Реклама / Ads
37| 27201 |25.03.2014 НОВИНИ

Само във Фрог: Убитият Б. Манджуков имал проблеми с украинци и банки

.
Борислав Манджуков в красиво обкръжение... Източник: Стандарт
Убитият в понеделник вечерта бизнесмен Борислав Манджуков имал неуредени сметки с украинци. С тях той планирал разкриването на верига заведения в Киев, Москва и София още преди две години. Мащабният проект щял да се финансира от украинска и руска страна. Дори два от клубовете - в Киев и Москва били отворили врати и работели с пълна пара, съобщиха за Фрог нюз източници от службите.
 
В същото време Манджуков имал проблем с българска банка, в която имал депозирана голяма сума пари. Банката обаче отказвала да му ги даде заради представени от него документи с невярно съдържание и невъзможност да посочи произход на парите. Той водел дело срещу финансовата институция. Негови познати от среди в БСП обещавали да му помогнат да си изтегли парите, с които възнамерявал да покрие някои свои задължения към български и чужди партньори.

През 2012 г. в. "Стандарт" пише, че Борислав Манджуков залива "Банков надзор" на БНБ с жалби, че Инвестбанк на Петя Славова му е откраднала милиони. През 2009 г. шефовете на банката правят драстични промени в ръководството: уволняват изпълнителния директор Иван Владимиров, касиерка и главният счетоводител Петър Маринов. Мотивите са извършени незаконни операции, за които ръководството не знаело. Изпратени са сигнали до компетентните органи през февруари 2010 г. Активен участник в съмнителните транзакции са Борислав Манджуков и негов съдружник. По-късно двамата обвиняват Инвестбанк, че от сметките на няколко фирми са изчезнали над 4 млн. лв. Ръководството на банката е обвинено публично в кражби на депозити на граждани и фирми.

Всъщност по-късно се разбира, че част от парите на собственика на заведенията "Версай" и "Верту" във Варна и София не са от печалбата на заведенията му, а от измами с ДДС. Разследване на НАП и прокуратурата показва, че Борислав Манджуков е спечелил около 10 млн. лв. чрез 36 фирми. Голяма част от тях били кухи, а използването им е единствено с цел да се източи ДДС.

Преди две години Манджуков пътувал често до Дубай. Според ченгета, там той се срещал с руски бизнесмени, които инвестирали у нас чрез подставени фирми и лица. Той бил избран да отговаря за някои от обектите, които харесвали руснаците.

39-годишният Манджуков не криел, че се познава отдавна с бившия икономически министър от времето на тройната коалиция Петър Димитров. Хвалел се и с други връзки в столетницата. Не криел, че е спонсорирал партията. Когато обаче бе арестуван преди година и половина за ДДС измами, социалистите отрекоха да имат нещо общо с него.

Факт е обаче, че от над 40 висящи дела срещу него, нито едно все още не е влязло в съда. Това без протекции не става, категорични са разследващи.

Борислав Манджуков често е свързван по роднинска линия с близкия до Георги Първанов бизнесмен Петър Манджуков, но самият той е отричал такава.  

Бил много привързан към дъщеря си и непркъснато говорел за нея.

В дедесарски измами той е бил заподозрян още преди години, но все успявал да се измъкне от прокуртурата. Имаше хора в магистратските среди, които все протакаха или неглижираха разследванията срещу него. Говори се, че това ставало със застъпничеството на влиятелни фигури от политиката, коментираха пред Фрог нюз ченгета.

Името на варненския бизнесмен, закопчан при акцията „Цигараджиите” и убит в понеделник вечерта, нашумя през 2003 година, когато е отвлечена жената, с която живее Галя. По това време тя е бременна в петия месец. На 9 декември Пеева е нападната от осем маскирани мъже, докато паркира автомобила си в двора на къщата им в Евксиноград. Дни наред никой не знае нищо за съдбата й. Похитителите поискали откуп от 1 млн лв, но Манджуков не го платил, а потърсил помощ от полицията. Варненските бопаджии успели да окрият, къде е укривана Галя и след седмица тя е пусната да се прибере.

По-късно Манджуков споделя пред свои близки, че знае кой стои зад отвличането. Според него това бил "мозъкът" на "Наглите", който се вихрят по-късно в София. Доказателства в тази посока обаче така и не се събират.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5070 |24.03.2014 Б.Борисов: Мая Манолова направи закон само за тези избори . 11| 5095 |24.03.2014 Ат. Атанасов: Пращането на спецотряда в Лясковец е престъпна самонадеяност . 12| 6600 |24.03.2014 Кр. Кръстев: Има изгода изчезналият самолет да не се открие . 44| 5359 |23.03.2014 Борисов: Манолова е направила изборния закон само за настоящия вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads