Реклама / Ads
179| 31201 |16.04.2014 НОВИНИ

Су-24 напълни гащите на 27 американци в Черно море и ги уволни

.
27 американски моряци от ескадрения миноносец "Доналд Кук" напуснаха служба по собствено желание. Подавайки рапорти за оставка, те коментираха това с израза, че нямат намерение да излагат живота си на опасност.На 14 април 2014 г. Пентагонът направи изявление, в което се твърди, че руски фронтови бомбардировач Су-24 прелетял в събота няколко пъти близо до ескадрения миноносец "Доналд Кук" в Черно море, като имитирал бойна атака.
 

Полковник Стивън Уорън съобщи за агенция "Ройтер", че руският бомбардировач прелетял 12 пъти на малка височина недалеч от американския есминец. Той нарече тези маневри "застрашителни" и "недопустими", понеже това деморализирало личния състав на кораба и повлияло негативно върху общия психологически климат сред военнослужещите.

Уорън отбеляза, че есминецът е патрулирал водите в западната част на Черно море, когато се е случил инцидентът. Според него, сега корабът се намира в безопасност в румънско пристанище, където е бил спешно евакуиран. Членовете на корабния екипаж преминават необходими процедури с психолог, за да се възстановят след преживения стрес.
"Доналд Кук" е третият поред кораб от ВМС на САЩ, изпратен в Черно море в последно време. Преди това САЩ изпратиха вече в тази акватория ракетната фрегата "Тейлър", но тя заседна в плитчини до черноморския бряг на Турция, поради което не успя да продължи изпълнението на задачата си.

Според международните морски договори американски кораби нямат право да се намират в Черно море повече от 14 денонощия, а превишаването на този срок дава законно право на Русия да извърши ракетна атака и да унищожи въпросните кораби, без да обявява война. Понеже знаят за тази възможност, членовете на екипажите и командирите на американските кораби, естествено, изпитват опасения за живота си. Пентагонът обеща да повиши застраховките им от 1 милион на 3 милиона долара - но, така или иначе, това успокоява малцина, понеже шансовете да се оцелее в открито море и след това да се получи застраховката са малко, а на мъртвия моряк пари просто не му трябват.

Именно поради това есминецът "Доналд Кук" беше принуден да тръгне на това плаване с неокомплектован личен състав. Уволнението на още 27 членове на екипажа, след които вероятно ще последват и други, заплашва с провал успешното изпълнение на поставените му задачи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4961 |11.02.2014 Няма да искаме въвеждане на визи за американци . 15| 5394 |21.01.2014 Страхил Ангелов - таралеж в гащите на Столетницата . 3| 5089 |24.10.2013 Достигнахме американците! Нашишкахме се . 1| 5782 |23.10.2013 Американци твърдят, че русата Мария е тяхно дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads