Реклама / Ads
12| 26809 |20.02.2014 ХРАНА И ВИНО

Уискито пази сърцето, бори рака

.
Уискито е популярно питие, но едва ли повечето от любителите му са наясно, че освен удоволствие, умерената му консумация може да донесе и редица ползи за здравето.
 
Една чаша уиски е с ниска енергийна стойност и добавя само 65 калории към дневния ви прием. Уискито не съдържа никакви мазнини и холестерол. Разбира се, благотворните ефекти се проявяват само, ако се консумира в умерени количества.

Уискито засилва съпротивителните сили на организма срещу рака

Уискито е богато на анти-оксиданти, които помагат за ограничаване на растежа на раковите клетки. То съдържа елагова киселина (ellagic acid), която е силен естествен анти-оксидант.  Тя има свойството да ограничава взаимодействието на ДНК-то с някои канцерогенни вещества като нитрозамини и полициклични ароматни хидрокарбони.

Уискито предпазва от настинки и грип

Има данни за благоприятно въздействие на уискито при алергии и настинка. Помага и при болки в гърлото, ако се консумира заедно с гореща вода и лимон. Прпоръчително е да е в малки количества.



Уискито има благоприятен ефект върху сърдечния мускул. Предпазва от кръвосъсирване и запушване на артериите и така намалява рисковете от инфаркт. Понеже е богато на анти-оксиданти, уискито ограничава окисляването на липопротеините в кръвта, а от там и сърдечните заболявания. То увеличава количеството на добрия холестерол в тялото и намалява мастното съдържание в артериите.

Уискито помага в поддържането на телесното тегло

Уискито в умерени количества може да бъде полезно за хора с наднормено тегло. Има ниско калорийно съдържание и не съдържа мазнини. Подпомага храносмилането и овладяването на апетита и преяждането.

Други ползи за здравето от консумацията на уиски:

o    Подобрява паметта  – уискито повишава ефективността на мозъчната дейност дори в напреднала възраст. Подпомага ограничаването на някои болести като деменцията и Алцхаймер. Етанолът поддържа активността и правилното функциониране на невроните в мозъка.

o    Намалява стреса и безпокойството. 1 или 2 порции уиски са препоръчителни за отпускане на нервното напрежение.

o    Подобрява съня. То отпуска нервите и има слаб седативен ефект, което подпомага заспиването.

o    Спомага за удължаването на продължителността на живота. Умерената консумация на уиски подобрява продължителността на живота и здарвето като цяло. Разнообразните анти-оксиданти повишават съпротивителните сили срещу различни болести и признаците на стареенето.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7175 |19.02.2014 Дичо става готвач . 2| 7783 |17.02.2014 Ето ги петте най-влиятелни пера в света . 0| 9993 |14.02.2014 Любовта в нас и около нас . 1| 8578 |13.02.2014 Джули Манкузо - най-секси дупето в Сочи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads