Реклама / Ads
63| 26038 |27.06.2014 АКТУАЛНО

Нова бомба: Ив. Искров депутат от ДПС, Й. Цонев - шеф на БНБ?

.
Иван Искров Източник: Булфото
Управителят на БНБ Иван Искров преговарял с Ахмед Доган да бъде включен в листите на ДПС за следващ парламент. Искров щял да се оттегли от сегашната си длъжност, въпреки че мандатът му изтича през октомври 2015 г. Ако влезе в парламента обаче, ще си осигури присъствие в политиката и съответно имунитет за четири години.
 

Това научи Фрог нюз от източници в Движението за права и свободи. Искров имал личен разговор с Ахмед Доган, който го успокоил, че ще бъде включен в листите на движението за следващите избори. Дори бил обсъден и вариант "Б" - Иван Искров да бъде поставен на такова място, че да не влезе веднага в Народното събрание, а когато мандатът му приключи влезлият преди него депутат да се откаже и той да го смени.

Носят се упорити слухове, че преди да отиде при Доган, Искров бил при Бойко Борисов. От него той поискал същата услуга, но срещнал учтив отказ.

Според запознати Иван Искров търсел закрилата на парламента, тъй като името му бе замесено в скандалните атаки срещу Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Според някои реакцията на БНБ по отношение на КТБ била доста закъсняла. Освен това той не взе отношение по шумните действия на прокуратурата срещу подуправителя на Националната банка Цветан Гунев, които са без аналог в международната практика.

 

Искров искал да се спаси от горещото място и заради разклатената финансова стабилност, вследствие на атаките на Делян Пеевски и медиите, свързани с него, срещу Цветан Василев, банката му и негови служители.

Преди да стане управител на БНБ Иван Искров бе депуат от НДСВ.

 

Друга зашеметяваща новина е, че за поста на Иван Искров в БНБ бил спряган сегашният депутат от ДПС и председател на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. По такъв начин движението си осигурявало достъп до най-големите банкови тайни в страната и контрол върху дейността на финансовите институции.

Тези слухове потвърждават мнението на депутати от БСП, че партньорите им от ДПС бързат да овладеят институции, от които зависи бизнеса и икономиката на страната. Преди дни във Фрог нюз писахме, че още в нощта на евроизборите - 25 май, Ахмед Доган е поискал, чрез посредника си Делян Пеевски, шефските места във Фонд "Земеделие" и Здравната каса. Като аргумент били изтъкнати високите резултати на движението във вота. Сергей Станишев обаче отказал и си навлякъл гнева на ДПС. Социалисти дори свързват решението на своя лидер да замине в Брюксел в Европарламента като резултат от натиска на тандема Доган - Пеевски.

Преди ден пък червеният депутат Антон Кутев хвърли "бомба" в едно телевизионно студио, като разкри, че предложения на Пеевски пост шеф на ДАНС бил само увертюра към номинирането му за министър на вътрешните работи. Масовите протести миналото лято обаче осуетили задкулисния план.

 

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21" пък твърди, че фирми, свързани с Пеевски и Доган дължали на КТБ 300 млн лева кредити и затова нападнали Василев и банката.

 

Според съдия Пенгезом отново тандемът "Делянчо и Доганчо" кадрували в магистратурата и попречили на кандидатурата му да оглави апелативния съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9341 |16.06.2014 Мини Бобов дол ще съдят Нова телевизия за репортаж . 0| 7811 |28.05.2014 Мечтаното изпращане за Диана Върбанова от гара Елин Пелин . 0| 6634 |16.05.2014 ЧЕЗ извършва планова подмяна на електромерите в Западна България . 1| 8258 |04.04.2014 Планова подмяна на електромерите на ЧЕЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads