Реклама / Ads
0| 8094 |19.04.2014 НОВИНИ

Села останаха откъснати; изпускат язовири

.
Язовир Копринка
Валежите в страната не спират вече трети ден. От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код в половин България. Потенциалната опасност от наводнения обаче не е необичайна за сезона. Равносметката - за последните пет дни се е излял толкова дъжд, колкото за цял месец, отбелязват експертите.
 

 

Язовир Копринка се препълни в следствие на обилните валежи през последните дни на територията на община Казанлък и община Павел баня. Водата е на 5 сантиметра от приливниците и започва спешно изпускане на вода, съобщи кметът на община Казанлък Галина Стоянова.


Призовават се за внимание хората, които живеят в близост до река Тунджа, както и пастирите да не пускат животни близо до реката в участъка след язовир Копринка, съобщава kazanlak.com. Стоянова допълни, че се следи ситуацията на всички реки и язовири на територията на общината.

Извънредното количество вода създаде затруднения в кв. „Бела вода" в Перник, където има проблеми с канализацията. Продължителните валежи наводниха къщи във Видинско. Пред бедствено положение са в Монтанско, където в община Георги Дамяново седем села бяха откъснати от света, а жителите им останаха без електричество.

 

Третокласният път към планинските села Копиловци и Дълги дел е наводнен на три места и от сутринта пътят към тях е затворен. В момента доброволци и спасителни екипи се подготвят да изграждат временни диги с чували от пясък и камъни, за да може да се възстанови движението.


В четвъртък е имало проблем с река Лешница, която е излязла от коритото си и е наводнила къщи в село Голямо Дряново. Проблемът там е овладян с помощта на Община Казанлък и техника на частната фирма „Пи Ес Ай" и техника на бизнесмените Неждет Яшар и Кънчо Кутев.

По думите на Делян Димитров, кметът на община Георги Дамяново, няма опасност за хората, но има наводнени къщи. Има риск обаче да прелее един от язовирите в региона - Балова шума, чийто преливник вече е отворен.


След обилния дъжд има активирали се свлачища и в Източните Родопи, а река Върбица застрашително увеличава нивото си в Кирковско, Джебелско и Момчилградско. 8 литра на квадратен метър са падналите валежи вчера в трите общини.

13 свлачища в Неделинско и 3 в Златоградско се активирали след последните дъждове. В събота и неделя се очакват нови валежи, обявен е жълт код.

„Активирали са се множество свлачища. Много пътища са затворени. Най-тревожно е в района на Долен върли дол, който е отцепен. До там не може да стигне дори линейка", заяви за 24rodopi.com кметът на Неделино Стоян Беширов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8500 |28.03.2014 Паралии-програмисти си купуват обезлюдени села . 68| 6188 |11.03.2014 Мая Манолова тръгва из кюстендилските села . 2| 5695 |10.02.2014 „България си ти!”: Жандармерията в селата е пиар акция . 49| 6970 |31.01.2014 Борисов "вдивен": ДПС купува цели села

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads