Реклама / Ads
4| 11822 |18.03.2014 ЪNDERGROUND

Шефът на "частния СОТ" в МВР: Брутален натиск от държавата

.
Безпрецедентна персонална атака и брутален натиск на държавата върху частния бизнес – така собственикът на частната охранителна фирма „СТРОНГ-ЕС” Владимир Цолов определи по БТВ информацията за незаконен договор, според който полицаи са били използвани от фирмата почти без пари – за частни охранители.
 

Това става ясно от доклад на инспектората на МВР. От документа личи, че от 10 години бюджетът на министерството е бил източван чрез неизгодни договори, а полицаи са охранявали с приоритет клиентите на частната фирма.
 

Настоящият председател на НС Михаил Миков бил вътрешен министър, когато е сключен последният и най-голям договор. Няколко месеца по-рано вече е ясно, че подобни договорки са незаконни и през май 2008 г. те са прекратени. Въпреки това, само 4 месеца по-късно, ръководеното от Миков МВР подписва пореден договор, според който полицията се задължава да реагира на повикванията на клиенти на „СТРОНГ-ЕС”. Тя плащала на полицията 15 лева на повикване, а услугата струвала на МВР в пъти повече.

Цолов потвърди за цената – така била записана в доклада. Той обаче отрече с дейността на фирмата си да е източвал вътрешното ведомство. „СОТ е структура, създадена 1971 г. за източване на МВР. Тази структура я има и с мен, и без мен, тези патрули излизат и без моите договори, много пъти има дублиране на реагиране. СОТ СДВР си има техни обекти, аз - мои. Освен реагирането на полицията, аз имам и собствено. Имам договори на територията на цялата страна – и с частни фирми, и с други ОДМВР-та”.
 

Целият проблем около скандала идвал от факта, че МВР опитало незаконно да прекрати двустранното споразумение. От ведомството изпратили просто едно уведомление през октомври 2013 г. за прекратяване на договора. Това обаче можело да стане само в два случая – или чрез взаимно съгласие, или след изтичане на 10-годишния му срок. Тъй като Цолов не приел уведомлението, започнала атака срещу него и очерняне на фирмата му, смята той. „Ако се бях съгласил да бъде прекратен договорът, никой нямаше да разбере изобщо за него, включително и вие”, допълни той.
 

Затова към момента, според собственика на „СТРОНГ-ЕС”, договорът с МВР е в сила, но не се изпълнява. Така в бюджета на министерството нямало да влязат 25 млн. на година. Цолов има над 20 г. опит в сферата на сигурността, половината в структурите на МВР – "имал съм много контакти с хора от „ундърграунда”, казва той. Напуснал, защото искал да започне частен бизнес. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8693 |16.03.2014 Томов: Група искаше да вземе „Крeмиковци”, когато изкарвахме по 2 млн. евро на ден . 36| 13473 |14.03.2014 Експерт: Полицаите в Лясковец не са знаели оперативната обстановка . 2| 12359 |13.03.2014 Варненския апелативен съд за случая със съдия Пачолов . 59| 10975 |11.03.2014 Тополовградският кмет ще се бие в Крим за православието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads