Реклама / Ads
9| 8346 |12.03.2014 МИНАЛО

Невероятно! Евреи-съюзници на Хитлер

.
През септември 1941 г. лекар извършва толкова героична постъпка, че е удостоен с ордена Железен кръст, който се дава от висшето германско командване.Без да помисли за собствената си безопасност, майор Лео Скюрник, който е окръжен доктор, организира евакуацията на полева болница на финладско-руската граница.
 

Под тежките бомбардировки на Съветската армия той спасява живота на повече от 600 души, сред които има и членове на СС. Скюрник далеч не е единственият войник, който получава Железен кръст по време на Втората световна война.Повече от четири милиона души са получили ордена, но това, което отличава Скюрник от останалите, е фактът, че той всъщност е... евреин. Докторът не е единственият евреин, който се сражава на на страната на германците. Повече от 300 човека се оказват в съюз с немците, когато Финландия се присъединява към войната срещу общия враг - Съветския съюз.

Съюзът между Хитлер и расата, която той е обещал да унищожи, е един от най-необикновените аспекти на Втората световна война и въпреки това малцина знаят нещо за този случай. А той е единственият, в който евреи се броят за съюзници на Германия.

Почти без изключения - финландските евреи напускат руската армия, в която били принудени да служат от 10-годишни, докато навършат 25 години. Те били гледани с подозрение от останалата част на населението на Финландия, която е била под руско управление до независимостта й през 1917 г.

Войната, която избухва през 1939 г. и е известна във Финландия като "Зимната война", е разглеждана от евреите, като един шанс да докажат, че са лоялни финландски граждани.

За известно време цари неспокоен мир между Финландия и Съветския съюз, но когато Хитлер започва операция "Барбароса", изненадващата инвазия срещу СССР, Финландия вижда възможност да си възвърне териториите, загубени по време на "Зимната война", и взема страната на Германия.

Във Финландия може и да е имало немски войски, както и германско командване и Гестапо в Хелзинки, но страната отхвърля исканията на Хитлер за въвеждане на антиеврейски закони. Когато Хайнрих Химлер, архиектът на "Окончателно решение", посещава Финландия през август 1942 г. и пита премиера Юка Рангел за "еврейския въпрос", той отговаря: "Ние нямаме еврейски въпрос".

Въпреки това, след края на Втората световна война и ужаса на Холокоста, се усеща негативно отношение към финландските евреи. На среща на ветераните от войните в Тел Авив през 1946 г. те почти са изхвърлени като предатели. Намекнато им е, че те са помагали на Хитлер, за да спасят животите си, докато други, едва ли не по-големи евреи, са отишли в газовите камери.

"Ние не сме помогнали на германците", отсича Кент Надброник, председател на гилдията на финландските евреи-ветерани. "Имахме общ враг - руснаците, това е всичко", обяснява той.

Дейли телеграф
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6993 |09.08.2013 Подхвърлиха откраднатото хитлеристко знаме пред „Фокус . 12| 10409 |13.06.2013 Публикуваха предсмъртните писма на жената на Хитлер . 10| 10097 |12.12.2012 Хитлер е починал в Аржентина през 1962 г.? . 6| 11966 |29.06.2012 Те наричат Хитлер демократ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads