Реклама / Ads
7| 4869 |22.04.2014 НОВИНИ

Министър Михайлова: С преговори за корекции ще възстановим плащанията от ЕК

.
"Целта е да възстановим плащанията, колкото се може по-бързо и да минимизираме ефекта от наложените финансови корекции," това каза на брифинг министър Искра Михайлова след среща на ръководството на МОСВ с УС на НСОРБ.
 

В МОСВ се проведе среща на ръководството на министерството с УС на НСОРБ. На брифинг пред медиите, министър Михайлова отбеляза, че на срещата са обсъдени прилагането на финансовите корекции във връзка с повторна проверка на обществените поръчки по ОПОС.

„По искане на ЕК, Управляващият орган (УО) е извършил повторен преглед на всички обществени поръчки, чиято прогнозна стойност попада над праговете на Директива 2004/18/ЕО за обществени поръчки, включително и тези, на които вече са налагани финансови корекции".

По думите на министъра са проверени 239 договора, които са сключени в периода 2010-2013 г., като най-голям обем договори са сключени през 2013 г., които в момента се изпълняват. Общата стойност на договорите, попаднали в обхвата на проверката е 556 437 382 лева.

Тя изтъкна, че общините, които попадат в групата на тези 149 договора, по които са констатирани нередности от Управляващия орган на програмата са 87, и че те са получили уведомителни писма за нанасяне на корекции.

„Това е направено, за да следваме процедурата, по която ние извършваме проверката, уведомяваме за налагане на корекциите и предоставяме цялата информация на Агенцията за одит на средствата от ЕС, която финализира доклада и ще го представи на ЕК", заяви тя.

Повече от 2/3 от договорите са сключени през 2013 година.Управляващият орган констатира пропуски и несъответствие в пет основни направления: незаконосъобразно смесване на критерии, незаконосъобразно намаляване на срока за получаване на офертите, ограничителни изисквания за регистрация в централния професионален регистър, неравно третиране на участници по време на подбора, незаконосъобразно удължаване на срока за получаване на оферти, поради обжалване на удължаването само в Република България, а не в официален вестник.

„Управляващият орган на ОПОС си свърши работата за първи път от много време, проверявайки всички тези договори", каза министър Михайлова и даде конкретни примери за констатирано смесване на критерии в 10 от проверените случаи, незаконосъобразно намаляване на срока за получаване на оферти в 13, ограничителни изисквания за членство в централния професионален регистър на строителите по Закона за Камарата на строителите без допускане на еквивалентно национално членство в 12, неравно третиране на участниците по време на подбора в 40, незаконосъобразно удължаване на срока за получаване на офертите поради обявяване на удължаване само в рамките на Република България в 1 и неясна методика в 32.

Министърът съобщи, че на базата на този доклад и констатациите в него се водят преговорите за финансови корекции и възстановяване на плащанията от ЕК, а срокът за отговор от страна на комисията е 27 май. „Целта е да възстановим плащанията, колкото се може по-бързо и да минимизираме ефекта от наложените финансови корекции".

По време на срещата ръководството на МОСВ и УС на НСОРБ са се разбрали, че освен писмата, които са разпратени до общините, до дни УО ще изпрати допълнителни писма с подробна информация и ще поиска тяхното становище за размера на корекциите и констатираните слабости.

Искра Михайлова посочи, че програмата е една от тежките и е изключително забавена в своето изпълнение. По думите й, основният процент от договорите са сключени в последната възможна за това година, като в момента тече изпълнението на проектите и е важно да се гарантира изпълнението им до край, за да бъдат реализирани целите на програмата.

По време на брифинга стана ясно, че освен общините с финансови корекции са и структури на МОСВ, които са бенефициенти на програмата. Министър Михайлова посочи това като проблем на системите за управление и контрол на оперативната програма.

„С промените в Закона за обществените поръчки от 2011, предварителния контрол на обществените поръчки отпадна като задължение на Управляващите органи и беше прехвърлен на Агенцията за обществени поръчки. Така една голяма част от договорите, които са обект на финансови корекции не са били обект на предварителен контрол от ОП."

Тя подчерта, че налагането на финансови корекции не е изключение в рамките на ЕС, че това е нормална практика, и че не се спира изпълнението на проектите, като се санкционират бенефициентите по изпълнението им за нарушения по време на обществените поръчки.

„В МОСВ пристъпихме към промени на системите за управление и контрол. Затова беше променена структурата на УО на програмата и отпадна междинното звено. В момента се финализира разработването на наръчници, които са в основите на тези системи. Одитиращият орган ще проверява и тези наръчници и новата структура на оперативната програма, за да се гарантира, че такива пропуски няма да бъдат допускани повече ", каза в заключение министър Михайлова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 6704 |15.04.2014 Борисов тайнствено: Министърка ще обяснява за 19 и 45 . 13| 6132 |14.04.2014 Министър Найденов: Руски самолети отново ни провокират . 19| 4942 |12.04.2014 И. Михайлова: 24 000 граждани имат доверие в Пеевски . 3| 5142 |07.04.2014 ЧЕЗ и НЕК почват преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads