Реклама / Ads
2| 6080 |15.07.2014 СВЯТ

Българин, шеф във ВТБ, даде оставка

.
Атанас Бостанджиев
Главният изпълнителен директор на VTB Capital International Атанас Бостанджиев, който оглавява задграничните операции в най-голямата инвестиционна банка в Русия, ще напусне след три години на различни постове в компанията. За негов временен заместник е избран главният финансов директор Ник Хът, информира пресслужбата на VTB Capital, цитирана от Bloomberg.
 

Бостанджиев бе нает от VTB Capital през май 2011 г. от Goldman Sachs Group Inc, където бе съдружник, отговарящ за бизнеса с нововъзникващите пазари в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка. Преди това той заемаше ръководна позиция и в Merrill Lynch & Со в Лондон. Наблюдатели свързаха оставката на успелия сънародник със ситуацията около българската Корпоративна търговска банка. През април 2013 VTB Capital International придоби 9.9% (594 хил. броя акции) от капитала на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) от частната инвестиционна компания "Dewa International Limited".

 

Източници от столицата Москва преди седмици прогнозираха трусове заради тази инвестиция, която на практика руската държава прави в частния трезор.

VTB Capital International се размина със своите цели за рентабилността в последните пет години, посочи през ноември миналата година Атанас Бостанджиев. Той предложи затваряне на част от подразделенията на финансовото дружество и премахване на общо 231 работни места.

 

Базираният в Лондон българин не бе открит за коментар от Bloomberg. Колеги от софийския му офис потвърдиха новината, но смятат, че тя не е свързана с КТБ, а по-скоро с неуспешните бизнес начинания в различни държави в последните две години.

 

Звеното за задграничните операции на VTB Capital притежава офиси в Лондон, Ню Йорк, Хонконг, Дубай, Сингапур и София, според уебсайта на фирмата.

Инвестиционните банки в Русия, водени от VTB Capital, Sberbank CIB и JPMorgan Chase & Co, отчетоха спад от 69 на сто в таксите за текущата година до 18 май според данни на Freeman & Со. VTB Capital, която е най-голямата компания, оперираща на местния дългов и капиталов пазар, спечели 101 млн. долара от такси през 2013 г. – повече от всяко друго дружество на територията на Русия.

 

За да се справи с понижаващите се постъпления, VTB Capital планира да намали разходите за заплати в звеното си за корпоративни инвестиции с 15 на сто през 2014 г. и 2015 г., показва презентация, публикувана на уебсайта на фирмата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5763 |29.05.2014 И лидерът на унгарските социалисти даде оставка . 10| 6056 |13.03.2014 Яценюк: Киев няма да се предаде . 27| 7659 |22.02.2014 Гласуваха оставката на Янукович; той се дърпа . 8| 10536 |22.02.2014 Шефът на Върховната Рада подаде оставка; Янукович–в неизвестност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads