Реклама / Ads
38| 10046 |11.12.2013 НОВИНИ

Ердоган: „България, Босна и Македония са турска територия”

.
В предизборно изявление турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че гръцка Тракия, части от Македония, България, Босна и Херцеговина са турска територия. „Тракия е нашата жива история в Европа, тя принадлежи на Турция. Тракия е Солун, Ксанти, Кърджали, Варадар, Скопие, Призрен и Сараево”, казал в речта си премиерът, пишат турски медии.
 

Изказването на Ердоган предизвика силна реакция сред гръцките медии, които подчертават, че изказването му може да разруши опитите на Турция и Гърция да да изгладят отношенията си и да преодолеят националистическите настроения и от двете страни.

 Според гръцките медии Ердоган се опитва да разшири турските завоювания и искания на целия балкански регион, като включва и Солун, и Скопие в географските си представи за Тракия. Според политическите коментатори, изказването на турския премиер  е предизвикало ново охлаждане на гръцко-турските отношения, които турският външен министър Ахмет Давутоглу се опита да подобри по време на посещението си в Атина преди няколко дни.

„Ердоган продължава с провокациите си за връщане на стария, но незабравен план за възраждане на „Турската република Тракия”, който включва територии от Гърция, Южна България и централните Балкани”, пише вестик  „Та Неа”. Изданието припомня, че Ердоган е правел подобни изказвания и по време на посещението си в Призрен през октомври, когато предизвика Сърбия като заяви, че „Косово е Турция и Турция е Косово”.

„Политиците трябва да внимават, когато правят изказвания, свързани с историята, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и непоклатима позиция”, заяви говорителят на гръцкото Министерство на външните работи -  Константинос Кутрас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6366 |31.08.2013 Ердоган: Да ударим Сирия тотално като Косово! . 7| 4872 |13.06.2008 Пияни миротворци в Босна и Херцеговина плашат командира си . 0| 4688 |05.02.2008 Индиец идва от Босна на мястото на Ал. Томов . 1| 6408 |18.09.2007 Натискат ни за сапьори в Афганистан и Ирак и за още войници в Босна и Херцеговина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads