Реклама / Ads
0| 11598 |21.06.2014 ХРАНА И ВИНО

Джейми Оливър: Жена ми готви през седмицата, но дойде ли уикендът, кухнята става моя

.
Джейми Оливър е един от най-обичаните тв водещи и най-известният британски готвач. Роден е на 27 май 1975 г. в Есекс, където родителите му имат семеен ресторант "Крикетиърс".
 

В момента Джейми Оливър живее в Лондон и Есекс с жена си Джулс и четирите им деца Попи, Дейзи, Бъди и Петал.

На 16-годишна възраст той напуска училище и завършва образованието си в "Уестминстър кейтъринг колидж". През 1997 г. се снима в телевизионен документален филм за "Ривър кафе". Скоро след това получава предложение за собствено телевизионно предаване - "Голият готвач".

Предаването му "Кухнята на Джейми" се излъчва в 40 страни, а поредицата "Джейми Оливър - Кулинарна революция" печели награда ЕМИ. През 2003 година е награден с Орден на Британската империя.

През 2004 г. Джейми започва национална кампания "Храни ме по-добре" и стартира онлайн петиция за подобряване на храната в училищата. Правителството отпуска средства за подобряване на качеството на храната в училищните сотлове, обучение на готвачите и закупуване на ново кухненско оборудване.



През есента на 2010 г. Джейми започва да води всекидневното предаване "30-минутни ястия". Книгата "30-минутните ястия на Джейми" се превръща в най-бързо продаващата се книга в историята на Великобритания.

В момента в ефира на 24Kitchen може да гледате Джейми Оливър в предаванията "Спести с Джейми", "Моето меню за 30 минути", "Бойният клуб на Джейми и Джими" и "Джейми Оливър - бягство в Италия".

- Г-н Оливър, как се чувствате като най-известния готвач в света? Има ли моменти, в които предпочитате да водите по-спокоен живот?

- Да, разбира се, понякога ми се иска. Никога не съм очаквал животът ми да се стече така, да ме дават по телевизията. Когато още прохождах в бизнеса, мечтата ми беше просто един ден да имам малък ресторант някъде в провинцията с няколко маси, но не стана така. И въпреки че говоря така, в никакъв случай не бих променил нищо, защото съм голям късметлия, че имам шанса да пиша книги, които хората обичат, и да правя тв предавания, които ги забавляват.

- Кариерата ви е базирана на идеята за здравословен живот и добра храна. Имате 4 деца - как успявате да им осигурите истински и здравословни продукти?

- Всичко е до баланса. Не е идеята винаги и на всяка цена да се яде само здравословна храна, всеки има нужда да си угажда от време на време. Няма нищо лошо в това понякога да направиш торта заедно с децата. А и това ги приобщава към готвенето, което е страхотно. Но в повечето случаи, когато готвя за децата си, използвам само пресни продукти и ги включвам в самия процес, за да чувстват, че и те имат заслуга. А и не се хвърлям в тревоги, когато решат, че не искат определена храна в определен ден.

- Можете ли да опишете едно ваше примерно меню за деня, към което обикновено се придържате? Какво обичате да закусвате, обядвате, вечеряте?

- Различно е, защото, както казах, е добре да се ядат много и разнообразни пресни продукти, за да се постигне хранителен баланс. В момента ям много салати, защото е лято и изобилието от хубави сезонни зеленчуци е голямо. Ям и много прясна риба, приготвена по съвсем семпъл начин - с малко подправки. Сутрин пия кафе и ям препечена филийка и плод.



- Често ли готвите вкъщи?

- Непрекъснато. Особено през уикендите. Често работя до късно през седмицата, затова Джулс (съпругата му - б.а.) готви за децата, но още щом се освободя по-рано в четвъртък или петък, кухнята става моя до понеделник сутринта.

- Съпругата ви обича ли да готви като вас?

- Джулс е добър готвач, да. Преди не беше, но с годините стана много добра.

- Децата увличат ли се по кулинарията, помагат ли ви в кухнята?

- По-големите да. Особено Дейзи. По-малките две обичат да берат подправките и да ги стриват.

- Работите ли по нова книга в момента? "15-минутните ястия на Джейми" (Jamie‘s 15-Minutes Meals) надмина по продажби книгата на Джоан Роулинг (авторката на поредицата за Хари Потър - б.а.) "Вакантен пост" през 2012.

- Да, тъкмо завърших нова книга, която, надявам се, скоро ще видите. А иначе не се чувствам в състезание с Джоан Роулинг, защото е прекрасен писател и чудесен човек.



- Много хора не вярват, че сте прочели само една книга в живота си, защото сте интелигентен и пълен с нови идеи. Вярно ли е, че дислексията е причината да не четете повече?

- Да, наистина съм прочел само една неготварска книга и тя е "Игрите на глада". Имам дислексия, затова просто ми е трудно да чета повече.

- Имате ли идеи за нови предавания?

- Винаги. В момента много от идеите ми са в канала ми в ютюб - Food Tube (www. youtube. com/JAMIEOLIVER), където имаме фантастични нови готвачи, които правят брилятни малки шоута и често изготвяме програми и ги предоставяме за гледане още на същия ден.

- В "Бойният клуб на Джейми и Джими" готвите със свой приятел. Разкажете малко повече за това как решихте да правите предаване заедно.

- С Джим сме приятели от малки, отраснахме на едно място, все правехме пакости заедно. Аз започнах да се занимавам с готвене, а той - с животни, биология, такива неща. После той си направи свинеферма, винаги сме били близки. И така решихме да направим предаването заедно и, честно казано, беше страшно забавно. По цял ден се смеехме, докато снимахме.

- В "Джейми Оливър - бягство в Италия" (Jamie‘s Great Italian Escape) демонстрирате страхотните си кулинарни умения в италианската кухня. Тя ли е любимата ви след английската? Кои други чуждестранни кухни харесвате?

- Имам много любими. Но с италианската съм най-известен, имам верига италиански ресторанти в Англия и по света. Но обичам и всички ястия от Индия. Правил съм предаване и за американската кухня, което е страхотно, защото се запознах с всички различни култури, които правят САЩ една уникална страна в кулинарно отношение.

- Много готвачи казват, че когато на едно ястие му липсва нещо, малко горчица веднага обогатява вкуса и го прави завършен. Вие бихте ли препоръчали друга съставка?

- За мен това ще са чили чушките, но това е само защото съм пристрастен към тях. Знам, че не всички обичат по малко огън в храната, но доколкото ми е известно, малко чили може да повдигне всичко.

- Кой е любимият ви уред в кухнята - какво използвате най-често, когато готвите?

- Много е трудно да се каже, защото прекарах много време в разработване на уникални тигани и чудесни кухненски комплекти, но това, което използвам най-много, е белачката ми. Струва само около 5 евро и си е съвсем елементарен уред, но я използвам сигурно всеки ден и никога не ме е разочаровала.

- Казват, че най-важното нещо за един готвач е острият нож. Вие какво още бихте добавили?

- Да, ножовете наистина са важни. Но още един-два добри тигана ще са от помощ. Плюс белачка, разбира се, плюс добър блендер. Но трябва още да кажа, че си струва да се инвестира в добри чинии и купи, защото те непременно придават на храната по-апетитен вид.

- В проекта ви "Петнайсет" (The Fifteen Apprentice Programme) помагате на млади хора да развият кулинарните си умения. И го правите с цялото си сърце. Виждате ли в тях част от себе си? Вие сте започнали да готвите на 16 г.

- Всъщност започнах да готвя, когато бях на около 9 г., но на 16 г. учех в колеж по обществено хранене и там разбрах, че ако имаш добри ментори, добри учители, можеш да постигнеш велики неща. Така че "Петнайсет" е моят начин да дам нещо обратно на индустрията. Защото вземаме тези млади хора, повечето от които се борят с някакви житейски проблеми, и им даваме някакъв шанс да се квалифицират. Това ще им помогне в кариерата.

- Помните ли първото ястие, което вие самият сте сготвили?

- Когато бях около 11-годишен, направих задушено пиле за майка ми, баща ми и сестра ми и мина много добре. Те се гордееха с мен.

- Кой ви помогна в първите ви стъпки в кулинарията?

- Майка ми и баща ми са страхотни кулинари. Татко все още управлява семейния ресторант "Крикетиърс" в Есекс, където израснах, и винаги става рано, за да пече хляб и да приготвя всички продукти за обяд. Той е първото ми вдъхновение.

Рецептите на Джейми Оливър

 Пиле пири-пири

ПРОДУКТИ:
4 горни пилешки бутчета, 1 червена и 1 жълта чушка, 6 стръка мащерка, сол и черен пипер

За соса пири-пири: 1 глава червен лук, 4 скилидки чесън, 2 люти чушки, 2 ч.л. пушен червен пипер, 2 лимона, 4 с.л. бял винен оцет, 2 с.л. сос “Уорчестър”, връзка босилек, сол и черен пипер

За картофеното пюре: 1 голям картоф, 2 сладки картофа, 1/2 лимон, люта чушка, връзка кориандър, 50 г сирене “Фета”, сол, черен пипер, зехтин
За салатата: 100 г рукола, кресон, лимон, сок, сол, черен пипер, зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Загрейте грил-тиган. Направете разрези с нож от страната на месото на бутчетата. Поставете ги в тигана с кожата надолу, после ги обърнете. Поръсете със сол и черен пипер.
2. За соса пири-пири отстранете семките на лютите чушки, нарежете ги на едро и сложете 2 с.л. от тях в блендер. Добавете обелените скилидки чесън. Добавете останалите съставки, сол и черен пипер и смелете фино. Добавете около 100 мл вода и разбийте отново.
3. Пресипете соса на дъното на дълбока правоъгълна тава. Подредете бутчетата с кожата нагоре. Смесете мащерката и розмарина и ги поръсете с малко зехтин. Разпръснете ги върху пилето и печете на 200 градуса 10 мин.
4. В загрятия грил-тиган запечете чушките на едро. Щом извадите пилето от фурната, разпределете ги между бутчетата.
5. Срежете картофите на две, без да ги белите. Поставете ги в дълбока купа. Добавете 1/2 лимон с разрязаната част нагоре и поръсете със сол. Покрийте купата със стреч фолио и гответе в микровълнова за 12-13 мин.
6. Намачкайте ги с вилица. На дървена дъска наситнете малко люта чушка, поръсете сол, черен пипер и зехтин, нарязания кориандър, натрошеното сирене. Изсипете картофите върху дъската и разбъркайте всичко добре.
7. Сервирайте пилето горещо с пюре и салата.

Тартове с бадеми и малиново сладко

ПРОДУКТИ:
6 маслени кошнички, 1 яйце, 100 г фино смлени бадеми, 100 г масло, 90 г кафява пудра захар, настъргана кора от 1 портокал, 1 с.л. ванилова паста, 175 г конфитюр от малини, 250 г заквасена сметана

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. В купа разбъркайте на ръка мекото масло със захарта, смлените бадеми и яйцето до гладкост. Добавете ванилова паста и фино настърганата кора на портокала. Разбъркайте.
2. Подредете готовите кошнички в тавичка. Във всяка кошничка сипете по 1 ч.л. сладко или конфитюр от малини. След това сипете малко от крема, отново сладко и отново крем. Печете тартовете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 18 минути.
3. Поднесете изстиналите тартове с лъжица заквасена сметана.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8553 |20.06.2014 Магическо хоро и мълчана вода на похода на билките . 0| 6741 |19.06.2014 Ягодите правят света усмихнат . 0| 5893 |18.06.2014 Днес е международният ден на сушито . 2| 7238 |17.06.2014 Списък на вредните за кръвните групи храни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads