Реклама / Ads
36| 15620 |14.03.2014 ГЛАСЪТ

Оставки или камъни ще носят виновните за Лясковец?

.
Един голям мечтател...
Случаят в Лясковец приключи, забравете. Така им се иска на шефовете в МВР да завърши драмата с убития полицай, ранените негови колеги и паниката, обхванала целия град, а защо не и държавата. Държавата, защото хиляди родители си представяха в петък сутринта какво ще стане с децата им, ако друг човек с психични проблеми хване пушката и техния град, квартал, улица.
 
Жалко, много жалко за загиналия служител на МВР, както и за ранените негови колеги. Но именно случилото се и фаталните последици ни задължават да бъдем безкомпромисни към всички, които са си бъркали в носа, вместо да следват указанията за подобни ситуации.

Преди още да са направени анализите и заключенията от касапницата, на бюрото на премиера Пламен Орешарски трябваше вече да има поне три оставки: на главния секретар на МВР, на шефа на Великотърновската полиция и на човека, организирал толкова аматьорски акцията за обезвреждане на стрелеца Петко Савов. Тези трите са задължителни, а оттам насетне може да се говори за оставка и на вътрешния министър, директор на училището, кмет и на други по веригата, отговорни за случилото се.

Тъжна равносметка: един убит и трима ранени спецполицаи. От човек с психични проблеми. Първият и много важен въпрос е: Какво щеше да стане, ако в блока дебнеше добре обучен човек, който вместо по полицаите бе открил стрелба по децата от училищния двор?

Не, това не е опит за разчистване на сметки, нито повод за търсене на вина и искане на оставки. Това е опит да се говори за отговорностите на длъжностни лица открито. И без политика. Опит да се предпазим от следващи случаи, защото ще има такива. А ще има, защото животът е суров, немалко хора са на границата на психическото и физическото оцеляване. Непридвидими са техните действия. Застрашен е най-вече животът на деца, което трябва да ни направи безкомпромисни към всяка аматьорщина и безотговорно отношение към служебните задължения. Това е свързано с редица неща, но едно от тях е подбора на кадри. В МВР от години този проблем съществува, но ръководствата на ведомството и политиците се правят, че не го забелязват. А е така, защото ги устройва шуробаджанашкото назначаване на този или онзи на принципа "на всеки важен пост - наше момче". "Нашето момче" със сигурност ще свърши някоя и друга мръсна поръчка, но ще се провали, когато трябва да покаже качества и професионализъм. Защото не ги притежава. Няма да навлизам в детайли и да споменавам имена - ще им дойде и на тях ред. Задължително е обаче да не допуснем случаят да потъне в дебрите на обстоятелственото говорене, шикалкавенето, прехвърлянето на вината като горещ картоф и пр. На подобно поведение сме се нагледали и съответно напатили. Достатъчно е да си спомним "ювелирната акция" преди години в столичния кв. "Белите брези", където ченгета и барети се изпозастреляха заради липсата на елементарна координация и заради съмнения за участие на МВР-служители в сделки с мафията.

Има и други провали, които са завършвали с жертви и ранени поради нечия некадърност. 

Има и много успешни акции, за които обществото дори не знае. Техният опит е ценен.

Пак повтарям: става дума за живота и здравето на деца, невинни граждани и служители на вътрешното ведомство. Затова компромиси - никому!

Вторият въпрос е: Има ли инструкции за действия при подобни ситуации, откога са те и кога за последно са актуализирани?

Оттам насетне ще се нищи случаят час по час, минута по минута, за да се разбере кой къде е сбъркал.

Така би трябвало да се развият нещата след драматичните събития в Лясковец. Да се обявят виновните и да им се потърси отговорност. Открито и безкомпромисно, в името на цялото общество.

Едва ли ще доживеем подобни действия. Ръководството на МВР ще докара от девет кладенци вода, за да оневини "нашите момчета" и евентуално да прехърли вината я на предишните началници, я на великотърновските ченгета, я на прокуратурата или психолозите, на общинарите, а защо не и на местната ловна дружинка. Ще се създаде и временна комисия, която да разследва случия. От опозицията пък ще създадат алтернативна комисия, както бе в предишния парламент по случая с отвлечената и убита Мирослава от Перник. Нищо не свършиха въпросните комисии, но членовете им натрупаха сериозен брой медийни изяви... Дано да греша, но почти съм сигурен, че оставка няма да подаде нито един от ръководството на МВР. Ще чуем дежурното в такива случаи: Не бягаме от отговорност, ще направим  реформа, анализираме обстановката, изчисляваме параметрите на отговорност. Най-лесно би било да подадем оставка, но ние имаме сили да се справим, да отстраним наследените недостатъци и да..... и т.н. и т.н. Чака ни светло бъдеще, ще видите.

В самолетите поне има пликове за пасажерите с чувствителни стомаси... Ние обаче не разполагаме с такива, въпреки доказаните вреди от подобно говорене и позивите, които предизвиква.

В Лясковец се провежда панаир в началото на май. През последните години фондация "Америка за България" е спонсорирала проявата и заедно с общината са измислили гениално, според тях, решение, което да отличава Лясковския от други панаири. Всеки посетител трябвало да носи камък и по големината на този камък щяло да се съди колко са му големи мечтите. Подобна идея би трябвало да заинтригува преди всичко психиатрите, но не е момента да се заяждаме. Защото едно дете ще може да вдигне 2-3-килограмов камък, а една безмозъчна мутра, която не излиза от фитнеса ще замъкне и 50 кг скала. Това означава ли, че дебеловратите са най-големите мечтатели? Много интересно. Любопитно е обаче да научим, тази година от "Америка за България" и общинарите пак ли ще карат хората да носят камъни и чувството за вина или нещо друго ще изчисляват по тях? Главният секретар на МВР, например, би могъл да занесе песъчинка, а може и цяла скала, стига да му кажат навреме регламента...


Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 16155 |13.03.2014 Кога ще изключат Станишев? . 17| 11623 |12.03.2014 Кой и защо атакува съдия по "Килърите" пред ВСС? . 18| 15775 |10.03.2014 Как Иван Алтънов пребори белгийските концесионери в София . 32| 13184 |07.03.2014 Войната: студена или гореща я предпочитате?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads