Реклама / Ads
18| 23951 |15.07.2014 ИНТЕРВЮ

Тихомир Стойчев: Цветлин Йовчев е разследван за финансови злоупотреби

.
Шефът на МВР Цветлин Йовчев е бил разследван за финансови злоупотреби докато е бил служител в Националната служба за сигурност. Това каза пред Фрог нюз бившият директор на ЦСБОП и експерт по национална сигурност Тихомир Стойчев. Той обясни, че разполага с документ, който доказва твърденията му. Вижте какво още разкри Стойчев:
 


-Г-н Стойчев, като експерт в сферата на националната сигурност кой според вас създава хаос в банковата система и кой има интерес от това?

 

-Причините за това, което наблюдаваме през последния месец са комплексни. Щом обществото и институциите са болни и нестабилни, това пряко се отразява и върху банките. Ако службите си бяха на място, щяха да осъществят необходимия контрол. Знаете, че те работят със секретни сътрудници, а има и други форми за събиране на информация. От години институтът „секретен сътрудник” изчезна по понятни причини.  Въведоха някакви служители на прикритие. Хайде сега да попитаме колко служители на прикритие са вкарани в банките? Успели ли са тези хора да се внедрят и ако това е станало до каква информация са се добрали? Всяка една банка трябва задържително да им т. нар. обектово дело в специалните службите.

 

-Искате да кажете, че в службите трябва да има данни за всичко, което се случва в банките?

 

-Да, би трябвало, но нека да зесегнем и друг въпрос. Кой е назначавал в структурите за сигурност хората, които трябва да се занимават с тази дейност, например в ДАНС? Убеден съм, че ако проверите ще видите, че този човек няма никакви компетенции  и най-вероятно е подбран по шуробаджанашки принцип.

 

-Но шефът на МВР Цветлин Йовчев и на ДАНС Владимир Писанчев сякаш показват воля да се справят с проблема?

 

-Ще ви кажа какво са правели Йовчев, Писанчев, и преди тях Казаков. Преди време публично показах преписка и препоръчах на ръководството на държавата да се поинтересува от нея.

 

-Защо?

 

-Защото от нея става ясно, че те са проверявани за финансови злоупотреби докато са били в ръководството на Националната служба за сигурност. След като НСС прерасна в ДАНС по времето, когато на чело беше Петко Сертов те са действали деструктивно като са организирали провеждането на агентурни мероприятия и целево са взимали разработки  за хора, които предварително са им били посочвани.

 

-Каква е била целта?

 

- Да се саморазправят с тях. Сред тях е имало хора, които са били силни на деня. Тези разработки са били докладвани на тогавашания премиер Сергей Станишев. С това те са  доказвали пред него своята лоялност . Когато  видигне  мерника на някой неудобен, той веднага е ставал обект на службите. Тези неща частично се потвърждават и от документите по скандалното дело „Галерия”. В ДАНС има още много такива разработки, за които самият Петко Сертов знае. Той твърдеше, че е изпратил тези материали на прокуратурата за злоупотреби със служебно положение на Иван Драшков, Писанчев, Йовчев и т. н.  А всички хора, които са водели проверката за злоупотребите , впоследствие са били натирени, махнати.  Цветлин Йовчев пък в същото време се  издигна на върха на ДАНС, залагайки  му след това политическа кариера. За мен председател на ДАНС, която е агенция към правителството, безпорно е стъпка към такава политическа кариера. За това няма да се учудя ако това се случи с Дражков,  Писанчев и другите, които са доказали лоялност към политико-олигархичните кръгове на страната.  

 

-Виждате ли изход от тази система?  

 

-С тази политическа система и с това , което ни се обещава предварително не виждам никаква възможност да се случат така очакваните промени. Необходими са радикални действия в цялата система, започвайки от политическата.

 

-Вече имаме нов закон за МВР, това не е ли знак за промяна?

 

-Промените, които се извършват в момента в МВР и ДАНС не почиват на никаква житейска и оперативна логика. В несъществуващата вече ГДБОП имаше специален сектор, който наблюдаваше банките. Аналогична структура имаше още от времето на НСС, сега ДАНС. По времето, когато Иван Чобанов беше директор на НСС икономическото направление на тази служба беше закрито заедно с вътрешната сигурност. Още тогава казах публично, че според мен се прави опит да се заличат  грозните следи на прехода т. е. криминализацията на прехода. Сега с претопяването на ГДБОП в ДАНС мисля, че за пореден път в ръцете на едни и същи хора беше прехвърлен инстументариум, на който да му се извадят окончателно зъбите и вече оттук нататък службите да бъдат докрай политизирани. Лошото е, че всяка реформа се прави без дългосрочен замисъл. Действа се хаотично и на парче. Охранителна полиция е имало винаги. Отделна е била криминалната и икономическата. Обаче видите ли на Запад под понятието криминал минава всичко, което е престъпно. За това решихме и тук да го направим така, за да е уж по-понятно при преводите. Това ли беше целта? Не виждам защо сега ще се отделят охранителна от криминална полиция.  Погледнете кои застават начело на тези структури. Тук говорим за нещо важно-един и същи екип от хора, които участваха услужливо в разграждането на системата за сигурност се превърнаха във вечен елит на тази система. В нея през последните години са назначавани хора, които нямат нито подготовката, нито отговорността да работят за българските национални интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 12745 |14.07.2014 Румен Петков: Цветлин Йовчев ръководи най-мрачния период в МВР . 21| 10836 |09.03.2011 Тихомир Тошев: Лихвите ще падат още. Време е за изгодни сделки . 2| 8176 |24.06.2009 Тихомир Тошев: Внимавайте с ипотеките, иззетите имоти на длъжници растат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads