Преразказ на "Заложна къща" от Деян Енев препоти 7-класниците

87

|

20506

|20.06.2008
Преразказ на 'Заложна къща' от Деян Енев препоти 7-класниците

Frognews.bg ви предлага текста, по който пишат преразказ кандидатите-гимназистите за елитните училища. Това е разказът "Заложна къща" на Деян Енев. МОН заложи тази година само на съвременни писатели.


 

По вариант номер три, оцветен в червено в тестовата книжка, пишат седмокласниците, които кандидатстват в елитните гимназии. За три часа те трябва да отговорят на 50 въпроса и да напишат преразказ на разказа „Заложна къща” от Деян Енев. Изпитният вариант беше изтеглен в сградата на Министерството на образованието и науката минути преди 9 от журналист, избран чрез жребий. И трите разказа, които бяха подготвени, са от съвременни автори, като Драган Тенев, проф. Боян Биолчев и Деян Енев. С изтеглянето на третия вариант на изпита се падна и разказа „Заложна къща” на Деян Енев.


Заложна къща

Звънчето, закачено на дръжката на вратата, издрънча. Калин Бандеров вдигна очи от огромната като картата на бившия Съветски съюз кръстословица, с която се бореше вече цял предиобяд и погледна към влезлия. Беше една бабичка, прозрачна като паяжина и толкова слаба, че сякаш едва издържаше тежестта на големите дървени копчета върху палтото си. Калин Бандеров с един поглед я прецени и едва успя да скрие досадата си. Такива като нея в последно време се бяха навъдили твърде много. Те с невероятно упорство изравяха незнайно от какви гънки на времето никому непотребни вещи, притежаващи единствено сантиментална стойност за тях самите като шноли, напръстници, портмоненца, покривчици с целуващи се гълъбчета, мастилници, цигарета, пачи пера, тенекиени гривни, имитация на злато и със сиромашка жар се опитваха да ги заложат или направо да ги продадат. На всичкото отгоре сумите, които искаха, бяха отчайващо високи и понякога Калин Бандеров не издържаше и започваше да крещи. Тези клети хорица не можеха да проумеят, че чувствата, които бяха влагали десетилетия в тези предмети, сами по себе си не струваха и пукната пара.

Бабичката плахо пристъпи към старинното орехово бюро, зад което се беше разположил Калин Бандеров. Докато ситнеше по мозайката, тя на няколко пъти се опита да се извини за безпокойството, което причинява.

— Това нали е заложна къща? — попита бабичката, когато се изправи в далечния край на огромното орехово бюро. Беше толкова малка, че наподобяваше поставена отгоре върху плота порцеланова фигурка, помътняла от годините и напукана от старост.

— Да, госпожо.

— Извинете, не ви чух.

— Да, така е, това е заложна къща!

— А какви вещи приемате в залог?

— Различни, госпожо.

— А случайно стари вещи приемате ли?

— Зависи от много неща, госпожо. Най-добре е да видя за какво става дума.

— Какви суми давате, извинете?

Калин Бандеров за секунда се подвоуми дали да не изхвърли бабичката веднага, но все пак реши да си поиграе още малко на любезност.

— Ако дадената вещ, госпожо, е нова или идеално запазена, се договаряме с вас за размера на сумата, който да отговаря на реалната й цена и от ази сума, но пак повтарям, в зависимост от състоянието на предмета, аз мога да ви дам от 10 до 50 процента. Срокът за погасяване на заема е тридесет дни плюс тридневен гратисен период. Ако се появите в рамките на този срок, но примерно, нямате възможност да откупите обратно предмета, получавате възможност срещу една определена сума да удължите срока за откупуване с още един месец. Ако и тогава не успеете да го откупите, той става собственост на заложната къща. Разполагаме с типови договори, в които са описани тези условия. Договорът се подписва в два екземпляра, за всяка от страните.

Старата жена внимателно го слушаше и дълбоко скритите й в тъмновиолетовите орбити очи проблясваха ли може би сълзяха като две огледалца с изронена амалгама.

— Аз нося едно нещо — каза най-сетне тя.

Калин Бандеров несъзнателно сви мускулите на краката си, сякаш се готвеше да скочи. Тежката златна верижка на дясната му китка полегна върху полирания плот на бюрото като анаконда. Шансът старицата да покаже нещо наистина ценно беше едно на хиляда, но ловната тръпка изду ноздрите на Калин Бандеров.

Бабичката бръкна в разръфания джоб на палтото си и извади нещо, многократно увито във вестник. Тя бавно и с треперещи ръце започна да развива хартията. След това изведнъж пое дъх и положи пред Калин Бандеров един неописуемо красив златен джобен часовник „Омега“.

Калин Бандеров разбираше от ценни вещи. Тях той откупуваше веднага, даже и ако собствениците им знаеха или подозираха тяхната реална стойност, защото после по идеално разработен канал ги продаваше на Запад, където вече цената им скачаше най-малко десетократно.

— Този часовник беше на мъжа ми — каза някак напевно старицата, сякаш толкова пъти беше разказвала тази история, че историята се беше превърнала накрая от само себе си в песен. Той пък го има от своя баща. От вътрешната страна на капака е гравиран надпис, може да го видите. Мъжът ми, лека му пръст, беше лекар. Той имаше вкус към изисканите вещи. Да знаете само с какво достойнство носеше този часовник в джоба на жилетката си. Когато искаше да види колко е часът, мъжът ми се изправяше, никога не го гледаше седнал, щракваше капачето и поне една минута се взираше с наслаждение в циферблата. Винаги съм имала чувството, че както той се любуваше на часовника, така и целият свят в този миг се любуваше на него.

Докато слушаше разсеяно думите на бабичката, Калин Бандеров гальовно въртеше скъпата вещ в ръцете си и вече пресмяташе цената й в долари. Той щракна капачето и то красиво отскочи нагоре. От вътрешната му страна имаше гравиран пестелив надпис. Калин Бандеров го прочете веднъж и после още един път и още един път. „На сина ми Калин Бандеров — с надежда и упование.“ Нищо не разбираше. Когато вдигна очи към старицата, видя, че я няма. Беше си тръгнала. Чудно нещо, даже и звънчето не беше издрънчало.

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Доброжелателка
Хубав разказ човешки. Дано имат късмет тия дето са учили съвестно
Също доброжелателка
Няма спор, че този разказ е човешки , но в никакъв случай не е подходящ за седмокласници . Все си мисля, че в българската литература има достатъчно добри произведения застъпващи общочовешки ценности, които да звучат приятно и да не са толкова терминологично наситени с неща, от които децата нямат понятие.
друга доброжелателка
посредствен разказ, въпреки идята, която е доста експлотирана от кой ли не, както от добри, така и не толкова добри писатели. То добре, че не съм седмокласник!!!
учител БЕЛ
Текстът не е удачен. Дали заложната къща е обектът, който седмокласниците трябва да познават , или процентите да са тяхно хоби!? В кого да разпознаят положителния герой - златната верижка или архаичната старичка ? Какво човешко откриват в лихваря , от чийто поглед ще определят човешките ценности ? Слаб!Лош избор!!!
майка на седмокласник
Разказ с термнини непознати за децата и невъзпроизводими за тях - лихви, гратисни периоди и т. н. не показват езиковата култура на учениците. Изключително лош избор - поредния гаф на министерството на образованието. като че ли свършиха писателите.
cat
е, човешкото е, че на лихварят се дава шанс да стане добър човек, но друга работа е той дали ще се възполза. ама дали един седмокласник ще разбере тази идея, идея си нямам:)))
Преподавател
Определени места в текста ще затруднят децата. Финалът е отворен. Учениците могат да допишат текста и това ще намали оценката им. В класическата българска литература има по- подходящи образци за трансформиращ преразказ.
Бени - учител
Тексът не е подходящ. Смятам, че децата няма да успеят да разберат смисъла на цялата случка. Краят на разказа предполага някаква свободна интерпретация, която ще е в ущърб на децата.
Ангелина-Майка
Не смятам, че разказа е слаб или че един седмокласник няма сърце да го усети! Вярвам, че децата ще се справят!
Не става въпрос дали разказът е слаб или че децата няма да го усетят. Но за национален изпит има по- подходящи текстове!
Цвети-майка
Чета разказа и се чудя що за лош вкус е да избереш такъв текст! Елементарен като художествено произведение, въпреки неговата 'съвременност'. И друго-какво послание има този текст-когато си само на 14 години, мисля, че четивото трябва и да възпитава. Някой писа-ценности. Аз не ги виждам тук и това е жалко.
Енчев
Прочетох разказа. Ако посланието е за отчуждението, посланието е твърде елементарно. Звучи ми и малко блудкаво. За национален изпит- национално доказани и възприемани автори.
Бивш седмокласник
това че вие, скъпи родители, не можете да преразкажете текста не значи че, седмокласниците няма да се справят! Изключително удачен текст! Това не е съчинение разсъждение каквото ние трябваше да пишем (което си е много по-сложно), а преразказ!
Ученик направил теста
Мисля, че беше лесно и самият тест не беше труден, само 5-6 въпроса бяха омотани
Седмокласничка
Разказа като цяло е хубав. . , но не мисля че е много подходящ за седмокласници. . има доста непознати думи. . . просто можеше и да е по добър. . , но уви. . !!
Ученик направил теста
сега се връщам от изпитите изобщо не беше трудно даже беше забавно само дето се схванах на тоя стол 3 часа
Никола
Деян Енев. . . за мен един от най-добрите нови писатели в България. Колкото до това че майките и бившите вече седмокласници не са разбрали разказа, то е защото световете в които те живеят или са живяли са коренно различни от този на сегашния седмокласник. Изключително удачен избор според мен. Бихте се учудили ако разберете колко непонятни за вас термини от икономиката са фасулска работа за днешните деца. А и темата е актуална, близка на мислещите хора и много точна за българина днес. Забравихме от къде сме тръгнали, забравихме майките си. . .
756564 -ми седмокласник(чка)
ебати тапия текстт
Бивш седмокласник
не беше труден преразказа, ама теста беше малко труден!
Седмокласник
'— Ако дадената вещ, госпожо, е нова или идеално запазена, се договаряме с вас за размера на сумата, който да отговаря на реалната й цена и от ази сума, но пак повтарям, в зависимост от състоянието на предмета, аз мога да ви дам от 10 до 50 процента. Срокът за погасяване на заема е тридесет дни плюс тридневен гратисен период. Ако се появите в рамките на този срок, но примерно, нямате възможност да откупите обратно предмета, получавате възможност срещу една определена сума да удължите срока за откупуване с още един месец. Ако и тогава не успеете да го откупите, той става собственост на заложната къща. Разполагаме с типови договори, в които са описани тези условия. Договорът се подписва в два екземпляра, за всяка от страните. '
Седмокласник
само това по горе което го писах беше шантаво и 5-6 въпрос и още някои ме затрудниха малко:) иначе беше като по вода (грапава) :D
BLAG
dnes go prerazkazvah. . be6e lesno. . i testa mina dobre
Ралица
Текстът изключително много ми хареса и допадна. Лесно се запомня, защото в него има много действия и пряката реч е такава че лесно може да бъде избегната. Аз съм 7 клас и се радвам че имах удоволствието да го преразказвам днес на изпитите. Моля 'професионалистите' да се въздържат от коментари.
Седмокласничка
еми наистина беше трудно в текста само частта написана в по предишния коментар. но аз успях да го запомня и щом почнахме да го пишем аз веднага го написах в плана за да не го забравя ;)
Георгиева
Разказът е чудесен. Стига само описания на природни картини. Дано децата са се справили! Дано да са извлекли поука за себе си!
K
Ами аз днес ходих на изпита и текста определено ми хареса. Не беше трудно
Бивш седмокласник
На мен текста ми се стори достатъчно добър акто избор, наистина стига с тази класика!Дано са се справили 'зайците':)
PrinЦэsSчэNcэ7o
7 klas sum i dnes bqh na izpit. Prerazkaza ne be6e mn truden no mislq 4e imam gre6ki i propusnati momenti. Pojelaite mi uspeh!!! :)
Седмокласник :) ;)
много бе6е лесно даже се спражих за минимално време. Яко е!!!
Никола
Не знаех че публиката тук е толкова млада, но това е една от най-хубавите изненади за тази година. :) Поздравления на всички и успех на изпита.
абе стига ве - седмокласник
всичко си беше пирифектну :> аре стига вече сте се оплаквали аз съм много доволен . .
АРКАН
Безумно слаб текст за преразказ - просто неудачен от където и да го погледнеш ! Да не говорим, че адски далеч от седмокласниците. Жалка работа.
Силвена
Аз също съм седмокласничкаи всъщност на мен текста страшно много ми допадна, защото разбрах и смсъла му, дори малко се разчувстах. А относно непознатите думи аз срещнах само една и на изпита помолих да ми я обяснят, думата беше амалгама. А, и да допълня че текста беше със съкращения. Не съм съгласна с някои хора, но все пак всеки си има мнение. Ако човек седне и се позамисли ще проумее, че прозиведението не би трябвало да затрудни седмокласниците, защото през годината разгледахме наи-различни теми относно живота, хората и т. н. Лично аз съм много щастлива че се падна този текст. Успех на всички :)
родител
ГОСПОДИН ВЪЛЧЕВ, ПОДАЙТЕ ОСТАВКА! ПОДОБНА ГАВРА С ДЕЦАТА НИ Е НЕПРОСТИМА! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОБАЧЕ, НИТО ЩЕ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКА, НИТО ПОВЕЧЕ ОТ 28000 ДЕЦА ЩЕ РАЗБЕРАТ 'ЦЕННОСТНАТА ВИ СИСТЕМА'! МОЖЕ БИ, ДОВЕЧЕРА ЩЕ СЕ ПОЯВИТЕ ПО НОВИНИТЕ И ЩЕ КАЖЕТЕ ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ, ЧЕ ПО-ПОДХОДЯЩ ТЕКСТ НЕ БИ МОГЪЛ ДА СЕ ПАДНЕ! И МОЖЕ БИ, ЩЕ СТЕ ПРАВ - ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ВИЕ ЗАЛОЖИХТЕ ЦЕЛИЯ НАРОД В ЧУЖДИТЕ ЗАЛОЖНИ КЪЩИ, ВСЕ ПАК И ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ ИДЕЯТА ВИ, А ТЯ Е - ВСИЧКО И ВСИЧКИ НА ТЕЗГЯХА! РАЗПРОДАЖБА ДО ДУПКА-ИЗБОРИ ИДВАТ НАЛИ? ЗАСРАМЕТЕ СЕ!!!
родител
Текстът е странен! Дали в МОН някой експерт го е чел . . . и разбрал. От разказа става ясно, че ценният часовник е на дядото на героя. Същата вещ е ползвана от баща му. Трябва този Кирил Бандеров да е пълен кретен /като автора/, за да не познае часовника, а също и майка си. В текста е ясно, че той внимателно я разглежда и описва с подробности. Творбата става да запълниш вестник, но за изпит???
Никола
Родителе! Замислете се малко и после пишете. Нали точно това е идеята на автора, да ни накара да се замислим дали не сме забравили майките си, бащите си и самите себе си някъде в това материалистично-комерсиално битуване. За експертите в МОН не знам, но вие със сигурност не сте разбрали текста.
ДоВоЛеН
Аве родител я се замисли ти как си го прочел текста какъв Кирил бълнуваш. Чети внимателно какво пише. Щом на седмокласниците им е харесал значи е подходящ
хаесеъхасхед
най-търия текст който съм чувал някога през живота си
Зи (:
Стига бе, хора! Текстът беше ужасен! Като изключим това, че квесторката ни не можеше да чете, времето също беше прекалено малко. Не мисля, че час и петнадесет минути са достатъчни за качествена работа с такъв дълъг текст. . Много глупаво от страна на МОН да изберат съвременен текст! На мен лично ми е по-лесно да преразкажа Вазов (например), отколкото това! Възмутена съм и определено не съм доволна от себе си. . и не мисля, че другите са. Не казвам, че текстът не е хубав, просто можеше да се подбере нещо по-добро за подобен изпит. А теста няма да го коментирам, понеже беше изключително лесен и приятен и както каза някой по-нагоре, имаше само 5-6 въпроса, които бяха омотани =D Айде със здраве и успех на всички ^_^
GOST
По нагоре прочетох че Калин не е познал майка си и часовника а аз ще кажа : Ами след като текста е по-съвременен може бабичката да не е майката на Калин , защото може да е 2та жена на бащата на Калин
gost
това е най-тъпия тест, който можеше да се падне, няма по-тъп :X
Силвена
Е не!Вие не проумявате ли че изпита е да се проверят знанията на учениците и само да кажа, че задачата е трансформиращ преразказ на НЕПОЗНАТ текс. То лесни неща няма и хората са го измислили да не е на класически автори, защото някои от учениците ще са чели прозиведението и няма да е честно спрямо другите деца. Ами малко ако си напънете мозъците ще разберете мисълта за автора!
Силвена
Ама тооо хората все ще са недоволни защото дори и Вазов да се беше паднал, дори и Елин Пелин пак щеше да има противоречие и то не за друго ами този път текста щеше да е мн по дълъг от този и да има думи АРХАИЗМИ ако ме разбирате изобщо.
седмокласничка
не беше много труден , но там за лихвите и тея работи изобщо нищо не разбрах пропуснах някой неща от този момент просто не можах да го запомня. . . незнам аз не мисля че беше подходящ. . . .
Преподавател
Ами текстът в голямата си част повтаря елементи от роман на една руска писателка , но признавам, че финалът е изненадващ. Не мисля , че е подходящ за изпита, но. . . нашият министър каза , че авторът му бил любим. . . какво да се прави!Аз съм убедена и , че децата биха се справили и с по-труден текст, който проверява как възпроизвеждат описание, повествование в няколко глаголни времена, по-съдържателна пряка реч. . .
Само защото този разказ бил любимият на Вълчев ли трябва да се потят децата на България!? И то за какво? Поне да беше озаглавен 'ЗаМожна къща', че да имат някакъв стремеж към по-добър живот! А то - лихвари ще стават! Поредните еврейски дивотии на този недорасъл, но знаещ как да воюва за министерско кресло АНТИбългарин! ПОЗОР!
Бачо Кольо
Не мислех да пиша, но като прочетох какво мислят разни преподавателки по БЕЛ (така ли му казвате, госпожо, на предмета български език и литература?), доброжелателки и родителки, гости и какви ли не останки от нашето СОЦ минало?!?! Защо все някой друг ви е крив бе хора? Разказът на Деян Енев бил некадърен!? Ама вие чели ли сте други негови творби? Че не бил учел децана на не знам какво си. . . Това е задача на изпит, която поставя не въпроси за възпитанието, а за владеенето на езика. Чисто практически, а не идеологически мислете. Докато има още СОЦ останки, които пишат като горните, нищо няма да се промени в нашето образование. Ще има само една баба Илийца дето вади кола и един пропаднал Николчо. А на талантливите като Деян Енев не им пука дали ще ги признават или не.
Седмокласничка
Вижте какво аз мисля, че този текст не е за взимане на поука!!!Да не мислите, че ние си вадим поука?Ние го помним, преразказваме го и сто процента съм сигурна, че след 2 седмици най-много, всички ще го забравим!А и този текст го изтеглиха от жребия, а не защото писателят е любим на министъра!!!Текстът бе лек за преразказване и това беше най-важното, така че стига сте обвинявали г-н Вълчев!!!
Седмокласничка
мн хубав ;( не само, че дълъг ми и с мн. пряка реч :( лично на мен ми беше труден :S
вчера правих този преразказ
Текстът беше кратък. Идеален беше!Имахме голям късмет тази година. Само съжалявам, че не се възползвах до край и не преразказах още по-подробно разказа!
вчера правих този преразказ
'Цвети-майка', Моля те, остави ние, кандидатстващите, да коментираме това. Не ти е трябвало да го преразказваш, така че, не изразявай мнение!:)
вчера правих този преразказ
Ангелина-Майка, браво и аз така мисля!:)Но като стана дума за Вълчев не ми пука да си подава оставката по-добре.
вчера правих този преразказ
no naistina ima i po-dobri !Vqrno e !
angellinabella
Ще ми бъде безкрайно любопитно някой да се осмели да преразкаже -поне част от текста, например абзаца с речта на единия герой - бабичката. Интересно е да променяш глаголните времена, наклоненията. . Пробвайте.
www.7d-forever.dir.bg
http://7d-forever. dir. bg/_wm/files/?df=550327 тук има отговорите и теста и преразказа
седмокласничка
беше ужасно трудно и тоя писател не сме го 4ували ужасссссссссссссс the end
двойкаджията
Този текст е напълно естествено бодбран . Поради необходимостта от непозната творба той се нарежда сред най-точните за тази задача примери . Единствената цел за нас седмокласниците бе да интерпретираме описания от човешка гледнаточка . Това ние правим всеки ден . Да текстът е основно с1ставе от описаия. но това единствено го прави по-лесен за преразказва . Така ни остава спестено подробното предаване на всяко дествие . Също така непознатите за нас лексеми са твърде малко. имайки предвид нивото до което сме стигнали в нашето образование . За всички незапомнили нещата като; амалгама. . . Омега''. Бандеров. анаконда. жилетка и т. н. ; си остава факта. че нямат елеметарна памет . Все пак аз поздравявам всички явили а този изпит . С надежда ги призовавам да защитим честта на нашата майка България с пълни шестици . . . . . . . . . . . . .
Виденова
Уважаеми г-н Двойкаджия, Аз съм преподавател по БЕЛ и майка на седмокласник. Като учител ще Ви кажа, че бих била ужасена ако имах подобен на Вас ученик - много ерудиран, претенциозен и патриотарски настроен. А като майка на Ваш съученик - радвам се, че синът ми няма 'елементарна памет', защото беше втрешен от 'лексеми' като реална и заложна цена, погасяване на дълга, типови договори и т. н. На такива изпити човек защитава преди всичко себе си като знания, отговорност, дисциплина и пр. Точно тук е най-малко неуместно да намесвате 'честта на нашата майка България'.
Виденова
Г-н Двойкаджия, Като учител бих била ужасена ако имах ученик като Вас - многознаещ, претенциозен и показен. Като майка на седмокласник предпочитам синът ми да няма 'елементарна памет' пред възможността да крещи: 'Да защитим честта. . . '. Отвратително!
idiot
tekstut e mnogo qk i lesen moje6e i po lesen no ni6to drugata godina na drugite sedmoklasnici
Яна
Текста е подходящ , няма защо да роптаете!Щевидим резултатите и тогава , ще придобием ясна представа , какво е нивото на българските седмакласници по БЕЛ. Дано не се разочароваме!
тъпанара
бе6е много труден текст не можеха ли да ископаят по- лесен текст бе6е адски труден текст дано другата година ми се падне по-лесен текст
николай седмокласник
Какво да ви кажа текста според мен не избран правилно имам предвид че има много термини а това 'Ако дадената вещ, госпожо, е нова или идеално запазена, се договаряме с вас за размера на сумата, който да отговаря на реалната й цена и от ази сума, но пак повтарям, в зависимост от състоянието на предмета, аз мога да ви дам от 10 до 50 процента. Срокът за погасяване на заема е тридесет дни плюс тридневен гратисен период. Ако се появите в рамките на този срок, но примерно, нямате възможност да откупите обратно предмета, получавате възможност срещу една определена сума да удължите срока за откупуване с още един месец. Ако и тогава не успеете да го откупите, той става собственост на заложната къща. Разполагаме с типови договори, в които са описани тези условия. Договорът се подписва в два екземпляра, за всяка от страните. ' е толкова тъпо че повече няма накъде. Поне тестът беше лесен :D
мариела
Министре , много ви е прост разказа!Ако трябва вие да го пишете нищо няма да напишете!! По добре ПОДАЙТЕ СИ ОСТАВКАТА!!
ЯНА
Текстът е подходящ. Браво!Нека, да се види , колко е умствения багаж на днешните седмокласници. Може би , биха били доволни, някои родители и ученици, ако в текста имаше вулгаризми. Това със сигурност, не би ги затруднило даже, ще са доволни. Родители които , роптаят срещу подбора на текстовете , показват и своето невежество. Но , да изчакаме резултатите!
марея
Само като чухме заглавието, моят 21годишен син изкоментира така : заложната къща я знаят само наркоманчетата, но не и нормалните деца! Крайно неподходящ текст за деца в 7-ми клас и за преразказ! Ненормална държава- ненормални тестове! Горко на майка България!
седмокласник
Не одобрявам текста много е сложен!Беше трудно, особено трудно беше да преразкажем тази част ''Ако дадената вещ, госпожо, е нова или идеално запазена, се договаряме с вас за размера на сумата, който да отговаря на реалната й цена и от ази сума, но пак повтарям, в зависимост от състоянието на предмета, аз мога да ви дам от 10 до 50 процента. Срокът за погасяване на заема е тридесет дни плюс тридневен гратисен период. Ако се появите в рамките на този срок, но примерно, нямате възможност да откупите обратно предмета, получавате възможност срещу една определена сума да удължите срока за откупуване с още един месец. Ако и тогава не успеете да го откупите, той става собственост на заложната къща. Разполагаме с типови договори, в които са описани тези условия. Договорът се подписва в два екземпляра, за всяка от страните. '' Незнам какво съм направила на испита, но се наявам да имам добра оценка!
Оценител
Не се пише испит, а изпит! Не си направила много май.
S
'Разказ с термнини непознати за децата и невъзпроизводими за тях - лихви, гратисни периоди и т. н. не показват езиковата култура на учениците. Изключително лош избор - поредния гаф на министерството на образованието. като че ли свършиха писателите. ' Перфектен избор. . . това, че има 3 реда за лихвените проценти не означава нищо, лесно може да се запомни и преразкаже. Като цяло разказа не е нищо особено.
S
'Незнам какво съм направила на испита, но се наявам да имам добра оценка!' Също и 'не знам' са две отделни думи.
gIrL_FrOm_HeLl
aaaa prerazkaza be6e syper lesen spored mene az svar6ih parva ama dano sq da izkaram i dobri rezultati :D :D :D
smm
Разказът не блести с особени художествени качества, нито пък случката в него е нещо кой знае какво. Като за преразказ е добре, но според мен не трябва толкова да се сваля летвата - така подценяваме седмокласниците и даваме шанс на посредствеността. Надявам се, че класическите произведения ще запазят мястото си в учебната програма, защото класическо означава именно нещо, което надживява епохите.
седмокласник от сливен
текста беше труден поради тожа , че имаше много сравнения , но беше много интересен :)
СЕДМОКЛАСНИЧКА
Текста беше много кратък и лесен. АЗ го преразказах и мисля че съм се справила много добре. Не се оплаквайте че бил трудеен . Какво ли шяхте да правите ако се беше паднал разказаът 'ЗАПОЧВАНЕТО НА ЕДИН ДЕН ' А?
Седмокласник
Ние този текст ще го преразказваме за входно ниво.
6-то класничка
Този текст го имаме за домашно. Не смятатели че той е за 7 клас а не за 6
СЕДМОКЛАСНИK
mnogo mi haresva i ve4e sam go pravil
bashido
hubah i qk tekst
Цветан
Аз съм в 6 клас но разбрах разказа и много ми хареса на семейството ми също му хареса. Не мисля че 7 клас се е справил добре защото е лесен за разбиране текст.
Цветан
И са го подценили могли са да се справят и по-добре
divech1
awee hora sega mi predstoqt izpiti kandidatstvane i kvo li nee kvi sa teq protesti sreshtu teksta ?! Bih kazala che teksta si e na mqsto i e mnogo dob1r izbor1t ! Kvo se oplakvatee . . . vse pak za tva imate moz1ci vie ako tova vie e trudno nz poslee sh1 s1 naserete sigurnoo . . . kak da e . . . A i da kaja teq uj golemite da ne mi se praqt . . i da vikat na 7-klasnicite decaa zashtoto nie pone az kato chovek koito uchee za da postigne neshto imam dobre razvita mis1l i moga da se spravq s podoben tekst vse pak pisha eseta i hodq na olimpiadi :) blagodarq vii :)
marieta
amiii teksta e ok interesen e no mnogo truden az go pravih i polovinata neshta ne gi bqh napisala naistina mnogoe truden i obarkvash no e obshto4oveshki
Мартин
Не е подходещ за седмокласници. Трябва да дават повече текстове на известни писатели, а не на съвременници.
седмокласник
Текста е много лесен. Трябва само да го прочетеш средоточено и готово. Получих 6. 00
martin ivanov
na men mi trqbva prerazkaz ot imeto na kalin banderov
шестолкасничка
може ли да направиш трансформиращ преразказ от името на Калин Бандеров?!
УЧИТЕЛ ПО БЕЛ
не мисля че е подходящ за 7 клас

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+18°

+30°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+23°

+30°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+23°

+31°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+21°

+34°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+21°

+33°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+21°

+35°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах