Реклама / Ads
7| 12961 |14.02.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Наздраве любов!Трифон Зарезан и Свети Валентин

.
Днес православните християни на много места в България празнуват Трифон Зарезан , а католиците честват Деня на влюбените - Свети Валентин. Да са ни честити!
 

Корените на празника Трифон Зарезан произлизат от древните времена, когато българските земи били обитавани от племената на древните траки, повече от всички се е почитавал Дионис - бога на виното и лозята. Дошли през VII век, в североизточната част на Балканския полуостров, предците на съвременните българи приели тракийските традиции на винарството и лозарството. В езическите традиции на националното съзнание се е наложил впоследствие празника на виното.

Смята се,че денят на "Свети Валентин" съществува вече в продължение на повече от 16 века, но празниците на любовта са известни, от още по-ранни времена - от времето на древните езически култури. Например римляните в средата на февруари, празнували фестивал на еротиката, наречена Луперкалия, в чест на богинята на любовта - Juno Februata.

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски". Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10634 |01.02.2014 Лее се вино.Наздраве Трифон Зарезан! . 0| 11463 |01.02.2013 Честит Трифон Зарезан! . 0| 6644 |31.01.2012 Празнуваме Трифон Зарезан . 3| 14701 |07.01.2013 Ивановден е; празнуват стотици хиляди. Наздраве!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads