Реклама / Ads
86| 40853 |27.01.2014 ИНТЕРВЮ

Птицевъдът Благо Джиев: Качественото ни производство пречи на контрабандата

.
Благо Джиев е собственик на птицекомбинат в Костинброд. Той е един от големите българи, който не го е страх да назовава нещата с истинските им имена. Дава работа на стотици хора, сам работи с тях и заради труда и производството си е уважаван в цяла България.Лют враг е на банкерите, инвеститорите и монополистите, които, според него, ограбват хората и народа и живеят на гърба на другите. В магазините си зарежда собствени колбаси и стоки, които са 100% натурални и качествени
 


Интервю на Красен Бучков


- Г-н Джиев, какво ви помага в борбата с хилядите трудности и пречки за да отстоявате и поддържате авторитета на птицекомбината ?

 

- Голата ми съвест ми помага. И затова съм на това дередже. На голата ми съвест съм подвластен, а не на марионетки и на правителства. Не на хора, които нямат капка достойнство и национална гордост. Които продадоха всичко в тази държава.. Продадоха я на чужди монополисти.Ще дам пример с мойто предприятие. Имам затворен цикъл, това е птицекомбинат.Държавата също има затворен цикъл на производство. На мен ми е лесно да си седим в кабинета и си говорим и да дам кланницата на някоя фирма, която да реализира моята продукция. Тя ще сложи такива цени, с които ще печели. Ще дам на друга фирма люпилнята и тя ще сложи някаква цена за печалба. Но не го правя . При нас монополистът не е подвластен на държавата. Той поставя условията и държавата е длъжна да ги приеме. Аз се съобразявам с пазара, нуждите, контрабандата най-вече. Два месеца беше перфектно . После пак стана същото. Контрабандата е на всички, тя е надхитряне. И това не е дело на няколко контрабандисти. За съжаление контрабандата  е политика, държавна политика.

 

 - На колко души осигурявате работа ?

 

- Всичко е демагогия. И най-голямата демагогия в тази държава е, че някой иска да осигури работа на някой. Ако беше така нямаше най-умните и най-кадърните хора да напускат държавата и тя да им съдейства за това. Та това е нашият потенциал. Американците бяха казали, че един американски инженер струва за тях 250 000 долара. Ако са напуснали един милион българи-инженери, колко милиарда долари прави това ? Самата схема, самата система по която работим в момента е порочна и води до никъде, до оня свят. Говорим сега за щастливи кокошки. И за да са такива, трябва да не консумираме яйцата от солидарност. И това е грижа за животните. А за грижа за хората да сте чули, да говори някой? Човек има ли интерес от това нещо или няма? Всички войни, които са се водили, всички революции, всички кризи се насочват от определни групи хора, с определен интерес. А по време на войни се вземат най-много кредити. Това е истината. И от това печелят единици.

 

 

 

Осигурявах работа на около 370 души преди години, сега са 300-310. Тенденцията бе да ги намалим с още сто човека Заедно с магазините хората са толкова. При това положение ще се свие производството и ще си зареждам само магазините. Защото търговията е несигурна работа. Днес има кантрабанда и никой не идва да купува. Утре няма – идват. Но амплитудата на това има-няма е много голяма. Контрабандата се яви в силни размери през четирите години управление на Бойко Борисов. Четири години тук на пръсти са брояха чужди клиенти. Зареждах моите магазини и това бе всичко. И никой не реагира. От 15 юли до 15 септември миналата година бе по-добре. Контрабандата сякаш малко намаля. Месото трябва да поскъпва ако искаме да има родно производство., ако искаме да има реален бизнес. Ако искате всичко да е контрабанда, нека да е евтино. 50% е сивата икономика в света.

 

Проблемът е, че вносните евтини боклуци завладяха и пазара на храни, затова и фалитите са като епидемия. Тази агония продължава много дълго и като камък мачка бизнеса. Затова и безработицата расте, и хората остават без доходи.


- Защо предлаганото месо и колбаси на Джиев има вкус, а тези от Европа и Америка са без вкус и дори миризма ? Може ли да се каже, че вашите продукти са по-качествени от тези в Еврозоната ?

 

Защото ги правя за себе си, а не за хората. Както искаш , така ме разбирай.От тези вериги, дето идват в България, не чакайте нищо добро. Всичко се мачка и ще продължава да се мачка. И дори има изявления, че в скоро време такива като мене ще бъдат ликвидирани. Естествено, те имат лобита, не плащат данъци, те не подлежат на финансова ревизия Никой не може да им направи финансови ревизия, а в отчетите дават това, което самите те искат, а не държавата. Те са богоизбрани – веригите и другите монополисти. Станишев и правителството ей това да имат предвид., когато казват, че в тях ще има и български стоки.Аз вече никога няма да продавам в тези магазини. Няма да продавам там, няма да работя с тези хора. Има ли модерен начин на технология. Оттатък океана има модерен начин на създаване на вериги. Над 80 % от стоките във веригите са чужди и те работят за чуждата икономика. Като качество и дума за сравнение не може да става с това, което се произвежда в България. На българина вече му се промениха и вкусовите качества. Как ги плюскат тия мазни работи в Макдоналдс? Отвратителна работа! Дори в щатските сайтове има  информация какви здравославни проблеми имат хората, които се хранят в такива вериги.

 

Аз нямам намерение да се боря нито с веригите, нито с контарабандата, нито с по-модерните и мощни технологии. Съществувам в една своя  ниша. И понеже хората не са информирани за това нещо и няма кой да да ги информира, мислят не в свой интерес. Защото така е устроен животът. Неслучайно, когато ние решихме да ставаме капиталисти първото нещо, което предприеха западните страни, бе  медиите да бъдат вкарани под техен контрол – изкупиха и телевизии и вестници Всичко да е подвластно на техните интереси. И то не на интересите им като държавност, а на монополизма и монополистите.

 

-Казвате, че не се страхувате дори да  затворите предприятието ?

 

- Не мога да се боря. Аз не мога да се боря с мръсотия. Аз бягам от мръсотията. Веригите искат с тях да правим поръчкови договори. Това не е двустранен договор. Прочетете един техен договор и ще видите, само дето не са те напсували. В тези договори има толкова двусмислени изрази  в едно езречение.По всяка време може да те унищожи и направи с теб каквото иска. Ти си просто господин Никой. Аз искам да работя с хора, с които имаме взаимни интереси. И толкоз. Има една мисъл, че когато се прави сделка, контрагентът трябва да е доволен от нея. Ако не е доволен, договорът ще бъде кратък. Но след като пазарът е зле, производителите дават във веригите, мъчат, блъскат там. Аз съм по-различен.

 

 

Имам тридесетина представителни магазина в София Всеки ден се зареждат.И не слагам колбаси на други производители, защото някои може да са чиста химия и да пострада мнението и за нашето качество. Ако някой  иска да работи в  мой представетелен магазин ,ще продава мойта истинска наденица и моите качествени колбаси.

 

Истината за качествената продукция е във фуражите. Там рецептите са от много години. И който показва някакви нови рецепти в храненето, да знаете че това е измама. Всичко ново е порочно. Гледах как в Китай контролни органи проверяват някаква фирма. Открили, че правят консерви и вместо  агнешко и сърна слагат плъхове и лисици. И правят милиони печалби нелегално. Какво е това ? Тази инвазия на китайски стоки е страшна, защото цяла Европа е залята от тях, защото всички концерни си направиха там предприятията, и всички в захлас говорят, че китайската икономика щяла да изпревари американскта. А китайската ще съсипе всички икономики, защото когато конусмираш стоки с ниско качество ти неусетно отиваш към стандарта на този, който я произвежда.

 

Много производители слагат антибиотици, които стимулират растежа, защото птиците, когато са наблъскани с антибиотици, са застраховани от болести. По принцип пилетата в срок до 30 дни не са уязвими, периодът след 40-ия ден е по-опасен. За мен най-важният критерий са дните, за които се угоява една птица.

Ако европейците дойдат на проверка в нашия комплекс, ще се изумят от строгата дисциплина, която сме въвели. Вече доста години ни проверяват европейски инспектори, но ако аз отида на проверка в техни птицекланици, всичките ще ги затворя.

 

- Г-н Джиев, вие се обявихте преди време против евросубсидиите. Още ли сте на тази позиция ?

 

- Евросубсидите са част от целия сценарий за поробване. Не може, когато говорим за пазарна икономика, да говорим за субсидии. Пазарната икономика казва, че на пазара всеки се явява със собствения си дух и собствените си възможности и професия и се налага като сериозен производител. Когато се дават субсидии го има фактора на пристрастност. Всяка държава иска субсидии, защото чиновниците са едни и същи. Те искат през тях да минават парите, те да са факторът. Дават субсидия за хуманно отглеждане на животните. И винаги могат да изпратят една комисия  на такива като мене, дето много говорят, да ми намерят някакъв косур за хуманност и ще ми праснат една глоба и ще върна парите. Ето това е субсидията.

 

С всяка година тези субсидии намаляваха и ако преди няколко години те бяха500 евро за тон, после паднаха до 325 евро. От 18 октомври миналата година размерът и се редуцира с още 108 евро. Това е истината.

 

Ако гледате американски филми, ще видите, че нито един фермер не е в пълния смисъл собственик. Всичките са с дългове. И никой не може да ги изплати. И това го правят банкерите. Ако имаш кредит трябва да имаш лично имущество и фирми и да си вързан, за да слушаш. Субсидия трябва да се дава на социално слаби, глухи неми, да подкрепяш тези хора, за да са необходими на обществото. Това го разбирам. От година на година във всички браншове субсидиите се увеличават. Това пазарен механизъм ли е ? В пъти по зле сме от плановота система. При социализма поне заробване нямаше. Имаше наши и ваши, активни и неактивни, подмазвачи и т.н. Сега е още по-зле.

 

- Добре де, все пак няма ли светлина в тунела за бизнеса на хора като вас ?

 

- Светлина в тунела  има за богоизбраните, за олигарсите и за властимащите, назависимо кой е на власт.  Някои от политиците ми казват – що не си гледаш живота ами... Вместо да кажат, в твоя бранш си компетентен, дай да видим какво да направим за доброто на държавата и хората.Те ме съжаляват. Така ми е казвал и   работещ министър. Срам!

 

- Как ще коментирате мисълта – „За кокошка няма прошка, за милион няма закон!” ?

- Вие трябва да запознаете хората каква е действителността с кокошката, а те го решат много бързо. В световен мащаб хората се надигат и просто не може да продължава така. В Америка вече има обезлюдени цели раййни. Банкерът няма милост. Това са хора с увредено мислене. Банкерите и хората имат различни интереси. Банкерът мачка хората, подтиска ги, защото богатият  и свободен човек не подлежи на командване . За да слушат, хората трябва да са бедни и да се молят за насъщния. Едно време робовладелецът се е грижел за хората. Осигурявал им е подслон и храна Сега няма кой да ти ги осигурява. Говорим за демократична държава в 21 век. Всичко се прави по сценарий. И се прави от векове. Едно време Ротшилд казал: „Дайте ми правото да печатам парите на една държава и не ме интересува кой е на власт!” По-късно неговите наследници и колеги придобиха права да печатат пари не на една държава, а на целия свят. Това е.

 

- Каккво ще кажете за въвеждането или по-скоро опита за въвеждане на Български държавен стандарт за месните продукти ?

 

- Това са глупости. Стандартът „Стара планина” е вид рецепта, не е стандарт. Докторите идват в птицекомбината и ми стоят над главата, за да видят колко чубрица ще сложа. Той трябва да ми каже колко химикали да слагам или да не слагам, а не колко сол ще сложим. И какво става, аз нямам право да правя кренвирши „Стара планина”, защото нямам право да слагам пилешки кожички. Тях трябва да ги махна, за да сложа сланина, и то внос. Български стандарт с вносна сланина?! И как може сланина да слагам, а кожички да не слагам. Това бе пълна глупост. За мен тия хора са неграмотни. Аз работя само със своя суровина Произвеждам и свинско заради някои от продуктите. Хубаво е да имам и телешко, но нямам. И затова слагам пилешко и свинско.

 

В моите магазини целта е да продаваме само български стоки. Обаче по едно време един специалист ме отчая. Вземам лютеница от него и той ми казва, че няма българска лютеница, че всичко се правело от китайско пюре. Дори и първомайската. Всичко от китайско пюре. Как да разбереш кое е натурално кое не е. Боб няма, леща няма, кое е натурално ? Дотам го докарахме, че ума не ми го побира.

 

- Изнасяте ли още в чужбина ? Преди години „Джиев” бе известен в арабския свят ?

 

- Изнасяхме до миналата година. Спряха субсидиите за износ. В Европа по едни начин ти дават субсидиите за производство. При нас за една партида ти дават субсидия. И настана пълен хаос. Арабите вземат от Бразилия сега. Ние нямаме субсидия и не сме конкурентни на техните цени. Направиха едни такива европейски документи, та да не можем да се оправяме. Хващат, че нещо е изпуснато на иракската граница. Не може да влезе стоката. Един познат влезе вътре с 80 000 еввро. Създадоха се пречки за пряка търговия между двете страни и се пречи на износа. И ние спазваме европейските изисквания. Ние сме васална държава. Нямаме дупе да отстояваме нашето. Правим всичко, което ни кажат и въпроси не задаваме.
 

- Коя ви е най-голямата награда в живота до този момент ?

 

- Не умирам чак толкоз тъжен, не оставам никому длъжен. Ей тази епиграма на Радой Ралин ми харесва и с нея отговарям на въпроса ви. Това е наградата ми в тоя мръсен живот, дето го живеем и в тази измислена и  измамна демокрация.

 

- Как ще се оправи тази държава ?

 

-Тази държава ще се оправи много лесно. Като отречем много порочни правила, които изпълняваме. За съжаление демокрацията днес е за силния , богатия, за монополиста. За тях е. Системата в държавата ни е ялова отвсякъде. Казват ни, че брутният вътрешен продукт се увеличава всяка година, ами защо тогава хората обедняват? Брутен вътрешен продукт, глобализация това- са все думи, които имат коренно противоположен смисъл. И това хората не го знаят.

 

Инвестицията е дългосрочно влагане на капитали с цел за придобиване на по-голяма печалба. Простичко казано – целта е  да спечелиш повече, отколкото ако парите са ти на лихва в банката. Инвеститорът работи за себе си. Проблемите на една държава и как се развива тя не зависи от инвеститорите. А точно обратното. Инвеститорът е лешояд. Той отива там, дето има мърша, дето има нещо гнило.

 

- Вас не са ли ви канили за съветник в някое министерство, да използват ъкъла ви, опита, знанията?

 

- На тях им трябват верни хора Да умееш да слушкаш и каквото ти кажат, да изпълняваш. Тия пък нашите трябва да слушат тия от Брюксел, защото от тях зависи дали ще ги похвалят Аз съм чуждо тяло. Не ставам и за партии. Критериите ми са коренно различни пък и вие журналистите са проводник на това статукво.

 

- Може ли да ни кажете колко произвеждате на ден, за седмица, за месец ?

 

- Няма да го казвам . Кой го интересува моето производство. Аз съм пречка за контрабандата и контрабандистите. И политиците са солидарни с тях, там са големите пари, там са интересите. Такива като мене  не са фактор. Отворената икономика означава разрушаване на всичко читаво по цял свят.Това е стратегия на хора извън тази държава. А политиците ни не отстояват нашия интерес. Кажете ми един, който да милее за държавата. И опираме до Волен Сидеров да ни казва истината.  А Бойко го упрекна , че обидил европейските посланици миналата госдин Те ни лъжат, а Сидеров ги обидил.... Не може да говорим за производство, без да говорим за политика. Те са като сиамски близнаци Поскъпнало пилещкото месо! Ами дай да отворим контрабандата, за да поевтинее.

 

- Кое е първо- яйцето или кокошката- вие май сте най-близо  до отговора ?

 

- Кокошкарите са първи Ако не са те, ни кокошка ще има, ни яйце... Повтарям,  за да предлагаме качествен продукт, ние трябва да го произвеждаме по нашите си технологии, българските. А не да помпаме животните с хормони, които после дават вреден ефект върху здравето на хората.

 

 

- Измислили сте виц, който сте кръстили „Виц на надеждата или кога ще ги стигнем американците”. Разкажете го.

 

- Българин попитал радио Ереван:”Кога ще ги стигнем американците?”. Радиото помислило малко и отговорило: „Вие българите ще ги стигнете американците, когато вашите милионери учредят „Български федерален резерв” и чрез лобита в параламента прокарат закон, даващ права на БФР да създава електронни пари /пари на БФР/, да отпуска пари за правителството /колкото му трябват/, да финансира българските банки, като предложи рефинансиране и на европейски. И когато влиянието на БФР над световната финансова система надвиши тази на Федералния резерв на САЩ, тогава ще ги стигнете и изпреварите американците... Хахаха...

 

Благо Джиев е роден през 1947 г. в пазарджишкото село Карабунар. Завършва средно техническо образование и постъпва на работа в металургичния комбинат „Кремиковци“,. През 1996 г. се ориентира към птицевъдството, където впоследствие преминава целият му трудов живот.Днес той е мажоритарен собственик на „Джиев“ и ръководи компаннията – един от най-големите производители на охладено и замразено пилешко месо, яйца, колбаси и деликатеси в страната. Постигнат е напълно затворен цикъл на производство – от добив и преработката на фураж до отглеждането на родители бройлери, люпилня, центрове за отглежане на бройлери, птицекланица, колбасараски цех и свинеферма.


Фирмата залага на 100% собствена суровина, а отличителна черта на продуктите е натуралният им вкус. Носител е на много международни награди за качество. Благо Джиев притежава също така и собствена верига магазини „Джиев“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 12633 |15.08.2013 Ганчо Бояджиев: Гена Димитрова ме запали по астрологията . 10| 12188 |25.04.2012 Крум Благов: Медиите са пиар отдели на собствениците . 24| 60207 |20.02.2012 Проф.Тодор Кантарджиев: Нашите туршии и мляко спират вирусите . 21| 18700 |07.12.2011 Адвокат Екимджиев: МВР и прокуратурата държат „вечни обвиняеми” за рекет и зависимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads