Реклама / Ads
68| 24294 |17.07.2014 АКТУАЛНО

Гигантът KPMG съди БНБ заради изцепки на Искров

.
Офисът на KPMG в Париж
Управителят на БНБ Иван Искров бил в паника, заради съобщения за нови дела срещу България по повод умишлените атаки срещу Корпоративна търговска банка. Тази сутрин той бил известен, че гигантът KPMG ще съди БНБ и България. Причината е, че известната одиторска фирма бе замесена в твърденията на Искров за "източване" на КТБ и внушения за некоректен одит.
 

Предполага се, че искът ще е за милиони, а за адвокатите на фирмата спечелването на делото ще е детска игра, коментираха експерти. Те припомят, че гуверньора на Националната банка Искров си е позволил неверни твърдения за състоянието на КТБ, като замеси в тях и одиторите.

KPMG е сред четирите най-големи одиторски фирми в света с 16,9 млрд. долара годишен оборот и персонал от 113 000 души.

 

Вече стана известно, че Оманския държавен фонд, който е съсобственик в КТБ също е потърсил справедливост в съда, чрез кантора в Лондон. Оманците са недоволни от пренебрежителното отношение на Иван Искров към представители на фонда, които дни на ред чакаха да бъдат приети от него в София. Те предлагали да се спазят законовите процедури и да им се даде възможност да финансират банката, а не това да прави българската държава. Непонятно защо Искров отхвърлил предложението.

 

Към международни съдебни институции се е обърнал и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. Той настоява за международно разследване на причините определен кръг да атакува банката. Адвокатите му ще искат и оценка на действията на БНБ, както и на други държавни институции, които по същество съдействали за банковата криза, вместо да я предотвратят в зародиш.

 

Всички санкции обаче ще бъдат за сметка на българския данъкоплатец, който ще трябва да плаща за злонамереността на неколцина политици, прокурори и ченгета, както и за некадърните действия на ръководството на БНБ в лицето на Иван Искров, категорични са експерти.

 

Припомняме, че още преди десетина дни се заговори, че Искров е търсил спаение от ГЕРБ, за да го включат в депутатските листи за следващия парламент. След като получил категоричен отказ и дори заявление, че трябва да подаде незабавно оставка, гуверньорът отишъл при Доган. От него получил уверение, че ще бъде депутат от ДПС, за да се възползва от имунитета и да отърве съдебно преследване за неадекваните си действия и изкавания по адрес на КТБ.

 

Към съда се обръщат и застрашени от фалиране фирми, които са лишени от възможност да оперират със сметките си в КТБ и "Креди Агрикол", които са поставени под специален назор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6588 |09.05.2014 ЧЕЗ спира тока заради подобряване на услугите, вижте къде . 0| 7455 |28.03.2014 ЧЕЗ съобщава за прекъсване на тока заради подобряване на услугите . 21| 7269 |04.12.2013 Екатерина Бончева: Заради прикриване на високопоставени, искат закриване на Комисията по досиетата . 6| 9380 |02.12.2013 Люта битка в съда заради свидетел по делото „Октопод”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads