Реклама / Ads
17| 17946 |17.07.2014 ИНТЕРВЮ

Петьо Милков: Този, който клати КТБ иска да вземе оръжейния бизнес

.
Този, който се опитва да фалира КТБ иска да вземе оръжейния бизнес. За това алармира пред Фрог нюз Петьо Милков от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Вижте какво още каза той:
 

 

-Г-н Милков,  голяма част от средставата,  с които борави отбранителната индуствия се намират в КТБ. Отразява ли се върху работата ви спирането на банката?  

 

-Направих справка и  се оказа, че от глобалния износ на България  15-16 процента са машини и съоръжения на военно-промишления комплект. Това съставлява 2 процента от общия износ на страната. В този бранш работят 15 000 човека и още толкова, които ги подпомагат по различен начин-доставчици, помощници и т. н. Тази година индустрията се ангажира с много сериозни договори, които чакаха с години това да се случи. Не се притеснявам да кажа, че това стана с помощта на почетния председател на асоциацията Цветан Василев. Той държеше на българското и много ни е помогнал. Тези договори, за които говоря ги дължим именно на него. Нали в крайна сметка трябва да работим, за да има пари за здравната каса и за всички останали държавни институции.

 

 

-Каква беше причината да се обвържете с КТБ?

 

-Целият оръжеен бранш работим с КТБ от 10 години по една проста причина. Там сме обслужвани много бързо-издава се банкова гаранция, насреща получаваш акредитив. Веднъж щом се създаде такъв акредитив вече имаш история. Ние по никакъв начин не можем да вземем кредит от големите  международни банки.

 

-Защо?

 

-Защото на голяма част от тях им е забранено дори да банкират т. е да правят преводи към фирми, които се занимават с подобна дейност. При тази ситуация има реална опасност оръжейните фирми да спрат дейността си. Няма как да се премести този акредитив, той до някъде е открит. Икономистите са наясно, че когато фалира една фирма, тя за нищо не струва.  

 

-Каква е ситуацията в момента с тези дружества?

 

-Фирмите работят все още. Само който не се е занимавал с икономика не знае какво значи в един момент да ти спре финансирането. Аз ако закъснея с плащането за няколко дни това означава, че ще се отложат предваротелно заложени графици. Оттам няма да може да се изпълняват договори и тръгваме надолу сериозно. Ето  имам колега, който има усвоен акредитив, успял е да придвижи документите, изнесена е стоката, парите ще дойдат от КТБ, но за жалост в момента те ще си останат там. Това , което ни е необходимо е тази банка да заработи. Има такива примери не само в България, но и в света. И финансовите експерти казват, че КТБ може да работи под някакъв режим. Квесторите нека да станат директори и да разрешат определени плащания. Може ли фирмата да има пари, а да не може да се разплати с контрагентите си?! Това на какво прилича!

 

-Колко фирми от бранша изпитват финанасов глад?

- Всички големи фирми от отбранителния комплекс, които са около 7 на брой, включително и КИНТЕКС.

 

-Успяхте ли да разговаряте за този проблем с някой от властимащите?

 

-Щяхме да правим среща с управителя на БНБ Иван Искров, но се видяхме с неговия заместник.

 

-И той  какво ви каза?

 

-Изненадахме го, защото  не беше наясно, че големите  чуждестранни банки нямат право да работят с дружества от оръжейния бранш.  Забраната важи дори , когато се касае за сделки с  министерство на отбраната.

 

-Намерихте ли някакаво решение?

 

-Не, той само ни обясни, че каквото решат политиците-това ще стане. Въпреки отговора смея да твърдя, че  в България  винаги става това, което трябва. За жалост, обаче първо минаваме през всички възможни мъки. Провираме се през иглени уши, за да оцелеем.  Не искам да влизам в теория на конспирацията, но ако някой си е правил сметки, че ще вземе активи без пари-няма да стане. Защото докато го вземе този актив той вече няма да струва нищо.  Например фирмата Х като спре да работи и си провали договорите ще последват претенции за неустойки. А такава фирма на кого му е нужна?!

 

-Да не намеквате, че този, който иска да катурне банката може да си прави сметка да сложи ръка и върху оръжейния бизнес?

 

-Естествено, това отдавна се коментира. Нашата асоциация на отбранителната индустрия  е член на европейската асоциация. Ако се случат недопустими неща ще потърсим съдействие от нея. Нали за това сме членове, трябва все пак да вървим към нормалния свят. Защото това, на което сме свидетели сега е  ненормално. Все пак не за първи път някой да иска да вземе бизнеса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 22258 |06.02.2013 Георги Милков: За "Хизбула" ни притиснаха безогледно, и то партньори . 39| 13255 |27.09.2012 Петьо Блъсков: Медиите не трябва да са килимче пред портата на властта . 46| 15184 |16.02.2012 Петьо Блъсков : Политиците прелъстиха медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads