, човекът, който по официални данни е убил Кенеди, е бил застрелян два дни след ареста. Убиецът на Осуалд – Джак Руби, умира от скоротечен рак без още да е произнесена присъда по делото срещу него. Според официалната версия на разследващите не съществува никаква връзка между Осуалд и Руби, нито на Руби с мафията и Съветския съюз.

- 20 минути преди убийството на Кенеди актрисата Карън Къпцинет звъни в информационната агенция Associated Press и съобгщава, че пияният й любовник, сътрудник на ЦРУ й е казал, че президентът ще бъде убит точно в този ден. Разбира се, никой не повярвал на жената. След няколко дена Карън е намерена в дома й със счупен врат. В полицейския протокол е записано, че е паднала във ваната.

- Джак Зангрети, управител на хотел в Оклахома, заявил, че в рамките на 24 часа Осуалд ще бъде убит от човек на име Джак Руби. Две седмици по-късно Зангрети е намерен удавен в езеро, недалеч от хотела, в който работел.

- Роза Черами, проститутка, която е имала връзка с Джак Руби, два дни преди убийството на Кенеди, в надрусано състояние разказвала, че знае за атентат срещу президента. Малко след това я блъска кола. В моргата съдебните лекари описват рана в главата й, която, според тях, би могла да е от куршум.

- Ханк Килам е човек, работил за Руби, който е знаел за връзката му с Осуалд. Намерен е с прерязано гърли. Версията: самоубийство.


- Хъг Уърд, частен детектив, разследвал смъртта на Кенеди загива в самолетна катастрофа заедно с кмета на Ню Орлиънс, добър приятел на Кенеди.


- С.Д. Джаксън, човекът, който първи купува лентата, на която са снимките на Запрудър от убийството на президента, умира скоро след това от сърдечен удар. Филмът така и не вижда бял свят.

- Дороти Килален - журналист, която остро критикува комисията „Уорън” , е намерена мъртва в собственото си легло. Заключението на полицията е, че е починала от смесване на таблетки с алкохол.

- Грант Стокдейл, близък на братята Кенеди, на 1 декември заявил, че е близо до разкриване на убийството и ще разкаже всичко пред съдия. На 2 декември пада от прозореца на офиса си на 13-я етаж. Официалната версия: самоубийство.

 

- Ли Бауърс – оператор в железницата, намираща се недалеч от мястото на убийството, от вишката видял група хора, която се намирала на хълма, от който е стреляно срещу Кенеди. Загива в катастрофа.

- Гари Уъндърхил, служител на ЦРУ, участник в подготовката за нападение срещу Куба заявил: "Знам кои са те и това е проблем. Те знаят, че аз знам. Затова съм тук. Не трябва да оставам в Ню Йорк." Трупът му е намерен на 8 май 1964 година с дупка от куршум в главата. Официалната версия: самоубийство.

- Дж.Д. Типит – полицаят, който седмица преди убийството се е срещал с Джак Руби и Дейвид Фери. Застрелян при задържането на Осуалд. Според двама свидетели никакъв Осуалд не са видели, а двама мъже, облечени в черно. Единият свидетел е убит с изстрел в главата. Вторият бива ранен по време на кръчмарски бой, но без опасност за живота. Умира в болницата от сърдечен удар.

 

- Веднага след ареста на Джак Руби той бил посетен в килията от двама журналисти: Бил Хънтър и Джим Коет, а също и от адвокат Том Хауърд. По-късно тримата ровили в квартирата на Руби.
Хънтър е застрелян в полицейския участък. Полицаят, който го застрелва, обяснил, че е изпуснал пистолета си и произвел неволен изстрел. Коет е убит няколко месеца по-късно – неизвестен го нападнал в хотелската стая и му счупил врата.
По същото време адвокатът Хауърд получил масиран инфаркт.

- Джъд Браун – разследващ съдия по делото Руби умира от сърдечен пристъп. След него умира и помощникът му Кларънс Оливър. Разследващият адвокат на Руби загива в катастрофа.

 

- Леонард Палин, който заснел филм за убийството на Кенеди, загива в катастрофа.

- Джеймс Уоръл, който в момента на убийството видял подозрителен човек пред близката книжарница, също загива в катастрофа.

- Мона Санц, която взима голямо интервю от Осуалд малко преди да го убият, е ударена смъртоносно от автобус на улицата.

- Мери Шермън, биолог, която е участвала в програмата на ЦРУ за създаване на биологично оръжие за атентат срещу Фидел Кастро, е била убита на 21 юли 1964 г. с нож в сърцето. След това е подпален домът й, но огънят изгасва и трупът остава невредим.

Служителят от ЦРУ, с когото е работила, умира от инсулт. Лекарят, който му направил аутопсията, умира веднага след това от сърдечен удар. Братът на патолога пък бил застрелян.

- Еърлайн Робъртс – хазяйката на Осуалд, съобщила, че в деня на убийството при квартиранта й са идвали полицаи с полицейска кола. Тя обаче предупредила Осуалд и той се скрил. Жената умира от инфаркт.

- Лейтенант Уилям Пицер – фотографът, снимал тялото на Кенеди в моргата, по-късно се самоубива.

- Капитан Франк Мартин – полицаят, видял как е убит Осуалд заявил пред комисията „Уорън”: "Мога да разкажа много неща, но по-добре да си мълча." Умира от скоротечен рак.

- Мери Пинчът Майер - журналистката, която е правила интервю с Кенеди, с когото, според нея имали кратка любовна връзка, се похвалила, че е записала всичко в дневника си. Майер била застреляна направо на улицата на 12 октомври 1964 година. През 1976 дневникът е бил намерен и веднага конфискуван от агенти на ЦРУ. Същите по-късно правят изявление, че всички записки на Майер са унищожени, за да не петнят паметта на Кенеди.

 

- Дезмън Фицджералд, който е участвал в разработката на план за ликвидирането на Фидел Кастро, твърдял, че убийството на Кенеди е извършено по същия сценарий. Фитцджералд умира от инфаркт.

- Лиза Хауърд - журналистката, която взела интервюта от Хрушчов, Кастро и Кенеди и защитавала мирния диалог между Куба, САЩ и СССР, на 4 юли 1965 година е намерена мъртва. Според официалната версия се е отровила с лекарства.

- Уинстън Скот, директор на мексиканския отдел в ЦРУ, през 1969 година се пенсионира и написва документална книга за работата си. Умира от инфаркт точно преди книгата да излезе от печат, а ръкописът е конфискуван от агенти на ЦРУ. Синът му се опитал да я издаде по-късно, но се оказало, че всички страници, засягащи работата на Управлението след 1947 година са изчезнали безследно.

 

- Мери Джо Копичне – секретарка на Робърт Кенеди и приятелката й Нанси Карол Тейлър се изпуснали пред Боби Бейкър, че Кенеди има намерение да смени своя вицепрецидент Линдън Джонсън през втория си мандат, ако го спечели. Нанси загива в самолетна катастрофа, а приятелката й в автокатастрофа през 1969 г.

 

- Дороти Килейлън – журналистка, която взела интервю от Джак Руби и се похвалила, че се е добрала до сензационни материали. За всеки случай предала материалите на своята приятелка Маргарет Смит. На 8 ноември 1965 г. Дороти е намерена мъртва, а след два дена е открит трупът и на Смит.

 

Списъкът съдържа още 6 имена на загинали при странни обстоятелства хора, които са имали някаква информация или са разговаряли с Кенеди и хора от обкръжението му. Всички те са мъртви. Не можаха да проговорят.

 

Застрелян е и полицаят, който е оглеждал книгохронилището, откъдето се е смятало, че е стреляно срещу президента. Това е било само версия, една от многото, но ченгето е убито. Убити са още двама негови колеги, които са давали показания пред Комисията по разследване смъртта на Кенеди. Единият от полицаите оживява по чудо след първия атентат, но няколко месеца по-късно го намират „самоубил се”.  

 

Забележете! Клай Шоу, единственият човек, който е обвинен в съпричастност към атентата срещу президента на САЩ, е напълно оправдан от съда. Няколко години след това умира от рак. Оневинен е единственият заподозрян...

 

Мистериите продължават през 1970 година. Тогава се създава нова Комисия за разследване убийството на Джон Кенеди. В нея са привикани известни мафиоти, за да се установи дали мафията има пръст в организиране на атентата. Или дали мафиозите знаят нещо по въпроса. След като посещават комисията и отговарят на въпросите, част от бандитите изчезват безследно или са открити мъртви. Става дума за 15 души.

Още по-напечено става, когато в комисията са привикани и агенти на ФБР, участвали в разследването на атентата.

 

Уилям Съливан е човекът, който е имал пълен достъп до документите за атентата. Убит е от негов съсед по време на лов. Помислил го за елен...

 

Разпитани са още: Луис Николас, помощник на шефа на ФБР Джон Едгар Хувър, Алън Белмонт, също заместник на Хувър, Джеймс Кадиган, човекът, отговарял за папките с доказателствата, Джеймс Енглиш, шеф на лабораторията, изследвала оръжието на Осуалд, Доналд Кайлър, специалист по пръстови отпечатъци, който открива тези на Осуалд по оръжието. Всички те загиват в началото на 1977 г. От инфаркт.

 

През това време в ЦРУ са разпитани 7 свидетели, които разказват какво са видели или чули по повод атентата срещу Кенеди. Всички те умират по-късно.

Сигурно се питате, защо ви занимавам с всичко това. Какво общо има убийството на Джон Кенеди с България, с прехода, с родната организирана престъпност, с българските служби? На пръв поглед – нищо. Но ако се замислите, ще откриете онази скрита „червена нишка”, същата противна и смъртоносна връзчица, която винаги се появява, когато са засегнати интересите на определени кръгове – свещената връзка между политиката и мафията.

Над 250 поръчкови убийства в България за двайсетина години. Не е разкрито нито едно. Оправдани и пуснати на свобода бяха дори заподозрените в убийството на премиера Андрей Луканов. На първа инстанция имаха доживотни присъди, следващите магистрати ги обявиха за невинни. Колко неизвестни хора са премахнати, за да не проговорят или защото са свидетели на ограбването на страната ни - никой не знае. Но че има такива, ще ви каже всеки магистрат, всяко ченге. И не са никак малко. Но за тях не се пише, нито се говори. Законът "омерта" - който проговори, ще умре.

 

Откъс от книгата: "Мафията. От КГБ до ДС"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 13246 |08.11.2013 ДАНС по Щирлиц и Джони Инглиш... . 17| 12477 |06.09.2013 Джонатан Алън, посланик на Великобритания: Прозрачността убива корупцията . 56| 11767 |22.06.2011 Греди Асса по Джон льо Каре . 39| 10508 |10.01.2010 Да „изядеш” министър заради рейтинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads