Реклама / Ads
13| 6359 |19.12.2013 НОВИНИ

И Вигенин се отчете

.
Външния министър Кристиян Вигенин Източник: Булфото
За съжаление, България, заедно с Румъния, често става фокус на негативни кампании, като тази на която сме свидетели във Великобритания заради мнима заплаха за социалната система на Острова. Тези кампании са незаслужени и трябва да се търсят методи за противодействието им.
 

Външният министър категорично отрече тиражираната от някои медии информация, че се предвижда ангажирането на лобисти за защита на българския интерес във Великобритания.

Обещахме, че ще работим за приемственост във външната политика и смятам, че в голяма степен това беше изпълнено. Малко беше променен фокусът, като насочихме усилията си в тези направления, за които смятахме, че са били подценени в последните години, заяви министър Кристиан Вигенин, който представи днес пред журналисти отчет за дейността на МВнР в рамките на шестте месеца от встъпването му в длъжност.

В изпълнение на посочените в началото на мандата приоритети, е засилена ролята на страната ни в различните формати на регионално сътрудничество - Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и ПСЮИЕ. В рамките на председателството на ЧИС, което страната ни поема от 1 януари на 2014 г., ще си сътрудничим тясно с Румъния и Гърция, като предстои среща на тримата външни министри през следващата година в Солун.

Активизирани бяха и двустранните отношения, особено с непосредствените съседи на България. Посетих почти всяка страна от региона или се срещнах със съответните външни министри по време на различни международни форуми, отчете министър Вигенин. В началото на следващата година предстои посещение в Черна гора, а външният министър на Сърбия ще направи визита в София, допълни той.

През последните 6 месеца бяха предприети и редица мерки за по-активно участие на България във формирането на европейската политика и при взимането на решения, които са важни за страната ни. Беше извършен преглед на дейността на Съвета по европейски въпроси, като предстои известна промяна в правилата, по които той работи, за да бъдат неговите решения по-прозрачни, посочи външният министър. Той подчерта, че една от целите е да се постигне по-добра координация с българските евродепутати, които да получават навременна информация за българските позиции.

Започна и подготовката на България за ротационното председателство на ЕС през 2018 г. Дипломат от МВнР ще бъде командирован в Атина по време на гръцкото ротационно председателство, имаме покана и от Словакия, разчитаме на активната подкрепа на Франция и Италия, каза още външният министър.

Разширени бяха функциите на МВнР по отношение на външноикономическата политика. Създадена бе съответната дирекция в дипломатическото ведомство, беше подобрена координацията с Министерството на икономиката и енергетиката. След установения пряк контакт с туристическия бизнес бяха решени проблемите с консулското обслужване на чужди граждани. Българските консулски служби ще поемат изцяло потока от туристи, които искат да получат визи, а изнесените визови центрове ще бъдат своеобразен резерв, обясни Кристиан Вигенин.

С приемането на нов Устройствен правилник и Наредба за кариерно развитие беше завършена правната рамка на дейността на МВнР. По инициатива на външно министерство междуведомствена работна група е започнала работа по подготовката на Закон за преводаческата дейност, а работата по промените в Закона за дипломатическата служба е почти финализирана.

В отчета си за свършеното от началото на мандата министър Вигенин отбеляза, че завареният дефицит в бюджета на министерството от почти 7 млн. лв. към края на годината е свит до малко под 4 млн. лв., като в същото време заложените приходи са преизпълнени с над 7 млн. лв.

Той изрази надеждата си, че постепенното стабилизиране на финансовото състояние ще даде възможност в следващите години да бъдат отново отворени някои задгранични представителства на България.

През 2013 г. правителството взе решение да възстанови посолството в Монголия, предстои да бъде гласувано от МС и предложението за възобновяване на дейността на Генералното консулство в Милано, допълни външният министър.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4878 |19.12.2013 Вигенин: Можеше и лобистка фирма да ни чисти имиджа във Великобритания . 85| 12476 |17.12.2013 Станишев се отчете: Въпреки натиска, приехме 20 закона . 11| 5084 |14.12.2013 Вигенин: Овладяваме ситуацията с бежанците у нас . 9| 4798 |14.12.2013 Вигенин: Македония има интерес от договор за добросъседство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads