Реклама / Ads
40| 14695 |17.03.2014 ИНТЕРВЮ

Евгени Минчев: БГ сериалите са боза без баничка

.
Лорд Евгени Минчев
Телевизионните фалшификации надвишават тези в хранителната индустрия. Зрителят спокойно може да склопи очи или да получи разстройство, докато съпреживява съдбата на Николета Лозанова или Деян Донков, коментира пред „Фрог нюз” лорд Евгени Минчев.
 

Интервю на Ренета Попова

- Г-н Минчев, какво е толерантност в политиката и ако съществува такава, къде да я търсим?

- Толерантността е дума, която отсъства от речника на повечето хора. Затова нека първо дам разяснения какво означава тя за мен. Толерантността е търпимост към различни мнения, поведение и позиция. Политиката и политиците трябва да са основен трибун на толерантността, а не да я изтъкват единствено по време на предизборни кампании и телевизионни дебати. Толерантността в политиката трябва да е като Хипократовата клетва за медиците. Тя трябва да отразява нивото на морал и да определя размера на трайност на една политическа фигура. Ще цитирам Живков, който по друг повод казваше: „Дела, дела и само дела…”

- Намирате ли някои от предложенията на родните ни политици за налудничави?

- Проблемът е, че не виждам много предложения от тяхна страна. Липсва обществен диалог, липсват конкретни думи и действия. Налице са отговори и послания, нещо като „За все по-нататъшното и все по-нататъшното развитие на социализма”. Едно озвучено и мултиплицирано от екрана политическо дрън-дрън, което уморява и не хваща дикиш.

- Има ли нужда властимащите да се подлагат на психотестове?

- Не мисля, че и това е начин. Корупцията би превзела и този ресор. Психоаналитиците са продажни също като всяка друга каста. Вероятно знаете, че повечето психоаналитици също имат нужда от психоаналитик.

- Има ли някой от депутатите, който ви впечатлява със стил? Кои са вашите 5 съвета към народните ни представители?

- За мен винаги знаменосци на добрия вкус в парламента са били депутати от ДПС и БСП. Не искам да изброявам имена, защото с повечето се познавам лично и ще засегна неспоменатите. Петте ми съвета към останалите са да мислят пет пъти, преди да кажат нещо, и още пет, преди да се облекат.

- В ЕС се обсъжда регистриране на трети пол, какво мислите по въпроса?

- Третият пол е бил и винаги ще бъде сред нас. Извън някаква имагинерна парадигма този трети пол може да бъде отделен и разпознат чрез определения като адаптивност към новото време, фиксиране на тази адаптивност за определен период и намиране на средна сексуалност, която да подготви земното население за адекватна репродуктивност и отглеждане на поколението. Очевидно това няма да са досегашните мудни и в повечето случаи безперспективни начини на възпитание и проверка във времето на поколенията. Новият конвейер ще изхвърля много по-зловещо неподготвените и така ще отсява образците на този среден пол.

- Започна риалити маратон по Нова телевизия - "Като две капки вода", "Денсинг старс", "Големите надежди". От TV7 ни атакуват с „Къртицата”, от bTV - „България търси талант”. Телевизионни водещи, бизнесмени и политици танцуват и пеят. Какви са ви впечатленията?

- Телевизионните фалшификации надвишават тези в хранителната индустрия. Ефирът се пълни от сурогатни програми на вече известни или наподобяващи чуждестранни предавания. Телевизионен лай и безпокойство върлуват на разположение на зрителя и той спокойно може да склопи очи или да получи разстройство, докато съпреживява съдбата на Николета Лозанова или Деян Донков. Надявам се принадлежащата му актриса Радина Кърджилова да е все още здрава и без патерици… Фалшификат са и наричаните от мен „Аман от Андрей водещо-продуценти”, при които истерията е избила над късите им прически и фъфли като Магда на наградите на телевизия „Планета”. Данъкоплатците трябва да поискат обяснение за някои от текущите понастоящем телевизионни формати. Харчат се техни пари, а продукциите най-често пълнят определени джобове. А там, където рекламодателят дава тон на предаванията, нека се поставят стандарти, които задължително да бъдат обект на обществен контрол. Някой вярва ли на СЕМ, когато толкова кич и нисък език се използват в ефира? Какво е значението дали ще кажеш една мръсна дума след полунощ или в 9 сутринта? Днешните подрастващи не са ние, когато бяхме на тяхната възраст. Искам да добавя, че и аз на 5 години знаех какво е полов член, като не съм го чул от телевизията, нито СЕМ го е имало тогава. Много шум за нищо ще нарека повечето от тези предавания.

- Телевизиите си пазят известните лица и започват да ги експлоатират във всичките си предавания - от сутрешните блокове чак до вечерта. Това успешен пиар ли е, или напротив?

- Е, да. Затова очаквам Юксел Кадриев да започне да води времето в почивните си дни, а Зейнеб и Гала да участват в последния епизод на „Морна ми мома пристанала, пристанала, още в зори станала”. Този пък флумастер Емил Чолаков може да започне да води съвременно „С бъклица и дрян”, като за бъклица поканят Гъмзата, а за дрян – Цветелина Грахич. Много се радвам, че в „Денсинг старс”  виждам една от мъжките Златки - Атанас Месечков, който ходи и играе като страдащ от остеопороза. Мисля, че трябва да прекръстят Мика Стоичкова в Мъка Стоичкова. Мариан Кюрпанов - тези високи сини планини от плът и високомерие да вземе да ги опакова Кристо или пък да се съберат направо с Криско, което е един по-тактичен вариант. Всички продуценти, за мен едни и същи във всичко, не могат да разпределят телевизионното темпо и заради ниските хонорари на подопечните си звезди ги търкалят по епизодите, докато си намерят похлупака. Финалът на всичко това е отегчена публика, девалвиране на културните стойности и един Азис, когото показват като готвач в поредния сериал. Уверявам тези умни глави, че това е тъпо и безсмислено.

- Бихте ли участвали в някое риалити и в кое? Пеете руски песни и френски шансони, може би в някое от музикалните?

- Получавал съм покани за участия във „ВИП брадър”, „Къртицата” и „Денсинг старс”. Никога не са успявали да платят моите хонорари и не съжалявам, защото много хора напуснаха тези предавания омерзени и със съсипана репутация. Бих се радвал да пея наистина, но виждате - лансират се дебелобузи момченца със съмнителна сексуалност или момичета, на които по дупетата им личи, че закусват с пица на парче и пържени филии. Къде е естетиката тук, къде е звездата на България след толкова ефирно време? Нали няма да кажете, че това са Рафи и нему подобните? Къде им е хитът, къде им е всичко останало?

- Следите ли някой от т.нар. култови български сериали и какво ви е мнението за най-награждавания – „Под прикритие”?

- Култов е дума, която не бих употребил за българските сериали. Те са постни, повърхностни и целят да оправдаят определен бюджет. Когато съм сърфирал програмите, се е случвало да попадна на някои епизоди. Боза без баничка - това са те.

- Защо успешните актьори в България непременно са и секссимволи?

- Посочете ми поне един успешен актьор. За мен успешен е колко получава, как живее, къде живее, какви са автомобилът и стандартът му на живот. Деян Донков ли е секссимвол и успешен, или Ники Илиев? По-скоро са мамини синчета или временна проява на зрителската глупост. Наричаните секссимволи са просто ефирни статисти срещу скромен хонорар. Това, че хонорарът е скромен, се вижда от начина им на живот, от сенките под очите, изобщо от ненужното слово и гологъзене по екрана. Медиите само обгрижват тези образи, след което ги захвърлят и това е правилно, повярвайте.

- Отскоро на пазара е новата ви книга „Вивиен”, която излиза с две корици едновременно. Разкажете защо.

- Това е книга, написана на един дъх. Нямам писателски претенции, но когато интелектуалец като Любен Дилов-син се изкаже ласкаво за моя ръкопис, естествено е да се почувствам окрилен. Книгата е с две корици, защото някои книжарници отказаха да приемат корицата с двете стилизирани женски гърди. Всъщност те не се виждат ясно. Нещо като през очите на мъж с 4,5 диоптъра. Иначе моите издатели казват, че книгата се продава добре. Поради тази причина съм подготвил още една книга, която нарекох „Леви, десни”.

- Коя от двете корици се продава по-успешно?

- По време на премиерата, където се продадоха много екземпляри, най-много искаха скандалната корица. Ето и част от рецензията на Любен Дилов-син: „В ръцете си държите стилистично бижу, каквото отдавна не се е появявало на български - порочно, изкусително, скандално. Сякаш първо е написано на френски, а след това - преведено от автора си, в състояние възбуда, неприсъща за човек, призван неизменно да излъчва лека светска досада. Това чудовищно дете с пакостливо любопитство разглабя жените, за да изсипе от кукленските им глави смях, страст и тъга, често гротескни като гъст сироп за кашлица, за който внезапно сте открили, че... всъщност е много вкусен.”

- Скоро предстои провеждането на Седмия Руски бал - благотворително събитие, на което ще доведете и принцеса Олга Романова. Разкажете повече.

- Седмият Руски бал в България ще се проведе на 25 април в балните зали на „Шератон”. Моя милост и комитет от десет бизнес дами ще доведем от Лондон правнучката на цар Николай Втори - Нейно Височество принцеса Олга Романова. Това е голям комплимент за гостите на Руския бал в България, тъй като член на фамилия Романови никога не е пристигал у нас. Почетен председател на Комитета по посрещането на Нейно Височество ще бъде нотариус Милена Георгиева. Тя ще открие бала и ще присъства на почетната маса заедно с останалите членове на комитета по посрещане на високия гост. Заедно с принцеса Олга Романова пристига и сър Тобиас Кларк - племенник на Рузвелт и вицепрезидент на Асоциацията на бароните в Англия. Лейди Колин Кембъл - биограф на принцеса Даяна и кралицата майка, също ще бъде сред гостите на грандиозното благотворително събитие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 15653 |28.03.2013 Огнян Минчев: Някои социолози правят политически PR . 37| 12261 |21.10.2011 А. Слабаков: Сериалите ни са радиопиеси с картинки, не са ми интересни . 84| 24143 |20.07.2011 Представяме ви Евгени фон Бул, рицар на Ордена на Ротисьорите и Лорд ъв Итън . 8| 10528 |20.01.2010 Огнян Минчев: Желева стана обеца на ухото на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads