Реклама / Ads
2| 5009 |12.02.2014 НОВИНИ

Изборният кодекс пак изпокара депутати в ефир

.
Докладът на Венецианската комисия казва, че проектът за нов изборен кодекс е по-добър от сега действащия, каза по БНТ депутатът от Коалиция за България Филип Попов. Манипулациите не могат да бъдат зачеркнати на 100%, но в този изборен кодекс гаранциите са много по-големи, смята Попов.
 

За забранителните списъци комисията смята, че те лишават голяма част от гражданите да упражнят правото си на глас. Въведени са, за да се изчистят изборните списъци. Въпросните удостоверения се издават от общината, а не от кметските наместници, обясни Попов. Създадени са много по-лесни правила за гласуване на българите в чужбина. Електронното гласуване било хубаво, но не защитавало тайната на вота. 

Емоциите по изборния кодекс ще продължават, каза депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Конкретен повод за скандала вчера бил във връзка с издаването на свидетелствата, което било рискова процедура. В доклада на Венецианската комисия се обръщало внимание на нея. Тя давала възможност в последния момент да се ревизира наличието или отсъствието на право на глас. Това означавало, че кметският наместник, посрещайки автобус от съседна държава., ще посреща хората с такова свидетелство те ще излизат от забранителния списък. В изборния кодекс имало два съществени инструмента за манипулиране на вота - преструктуриране на изборната комисия в последния момент и механизмът на бюлетините и отчитане на вота. Нямало гаранция, че те ще са прозрачни. Бюлетините щели да бъдат номерирани, а избирателите да гласуват по два начина. Новият изборен кодекс е толкова добър, че комисията препоръчва да проведем изборите по стария, каза Кирилов. 

Четин Казак от ДПС заяви, че забранителните списъци, са въведени с принципа на уседналост, за да лишат български граждани от правото им да гласуват. В последното становище на комисията имало категорична препоръка: заради всички проблеми те да бъдат премахнати. Ние му обърнахме внимание, но явно това не се хареса на някои колеги, добави Казак. Друга важна промяна в проекта на изборен закон било отпадането на забраната за агитация на майчин език. Нашата позиция съвпада с тази на Венецианската комисия и ОСС. Бюлетините ще се печатат в БНБ, ще са защитени като ценни книжа. Номерирането по никакъв начин няма да застраши тайната на вота; ще се отстрани опасността от изнасяне или подмяна на бюлетина, изреди още Казак.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5465 |11.02.2014 Новият Изборен кодекс-утре на второ четене в НС . 30| 5877 |10.02.2014 Венецианската комисия с критики към Изборния ни кодекс . 29| 5967 |10.02.2014 Манолова похвали новия Изборен кодекс пред чужденците . 6| 5852 |06.02.2014 Корнелия Нинова: Няма да се гледат предложения за Кодекса без Тристранката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads