Реклама / Ads
118| 19949 |24.06.2014 ПОЛИТИКА

Станишев отрязъл ДПС за Здравната каса и фонд „Земеделие”, те бесни

.
Източник: Булфото
ДПС мобилизира всички сили срещу БСП и в частност срещу Сергей Станишев. Причината е отказ на Станишев да предостави на движението пълния контрол върху фонд „Земеделие” и Здравната каса. Почетният председател Ахмед Доган, оперативния ръководител Лютви Местан и депутата Делян Пеевски поставили въпроса още на другия ден след изборите за евродепутати на 25 май.
 


Това научи Фрог нюз от източници в партията на Доган. Станишев предложил да се подпише политическо споразумение за отговорностите на двете партии, подкрепящи правителството, но от ДПС отказали. Първата атака срещу „Позитано” 20 на ДПС било изказването на Местан, че движението сваля доверието си от правителството на Орешарски.

Станишев отвърна с предложение предсрочните избори да са в края на юли. Тогава Доган потърсил подкрепа от Бойко Борисов, за да се забави предсрочният вот за неопределено време. За целта било решено да се дестабилизира страната.

Стратезите на Доган разчитат да създадат напрежение сред населението и въпросът с изборите да мине на заден план. Така бил стартиран планът за атака срещу Корпоративна търговска банка и Цветан Василев. С удара се целели две ползи: невръщане на кредитите, получени от фирми, близки до Пеевски и покровителите му, както и присвояване на самата банка. В схемата били включени зависими от движението магистрати и висши служители на МВР.

Средносрочната цел на плана е ако все пак се проведат предсрочни избори, да се атакува БСП и да се даде възможност на ГЕРБ да спечели повече гласове. ДПС пък си има своите осигурени проценти, което ги прави незаобиколим фактор при формирането на следващото управление.

След като Станишев се оказал неудобен за реализация на новия управленско-олигархичен сюжет, към идеята бил привлечен Румен Овчаров. Преговорите се водели в ловни стопанства, където Местан и Овчаров гърмели напоследък, зорко охранявани от гародве на НСО. Изборът не бил случаен, тъй като Овчаров е известен с връзките си в енергетиката, където са и големите интереси на ДПС, представлявани от Пеевски.

За да предпази партията си от злонамерените атаки Станишев вероятно ще предприеме решителни стъпки за промени. Затова избрал да замине в Брюксел като евродепутат, запазвайки лидерската си позиция в ПЕС и БСП. В България обаче той мислел за постепенно оттегляне и предоставяне възможност на нови хора с качества и влияние да оглавят столетницата. Със сигурност Станишев щял да посочи кои хора трябва да се оттеглят от ръководството, както и кои да ги сменят.

В разговори през последните дни, на „Позитано” 20 обсъждали разгорещено дали да обявята открито, че при сформирането на кабинета „Орешарски” ДПС е поставило категоричното условие Делян Пеевски да бъде избран за шеф на ДАНС, иначе щели да оттегляд подкрепата си. Компромисът на левицата изкара на улицата хиляди българи, които протестирали срещу Пеевски, но не знаели, че движението е извивало ръце заради неговия пост в ДАНС.

Когато Станишев, след провала на БСП на евроизборите, решил да сложи картите на масата и да извади на светло задкулисните интриги на партньорите от ДПС, бил атакуван моментално от босовете на движението. От ситуацията се възползвали и негови критици в партията, които поискали оставката му. Създалото се напрежение принудило лидерът на българските и европейските социалисти да анализира задълбочено своите действия занапред. Един от ходовете в тази посока е решението му да замине в Европейския парламент, като даде шанс на нови хора да поемат левицата у нас.

Мария Донева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7820 |15.06.2014 К. Нинова отсече: Не искам стола на другарчето, Станишев е шефът . 64| 12619 |10.06.2014 Битката за Брюксел-безмилостно жестока! Между Станишев и Орешарски? . 65| 10043 |06.06.2014 Станишев отвръща на удара: Избори и задължително гласуване на българските граждани . 19| 8374 |05.06.2014 Вървяла интрига с ход “Станишев премиер”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads