Реклама / Ads
19| 6824 |21.04.2014 СВЯТ

Напрежение в Украйна; пристига Джо Байдън

.
Американският вицепрезидент Джо Байдън ще бъде в понеделник в Киев за посещение, което изглежда ще раздразни Москва. Напрежението в източната част на Украйна остава високо, след като няколко души загинаха на Великден при стрелба.
 

Това внезапно влошаване на ситуацията в страната заплашва да полее със студен душ надеждите за разрешаване на кризата, родени с изненадващото споразумение от Женева между руснаци, украинци и западняци, съобщава АФП.

Самообявилият се кмет на украинския град Славянск, контролиран от проруски сепаратисти, поиска от Владимир Путин, ако не военни части, то поне оръжия, за самозащита на местното население. Страховете от намеса на Русия, която потвърди, че е увеличила войските си по границата, се покачиха още с една степен при това съобщение, което припомня призива на лидерите на Крим към руския президент преди референдума, довел до обединение на автономната украинска република с Русия. От своя страна украинският премиер Арсений Яценюк поиска икономическата подкрепата на Запада за модернизиране на украинската армия.

 

При стрелбата по сепаратистите в Славянск, за която бяха заподозрени бойци от "Десен сектор" и въоръженият им отговор останаха пет трупа край импровизиран контролен пункт край размирния град. Москва обвини Киев, че "не може да разоръжи националистите и екстремистите" от "Десен сектор", които атакуват "невинни цивилни", а ултранационалистите от Украйна отвърнаха, че Москва използва случая с пропагандна цел.

 

САЩ, които обвиняват Москва, че стои зад вълненията в Украйна, призоваха Русия да окаже натиск върху въстаниците, за да спазват споразумението, сключено в Женева. Кремъл отговори, че Русия отказва да бъде единствения отговорен за спазването на това споразумение и оцени като "неприемливи" заплахите от нови американски санкции, посочва АФП.


Междувременно един човек е загинал при нападение над пост на украинските десантни части в Донецка област. Убит е един от нападателите, няколко други са задържани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6996 |22.01.2014 Киев: един убит, сблъсъци и напрежение . 4| 7504 |17.06.2013 Скандал и напрежение преди срещата на Г8 . 2| 6379 |31.01.2013 Напрежението между Сирия и Израел расте . 4| 6688 |11.10.2012 Напрежението между Сирия, Турция и Русия ескалира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads