Реклама / Ads
24| 13283 |17.07.2014 ГЛАСЪТ

Как Пеевски развя Веселия Роджър над парламента и прокуратурата

.
Пиратското знаме приляга на родното НС...
В древността думата срам е означавала всичко онова от кръста надолу. Траките са ползвали думата като етикет за предателство, загубена битка, изоставено семейство. Може оттам да идва все по-малко употребявания израз "Да потънеш от срам". У нас отдавна никой не потъва, нито се срамува. Срамно е да не крадеш, да не лъжеш и да си невзрачен висшист.
 
Висша форма на срама е позора. Старият пират и пътешественик Сър Франсис Дрейк се е изразил достатъчно ясно: "Можеш да избягаш от бесилото, но не можеш да избягаш от позора". Което означава, че и пиратите са имали някакъв морален кодекс.

 

Забелязали сте, няма как да не сте, че се отдалечаваме от ценностната система, която ни е опазила векове, с всеки изминат ден. Някои от промените са патологични и дори учените се затрудняват с обяснението. Например: магистратурата в древния Рим е основният институт на държавността. Магистратите тогава са били избирани, често пряко от населението, заради техните морални качества и заслуги пред общината, в която живеели и работели. Римляните са знаели, че магистратът е гарант, обезпечаващ нормалното функциониране на правовия ред, вътрешната и външна сигурност на Рим. И забележете: те били блюстители, съблюдаващи властта на народа.

 

У нас всичко това отдавна не важи. Тук властват порядки, които биха изчервили дори касапите от Коза ностра. Над Народното събрание отдавна вместо трикольора се вее Веселия Роджър... Закачиха го алчни и арогантни безродници. Вместо да се възмутят, представители на държавата закичиха и други институции с пиратското знаме...

 

В доклада "Обществени нагласи към съдебната система в България" на Алфа рисърч от 2012 г. е посочено, че 87 на сто от българите нямат доверие в правораздавателната система. Не й вярват и са изгубили всяка надежда за справедливост.

Според мониторинговия доклад на Европейската комисия за България от 24.01.2014 г. отговорът за тоталното недоверие в магистратурата се крие в корупцията. КОРУПЦИЯТА! Световни шампиони сме в тази дисциплина.

Да вземем прокуратурата. Тя би трябвало да е народният защитник, защото обвинява лошите, пише в римското право. Тя трябва да е и всепризнатият блюстител на закона и реда. Но не е. Поне не всички нейни представители. Защо? Защото са тежко корумпирани. Освен това са зависими от политици и мафия, превърнали са се в част от тази мафия. Осведомени хора разказват историята, как на висш прокурор му връчили 1 млн лева, за да бъде спечелено благоволението му от конкретен политик, от конкретна партия. Предаването на кеша обаче било записано със скрита камера и сега магистратът е хванат здраво за топките. А почне да се оправдава със закона, а са му ги откъснали. И човекът гледа въпросния депутат с насълзени и умоляващи очи, както насрано дете майка си...  

 

Защо ви занимавам с тези неща посред отпускарския сезон? Защото, ако не сте забелязали, държавата е пред военно положение. Държавата се срива и я сриват няколко човека, скрити под чадъра на политиката, правоохранителната и правораздавателната система. Злоупотребявайки брутално с правомощията, които им дава конституцията, тези овластени лица атакуваха първо една банка, после още една, а след това и цялата финансова система. По пътя си премазаха неколцина обвинени за измислено убийство, дреги за изнесени в чували милиони, а трети просто защото не са с тях.

 

За да е цинизмът пълен, същите хора предложиха и приеха още по-строги наказания за всеки, който разпространява невярна или манипулативна информация, която води до всяване на паника или уронва доверието в банковата система.

 

Наивният българин вероятно си помисли, че нещата тръгват към оправяне. Но се оказа тежко заблуден. Един от законите на Чизхолм гласи: "Ако изглежда, че нещата се подобряват, значи нещо не сте видели".

 

В нашият случай стана точно това. Докато очаквахме прокуратурата, следствието, МВР, ДАНС и прочие структури да погнат наглите политико-икономически пирати, начело с Делян Пеевски, те арестуваха няколко дребни риби, които се възмущавали от банките във Фейсбук.

Нито дума или знак, че Пеевски бе инициатор и дъхновител на кампанията срещу КТБ и фирми, свързани с нейния мажоритарен собственик. Никаква реакция и за многобройните му твърдения за липси, извършени нарушения и престъпления, "дупки" в рамер на милиарди и т.н. Прокуратурата си затвори очите и за опашките, които се извиха пред банката след поредица от публикации в "семейните" медии на Пеевски.

 

Но и нахалството, като много други неща си има своя Еверест. У нас това бе назначаването на охрана на Пеевски. Вместо да отговаря пред магистрати, той се оказа зорко пазен, сякаш е прочутия брилянт "Розова звезда" с тегло 59,6 карата. Както казва един познат: по тегло ги бие яко, му куцат каратите...

 

Досега частни гардове пазеха важният депутат от ДПС, но от една седмица към тях се е включила и Националната служба за охрана.

Решението е взето от комисия в състав: шефът на ДАНС Владимир Писанчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на НСО Ангел Антонов. Тези отговорни люде са решили, че животът на Пеевски е в опасност. Умните и загрижени глави обаче не казват кой и защо застрашава Пеевски. Уважаваната комисия, съставена от очевидно интелигантни люде, обаче не се е сетила да провери, колко пъти е бил на работа Пеевски през изминалата година в НС. Ако бяха погледнали във ведомостите, щяха да узнаят това, което цял народ знае отдавна - нито веднъж. След конфузното му оттегляне от поста председател на ДАНС и под напора на многохилядни протести, той подаде оставка като шеф на агенцията и повече не се мярна в парламента. Може би с едно-две изключения, които само потвърждават правилото.

 

Затова не е лошо да си припомним понятията срам, позор и да поразсъждаваме за разликите между магистратите от древния Рим и нашите днес.

 

Ако бяхме нормална държава и имахме своя сър Франсис Дрейк, много от т.нар. ни държавници отдавна щяха да висят на мачтите на политико-пиратския кораб. Вместо това, Съдбата ни дари с Пеевски и цяла армия от ибрикчии. Въпросът е разполага ли Здравната каса с достатъчни количества Degan, за да не си изповръщаме червата...

 

Джак Спароу - Български

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 17281 |14.07.2014 Какво свързва Пеевски и Прокопиев с банковия атентат . 128| 16979 |06.07.2014 Опорни точки на Гьобелс за ДПС, БСП, Пеевски и Бареков . 20| 13775 |24.06.2014 Правните абсурди около Пеевски убиват демокрацията . 54| 16889 |15.06.2014 Пеевски - мръсна българска трилогия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads