Реклама / Ads
80| 23503 |03.04.2014 ИНТЕРВЮ

Ген. Калчо Танев: Украйна още не е държава, армията й е без национален дух

.
Украйна няма единен народ или поне на 60-70 % обединен. Украйна е една територия, която буквално е определена за държава. Украинската армия няма национален и боен дух. Олигарх с български корени може да е бъдещият президент на страната, която трябва да е неутрална, далеч от блоковете. Това казва бившият ни военен аташе в Украйна ген. Калчо Танев.
 

 

Генерал-майор Калчо Танев е аташе по отбраната в Украйна от 2004 до 2007 г. Той е бивш началник на Главно оперативно управление на Генералния щаб. Летец, пилот първи клас , дълги години е командир на различни длъжности в българските ВВС. В момента е служител в голяма публична фирма.

 

Интервю на Красен Бучков

 

 

- Г-н Танев, в какъв период и по кое време бяхте военен аташе на България в Украйна ?

 

- Бях в Киев близо три години. Точно по време на Оранжевата ремолюция. Премиер на Украйна бе Юлия Тимошенко, а президент Виктор Юшченко.

 

- С какво сте запомнили онова време и предвестник ли бе Оранжевата революция на събитията, които пследваха десетина години по-късно ?

 

- Оранжевата революция бе в резултат на желанието на хората нещата да тръгнат към по-добро. На вълната на тези желания на власт дойдоха т.н. демократи, но за съжаление те се изпокараха още в самото начало. Всеки тръгна да работи за себе си - и Тимошенко, и Юшченко. Спомням си първото заседание на правителството, което продължи повече от едно денонощие. Пълна липса на управленски опит, какво да говорим. После се изпокараха и започнаха да работят като орел, рак и щука. Всеки теглеше колата към себе си.

 

Облагодетелстването на тези хора продължи в същия дух, както беше и преди . В резултат на това спечели Виктор Янукович, той се върна на власт, както и неговата Партия на регионите. Върна се на власт, не защото тази партия е кой знае колко по-добра, а защото хората нямаха друг избор. Липсата на друга политическа сила, която да вдъхне нова надежда, върна във властта партията на източните региони.

Трябва да се отчете едно нещо. Украйна и преди и сега е  разделена. Имаме Западна Украйна с един манталитет, един начин на мислене, един начин на живот. Имаме и  Източна Украйна – съвсем друг манталитет, с друго виждане за живота.

 

- Как се стигна до тази нова революция, до Майдана?

 

- Янукович е слаб като характер. Чудя се как Партията на регионите го търпеше начело толкова години от гледна точка на това, че всички икономически ресурси на Източна Украйна работеха за тази партия.

 

- Какво имате предвид, като казвате, че Янукович е слаб като човек ?

 

- Той мислеше  само за обогатяване на своето семейство и на своите близки. Той по същество освен да покаже и се изфука с  една фигура, бе сякаш леко забавен в мисленето. Нямам лична среща с него, но съм разговарял с негови близки, следял съм изказванията му във Върховната рада на Украйна. Той е човекът , който загуби третия тур на изборите през 2004 г. И после отново дойде на власт, за да напусне най-безславно. А имаше възможност след 10 януари  2014 г. да овладее ситуацията в Украйна, Майдана да затихне и нещата да тръгнат в руслото на едно спокойствие и нормалност за цялата държава. Уви! Жаждата за пари и погрешната оценка на обстановката доведе до неговия крах. В резултат на това загуби украинският народ, загуби Партията на регионите, загуби цялата политическах класа в страната.

 

- Хората, които сега дойдоха на власт в Украйна, са били на високи позиции и служби  и при Тимошенко ?

 

- Те бяха и при Тимошенко, но не бяха толкова наяве и на първа линия. Тия същите хора маршируваха по Хрещатик под строй и по времето на Тимошенко. Тия хора още тогава гледаха с презрение на всичко и всички от Източна Украйна. За тях освен Лововска област, освен великия националист Степан Бандера нищо друго не бе важно.„

 

- В България много хора дори не знаят кой е Степан Бандера ?

 

- А има ли смисъл младите хора у нас да ги караме да знаят кой какъв е бил в историята на Украйна и най-вече Бандера? В интернет лесно ще се осведомят и преценят. Но по-добре да гледат днешния и утрешния ден и вървят напред. Те могат да съдят за миналото по това, което правят някои от Майдана сега. Защото това, което е правил Бандера, го правят и сега. Затова казвам, че след като Майдана бе затихнал към 10 януари, след това избухна не без учасдтието на г-жа Виктория Нюланд и започнаха стрелбите и боевете с организираната държавна власт.

 

- А как ще коментирате анексирането на Крим от Русия. Някои коментират, че тук става дума повече за икономика, отколкото за политика ?

 

- Това, което се случи в момента в Украйна изключваше всякаква по-нататъшна възможност за присъствието на Руския черноморски флот в Крим. А Крим е основна база и който владее тази територия, той владее Черно море.  Това е единственият излаз на Русия на топли морета, може да говорим и за туризъм, и за икономика. Крим е важен и интересен с неговото място в Черно море. Повтарям, този , който владее Крим, чийто флот е разположен в Крим, той е господар и на Черно море. Това е истината. Русия естествено не може да позволи  Черноморският флот да бъде изгонен от Крим и да отиде някъде на другия край на морето. Дадени са колосално много пари и никога повече няма да може да бъде създадена такава инфраструктура  каквато има Черноморския флот на Русия, строена 300 години. Три века! Каквито и пари да се дадат това едва ли може да се построи отново. Мисля, че това е истината.

 

- Добре де, все пак Крим е украинска територия ? Вие сте военен човек, защо украинците не се биха, защо не защитиха територията си. Президентът на Беларусия Лукашенко каза, че родината се защитава и с оръжие в ръка ?

 

- Украйна никога не е съществувала като държава. На Украйна тепърва и предстои да стане държава с всичките специфични белези. Най-важният е да има  поне едно 60-70 % единство на народа. Това нещо го няма. Когато няма на една територия единен народ, той започва да се дели. Погледнете и Белгия. Какво повече да говорим.

 

- А къде все пак е украинската армия. Имат самолети, вертолети, танкове. Страх ли ги е от Русия, от руската армия ?

 

- Украинската армия все още няма национален дух, не е  единно обединяващо звено за украинския народ. Затова въобще не можем да говорим и за някакъв боен дух. Такъв има , когато се защитава народа, когато се защитава територията на една страна. Украйна няма единен народ, Украйна е  една територия, която буквално е определена за държава. Самият Крим пък винаги се е считал за изконна руска територия. Сега може да се говори за кримско-татарски народ, за кримски татари и т.н., какво било що било при хан Гардей, но това са неща от преди три века. И ако сега  в националните държави отново започне да се говори за етнически права, вяра и друго някакво противопоставяне,  то това ще доведе до разкол във всяка една държава, до нищо друго. Това го казвам не само заради Украйна, но и заради България.

 

- Мислите ли, че може да се стигне до някакъв въоръжен конфликт между Русия и Украйна ?

 

- До въоръжен конфликт между Русия и Украйна никога няма да се стигне, ако в Украйна не бъдат вкарани други войски.

 

- В смисъл натовски?

 

- Казвам други войски. Оня ден  президентът на САЩ  очерта синята линия  в Европа, зад която той няма да отстъпва Барак Обама посети три столици и там очерта тази линия  - Хага, Берлин, Брюксел и Рим. Между тази синя линия и червената линия, границата с Русия , е пространството или бойното поле, на което ще се водят бъдещите политически, икономически войни и  не дай си Боже и въоръжена борба. Тук е не само Украйна, но и всички държави на Изток от синята линия.

 

- Не ми се вярва руската армия да нахлуе в Украйна ?

 

- В момента в който Арсений Яценюк се качи на летище Бориспол в Киев с документите за присъединяване на Украйна към НАТО, той няма да може да кацне отново на Бориспол, ще трябва да каца в Лвов.

 

- Защо ?

 

-  Защото тази източна територия на Украйна вече няма да бъде в състава на Украйна. Няма да я превземат, тя просто ще напусне Украйна. В източните и южните райони на Украйна никой не иска да чува за НАТО. НАТО е радост за Лвов, за западните области на страната, като се започне от Виница през Тернопол и Ровно та до Лвов. Това е.

 

- Четохте  ли  , че либерал-демократът Владимир Жириновски , заместник-председател на руската Дума, гъделичка Полша за разделяне на Украйна ?

 

- Изказването на Жириновски е откъснато от реалната действителност в момента. Той може да гъделичка и националния проблем на литовци, унгарци и молдовци дори, които също може да имат претенции към някои украински територии. Можем да говорим много работи в исторически план, но нещата в момента са такива, че владее този народ, който е силен. Щом един народ е силен, той владее, той съществува. Когато един народ няма сила народът изчезва, а територията му я вземат.

 

- Според вас какво ще се случи с Украйна в обозримо бъдеще ?

 

-  Украйна трябва да е държава с широки федерални права. Това означава всяка област да си има собствен парламент с единствено обща външна политика. Не говорим дори за въоръжени сили. Украйна трябва да е изключително неутрална държава. Трябва да е извън всякакви блокове. В момента, в който тръгне към някой от блоковете, ще се получи ей този резултат, за който споменах по-горе.

 

- Как ще коментирате българското решение за Украйна огласено след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента ?

 

- Вижте, още в сайта на президента  след края на Консултативния съвет по национална сигурност бе записано – извънредно заседание на Консултативния съвет. И резултатите естествено не са такива, каквито би следвало да бъдат от едно нормално подготвено съвещание на КС.  Още първото изречение започва с цитирането „като членове на ЕС и НАТО…” и чак след това се говори за националните интереси на България. Ние българите сякаш не можахме да разберем, че първо има национални интереси, а след това има задължения към международните структури , в които членуваме. А минаха толкова години. Оня ден честваха десет години от приемането ни в НАТО и някои се тупаха по гърдите. От 2007 г. сме членове на ЕС. Ами най-накрая нашите политици трябваше да достигнат до идеята, че в тези структури  като седнеш на масата не си малък или голям, че си държава с право на глас. И това никой не го наложи. Затова и  първото изречение на позицията ни за Украйна ни поставя в подчинение. А трябва да е ясно, че България си има национални интереси.

 

- И какво трябваше да се направи в тази ситуация?

 

- Ами вижте какво направиха държави като Чехия и Унгария. Те излязоха със становища, с които подкрепиха присъдединяването на Крим към Руската федерация и най-вече се обявиха против санкции срещу нея. Тъй като тези санкции са както срещу Русия, така и срещу тези, които ги налагат. Особенно за нас. И сега ще се борим в Брюксел да ни дадат пари, защото сме щели да претърпим големи санкции от Русия. Просто е смешно. Първо отиди в Брюксел, постави си проблема, колко ще пострада икономиката ти, накъде ще тръгне бедният ти народ, ще има ли санкции. ..

Резултатът от санкциите винаги е двустранен. Някои икономисти смело ни съветват да се откажем от всякакви връзки с Русия и пренасочим икономиката на България към други пазари за закупуване на необходимите природни ресурси като газ и да се откажем от присъствието на наши стоки на пазара на Руската федерация, понеже били малко и няма да дадат отражение на работните места в България. В смъсъл малко българи ще пострадат от това, че износът ни няма да е насочен към Русия. И един човек да пострада, и един човек да няма работа за това, че  няма да изнасяме за Русия, е  лошо. Защото е лесно да кажеш, малко  хора ще пострадат, когато не си самият ти. А когато си ти, то за тебе е сто процента. Що се отнася до това да дадем 4 млрд. на някои други държави и да закупим необходимите горива и суровини, то вече двадесет години се мъчим да го направим. Сега за два дена ли ще го сторим, за два месеца, за две години?

 

- Хайде към края да чуем вашето мнение на генерал-майор  за състоянието на Българската армия десет години след влизането ни в НАТО ?

 

- Трябва да  е ясно, че нашата армия има национално значение. Когато нашата армия загуби националното си значение в очите на хората и чакаме чл.5 от Вашингтонския договор да ни спасява, то България няма смисъл да дава пари за армия. Това е мнението, което битува в нашето общество. Напълно естествено е да намаляват и малко останалите бойни възможности на армията.

По нашенски продължаваме да харчим много от средствата за излишна инфраструктура. Минималните  финансови средства трябва да ги даваме и използваме в по-малко гарнизони. Това се отнася най-вече за ВВС и ВМС. България трябва да има само една военноморска база и само една военновъздушна база. Друго не може да си позволим. Това е само един пример. Има и много други.

 

- Като пилот първи клас как ще коментирате проблема със закупуването на нов изтребител за българските военновъздушни сили. Можем ли да си го позволим ?

 

- Ако до две години България не купи пилотиран, летателен, боен  апарат, след това безпилотните летателни средства ще се развият много бързо и няма да има смисъл да се купуват нови самолети. В момента нещата трябва да се претеглят . Пак ще дам пример с Чехия и Унгария. Още преди десет години България трябваше да последва техния пример. Още тогава трябваше да вземем шведския изтребител „Грипен”. И сега щяхме да сме в по-добри позиции. Вярно, тогава този самолет все още нямаше възможностите на сегашния вариант, който изпълнява задачи по въздушни, морски и земни цели. Но на нас това ни трябваше и трябва. И ако го бяхме взели  през 2006-2008 г., сега щеше да е друго. Залъгването беше пълно – онова ще вземем, това ще вземем, трето ще реминтираме и накрая нищо. Ако някой смята, че руснаците ще ни дават резервни части и ще ни поддържат авиацията за поддържане на бойна готовност, след като сме против Русия с последното решение на КС., жестоко се лъже.Възможностите и на това, което го имаме, ще изчезнат.

 

- Да завършим разговора  с въпрос за надеждата за Украйна ?

 

- Каква надежда за Украйна, когато в момента кандидатите за президент са същите хора, които са на украинската политическа  сцена от 2004 г. Каква надежда ? Госпожата с плитката, която мислеше само за себе си ли ще оправи Украйна. Та тя предаде мечтите на хората, на украинския народ. Същото стори и Янукович...

 

- Прогнозите сега са, че ще спечели и стане президент  един от най-богатите хора в Украйна.

 

- Това е нашият българин- Петър Порошенко или Петро Той е с български корени , от Болград е , столицата на бесарабските българи в Украйна. Не само при Янукович, той при всички власти е на власт. И сигурно ще бъде...

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9626 |24.05.2012 Мария Пинти: Родното българско слово ни прави по-свободни в Украйна . 4| 7314 |14.05.2010 В. Танев: Театрите да разполагат свободно с парите си, за да оцелеят . 9| 8276 |11.02.2009 Яки скандали тресат българската общност в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads