Реклама / Ads
1| 8976 |04.04.2014 ЪNDERGROUND

10 г. от трагедията край река Лим

.
Днес се навършват десет години от трагичната катастрофа, при която загинаха 12 деца от Свищов в сръбската река Лим. Почернените родители нарекоха рожбите си, които загубиха на черния Великден през 2004 г. "Ангелите от Лим". Всяка година в началото на април хиляди българи и сърби си спомнят за смъртта им, а в Свищов звучи траурният звън на камбаните.
 

На 4 април 2004 г. 50 души се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от свищовското училище "Николай Катранов". Към 22 ч. българско време, на завой на планински път шофьорът губи контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 м по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун. Рейсът потъва за броени минути.

Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 м. Едва 38 души са спасени. С тази трагедия в Свищов остават десетки почернени родители и близки.

За десет години родителите им успяха да променят закони, да основат фондация и да се научат да живеят с мъката в сърцата си.

Загиналите са: Юлиян Манзаров (18 г.), Александра Гергова (17 г.), Антония Братова, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова (14-годишни), 12-годишната Светослава Пантелеева, 11-годишните Боряна Петкова, Глория Георгиева и Женя Ангелова. Телата на Светослав Колев (15 г.) и Антоана Евтимова (13 г.) бяха извадени от реката дни след трагедията.

Когато автобусът се свлякъл в Лим, шофьорът Илия Измирлиев и колегата му Димитър Керкелов разбили предното стъкло и отворили люковете на тавана, за да могат пътниците да изплуват. С помощта на местни хора и цял футболен отбор от село Биело поле 38 души успели да изпълзят навън.

"Рейсът се тресеше все едно имаше земетресение. Изведнъж спря и започна да се пълни с вода", разказват днес оцелелите. Спасилият се Тодор Тодоров никога няма да забрави как се покатерил върху облегалката на седалката и опрял глава в тавана, за да диша.

На фаталния завой край реката сега се издига паметна стена със снимките на свищовските деца. Колите намаляват скоростта на това място, а много от пътниците и досега слизат и оставят цветя. Камъкът, от който е построен монументът, е като полят с восък от стотиците свещи, запалени в памет на учениците.

На 6 април по повод 10-годишнината, на лобното място ще отдадат почит външните министри на Сърбия, Черна гора и България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 92| 49827 |26.12.2013 Всички новородени с чипове от май 2014, край на отвличанията . 0| 18839 |17.09.2012 Слагачи край Алексей Петров: Той е златна жаба! . 11| 14077 |02.05.2011 Ново митничарско селище никне край Ивайловград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads