Реклама / Ads
0| 6734 |22.04.2014 АРТ ДЖУНГЛА

И вълкът сит, и агнето цяло на „Аскеерите”

.
Кой ще излезе срещу Скъперника? Някой от Самотния Запад, Ромео и Жулиета или Покана за вечеря.
 

Така накратко изглежда шампионската лига за наградите „Аскеер", които ще бъдат раздадени в Театър „Българска армия" на 24 май. Владо Пенев и Александър Кадиев вече взеха своето от наградите „Икар" и чакат на дузпата за „Аскерите". Пенев е номиниран за главна мъжка роля в „Скъперникът", а Кадиев - за второстепенна в същия спектакъл. Представлението има и трета номинация - за костюмите на Васил Абаджиев. Най-много номинации за „Аскеер" - 5, получи една от най-малките столични сцени - „199". Те нямат трупа, директорът Ани Монова не разчита на висок бюджет, а само на голия си театрален нюх, за да извади някои от най-качествените заглавия през изминалия сезон - спектаклите „Самотният Запад", „Заешка дупка" и „Хората от Оз".

„Самотният Запад" има три номинации за „Аскеер", в две от тях Ивайло Христов и Малин Кръстев са съперници за главна мъжка роля. Според специалистите, статуетката ще отиде у Христов. От „Заешка дупка" може би ще изскочат два „Аскеера" - за второстепенна роля на Валери Йорданов и за дебют на Елена Телбис.

Три софийски театъра излизат напред с по 4 номинации. Театър „София" бележи все повече попадения във всяко следващо арт състезание. Най-новото им заглавие -„Покана за вечеря", имаше премиера малко преди обявяването на номинациите, но успя да вкара 3 топки, пардон - точки в листата (за второстепенна мъжка роля наМартин Гяуров, за режисура на Теа Сугарева и за драматургия на Оля Стоянова). Четвъртата им номинация е за дебют на Христо Ушев в „Welcome America".

„Зад канала" също имат представление, което жъне номинации наред -„Скъперникът". То им донесе 3 номинации, а четвъртата е за второстепенна женска роля на Ирини Жамбонас в „Заминавам", постановка Петър Пейков.

Народният театър също има 4 номинации, но всичките са по милост, категорични са специалиститe, само заради титлата „Народен". Първата ни сцена, с легендарни реколти с награди в предишни години, сега преживява поредния си посредствен сезон. „Икарите" едва бяха изнамерили за номинация нещо от заглавията в афиша на Народния, същият проблем са имали сега и „Аскеерите". В крайна сметка сред отличниците са се наредили Георги Тенев с пиесата си „Злият принц" (драматургия), Александра Василева за „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" (главна женска роля), Бойка Велкова за „Две" (главна женска роля) иВяра Табакова за „Всичко ни е наред" (второстепенна женска роля). С номинацията на Бойка Велкова се е получила лека интрига, защото в представлението главните женски образи са две - на Велкова и Мария Каварджикова, а Каварджикова в никакъв случай не прави по-слаба роля от тази на Велкова.

Мощно присъствие през сезона заявяват извънстоличните театри. Пръв сред тях е Габровският, който ще се реди за награди в 4 категории, все за представлението„Ромео и Жулиета". „Аскеер" са го предложили за най-добър спектакъл, режисура, костюми и сценография. Ако съдим само по номинациите - това е най-зрелищното представление на сезона.

Освен Габрово, статуетки ще грабят и пловдивчани, те са заложили капан за награди в 4 категории. Най-въздействащият им спектакъл обаче - „Възвишение", е оценен от „Акеерите" само за играта на един Гичо - Бойко Кръстанов в категорията „Дебют". Иван Добчев има страстни почитатели в ръководството на „Аскеерите", но в случая с „Възвишение" режисурата му не е била оценена по достойнство. А постановката на Добчев този път блестеше с удивителна пестеливост! Според мнозина познавачи във „Възвишение" режисьорът е напомнил за най-силните си години. „Аскеерите" са подценили обичайния си фаворит, но пък са отличили други две представления от Пловдивския афиш - „Дисни трилър" на Стайко Мурджев (номинация за сценография и музика) и „Глас" на Калин Ангелов (за водеща женска роля на Ивана Папазова).

Варна също има 4 номинации - две за драма за „Канкун" и още две за представление на Теди Москов в местния куклен театър - за „Професия Лъжец", което вече грабна „Икар" за най-добър спектакъл.

Разглеждайки номинациите, очевидно е, че „Аскеерите" също като „Икарите" ще раздават награди на принципа „И вълкът сит, и агнето цяло". Странно кротък е обаче напоследък Вълка Народен театър. Кога ли ще посегне към плячката? Сигурно, когато се завърне Морфов.

ploshtadslaveikov.blogspot.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6821 |06.04.2014 "Вълкът и седемте козлета" - празник в операта . 5| 8587 |03.03.2014 "Вълкът от Уолстрийт" си тръгна гладен от оскарите . 0| 8513 |17.01.2014 И в Кения не щат „Вълкът от Уолстрийт” . 1| 8166 |11.01.2014 Вълкът от Уолстрийт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads