Реклама / Ads
62| 6210 |05.05.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: Армията прогресивно обеднява

.
Източник: Булфото
През последните няколко години значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана като процент от брутния вътрешен процент на държавата, за съжаление, прогресивно намалява.
 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на официалната церемония по удостояване с висше военно звание офицери от Българската армия.

„Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Независимо от това, процесът на трансформация не бива да спира, той трябва да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност. Вярвам, че вие ще се справите достойно и с тези нови предизвикателства", каза държавният глава, цитиран от "Фокус".

„България има своето достойно участие в много национални формирования на НАТО, на ЕС, в мисии във всяка точка на света. И като държавен глава, сигурен съм, и министърът на отбраната със всяко едно свое действие и дума е изказал своята благодарност за достойното представяне на България по света", обясни още той.

„Живеем в сложни и трудни времена, в един бързо променящ се свят. За 25 години наблюдаваме как от двуполюсен, през еднополюсен, минаваме към многополюсен свят – с всички плюсове и минуси и с огромната динамика на тези процеси. Членството на България в Алианса е най-висш акт на държавна мъдрост. Благодаря на поколения български политици, които са работили за това. Използвам възможността да поздравя поколения български военачалници, защото без вашата дисциплина, без реформите, които вие предприехте, без смелите действия, които вие извършихте, със сигурност това членство нямаше да бъде факт. То е основна гаранция за нашата сигурност и нашия национален суверенитет и независимост", продължи Плевнелиев.

За модернизацията сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата, защото бюджетът на Министерство на отбраната такъв, какъвто е – не е достатъчен за мисията, която ние имаме за модернизация на Българската армия, изтъкна държавният глава. И уточни, че модернизацията и хората са двата актуални ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията като цяло. „Държавата трябва да се фокусира и да отдаде допълнителен ресурс", подчерта Плевнелиев.

„Грижата за високо подготвените кадри е важна и аз ви благодаря. Днес сме свидетели на един акт на мотивация и на професионално развитие и хоризонт за всеки един от вас. Такава трябва да бъде задачата пред Министерство на отбраната и необходимите действия в посока на прогрес, кариерно развитие и мотивация за всеки един в Българската армия по един обективен и надпартиен начин", каза още президентът.

„Изграждането на съвременна и боеспособна българска армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на нашите съюзници и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство и от народа задачи, трябва да продължи, трябва да бъде доведено до успешен край съгласно приетите стратегически документи", посочи Росен Плевнелиев на церемонията в президентството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7232 |23.04.2014 Пълна смяна на караула в армията . 37| 7227 |03.04.2014 Вигенин откри Америка:Армията ни трябва да е независима от Русия . 49| 5106 |01.04.2014 Плевнелиев: НС да спре да дълбае в безсмислени казуси . 59| 6354 |21.03.2014 Плевнелиев: С Русия не трябва да е по братски, а по равно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads