Реклама / Ads
59| 8297 |17.04.2014 НОВИНИ

Загина чиновникът, който щеше да разкрие за 19 и 45

.
Човекът, за когото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че е щял да разкрие корупционната схема в Министерството на земеделието, която преди дни нарече 19 и 45 , вероятно е Юри Миков, директор на държавното горското стопанство за Северозападна България със седалище във Враца.
 

 

На връщане от Гърция към България той е претърпял жестока катастрофа, съобщи bTV. Вчера, на околовръстния път край Солун автомобилът на Миков се ударил челно в ТИР и той загинал на място.

 

Юри Миков е директор на Северозападното държавно горско стопанство във Враца от май 2011 г. Той е близък до бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Загиналият е споделил за схемата пред него и пред други хора, че е имал договорка с лидера на ГЕРБ да разкрие схемата. Днес в кулоарите на парламента Борисов коментира темата пред журналисти. "От два дни ви обяснявах за датата 19-ти. Всеки месец, датата 19-ти, 45. За съжаление, човекът, който имаше желание да сподели това, вчера е загинал при автомобилна катастрофа в Солун. ТИР влязъл в насрещното движение и го убил. Нищо не казвам, но се надявам следствените органи по-внимателно да проверят този случай", заяви Борисов.

 

"На 19-ти всеки месец са карани едни хора в едно министерство, като им е писано на листче колко, но това им е била цената - по 45 000 лева да събират. Той го сподели пред мен и пред други хора. Не знам дали другите няма да се уплашат да говорят. Имахме договорка да го кажем пред прокурорите, но завинаги замлъква", заяви Борисов. Той обясни, че става дума за Министерство на земеделието и храните.

 

"Как да подам сигнал, като този човек първо трябваше да бъде сигурен, да има спокойствието да отиде и да го каже. При тази репресия в момента как да го каже? Той се колебаеше и отиде в Гърция да си почине три дни, да намери сили. Министърът му се обажда и го вика в София. По пътя го пресреща ТИР в неговото платно. Какво да кажа повече? Да отида и да кажа - един човек ми каза? Нали трябва да излезе и да каже, да се проведат съответните действия. Аз вярвам на Сотир Цацаров, но за да закараш някого при него, той трябва да отиде там и да говори конкретни неща", посочи Бойко Борисов.

 

"Мисля, че доста хора знаят в държавата за тази цифра 19 - 45. Ако някой има желание да я разследва, сигурно ще се намерят хора, които да кажат това, което съм чул и аз", допълни лидерът на ГЕРБ.

 

 От Министерството на земеделието и храните призоваха политиците в специално съобщение да се въздържат от манипулации с паметта на Юри Миков.

 

 "Вчера, след нелеп пътен инцидент в Гърция, се разделихме с нашия колега и приятел инж. Юри Миков, директор на Северозападно държавно предприятие. Загубихме един истински професионалист, човек, приятел и съпруг, отдал целия си живот за българската гора. Изказваме нашите най-искрени съболезнования към семейството му. В този труден момент ние сме съпричастни с мъката и болката на най-близките му хора. Потресени сме от опитите да се политизира една човешка трагедия и да се петни паметта на нашия колега и приятел". Съзнаваме, че предизборната обстановка ще подтикне мнозина да се възползват от една или друга възможност за спечелване на политически дивидент. Убедени сме обаче, че това е недопустимо, когато става дума за загуба на човешки живот. Призоваваме всички български медии и политици да се въздържат от лъжи и манипулации с паметта на инж. Юри Миков и да проявят смирение пред скръбта на семейството му", се казва в съобщението.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5213 |10.04.2014 Миков в парламента: Който не работи, няма заплата . 11| 5026 |09.04.2014 Д. Чуколов: Йовчев е този, който трябва да си подаде оставката . 3| 5630 |03.04.2014 Син на бивш зам.-министър загина на мотор . 11| 10683 |03.04.2014 Цветелина Бориславова платила кръвнина за децата, загинали в Лим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads