Реклама / Ads
0| 8746 |22.07.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Международен фолклорен фестивал „Златен прах” в Челопеч

.
Ансамбли от Грузия, Мексико, Индия и България ще вземат участие в Първи международен фолклорен фестивал, който ще се проведе от 30 юли до 2 август в местността Корминеш (Средна долчина) в землището на с. Челопеч. Изпълнителите ще се качат на единствения по рода си покрит амфитеатър, побиращ над 1000 зрители и изграден по програмата за развитие на селските райони.
 

 

Жители от околните селища  и гости  ще се наслаждават на танцовите умения на съставите и феерията от звуци и багри, характерни за техните екзотични държави. На официалното откриване ще звучи химнът на Челопеч, създаден по стихове на местният поет Харалампи Харалампиев.

 

Названието на фестивала логично е свързано с най-голямото в Европа находище на златни руди. Специално за събитието ръководството на Община Челопеч е поръчало изработването на шампанско „Златен прах”, с добавени 23 каратови златни частици и опаковка имитираща златно кюлче.

 

Амбициите на организаторите - Община Челопеч и НС на CIOFF България, са да превърнат фестивала в традиционен и  всяка година да обогатяват списъка на участниците с ансамбли от далечни и атрактивни култури и етноси, и най-вече да популяризират българското фолклорно изкуство. Любителите на българския фолклор ще могат да се насладят на изпълненията на колективи от цялата страна – фолклорни ансамбли, инструментални и неинструментални формации, вокални групи и хорове.

Безспорно една от най-колоритните фолклорни формации в първото издание на МФФ „Златен прах” ще бъде Фолклорна компания Vidanza от Мексико. Различни, модерни, прекрачващи границата между традиция и съвремие със свой собствен почерк – това са хореографиите на тази фолклорна група. Артистичното ниво на изпълненията им ги прави един от най-добрите ансамбли в страната, а наградите, които носят от всяко международно участие ги мотивира още повече. А желанието и страстта, които влагат във всяко представление ги прави отличими и достойни продължители на една истински древна цивилизация.

 

Ще можем да се докоснем и до традициите и културата на щата Мианмар в Индия. Историята на своето изкуство ще нарисуват с участието танцьорите от Thoibi Manipuri Dance and Cultural Research Institute.  Групата е създадена от Изследователския институт, който се занимава с проучвания, свързани с племенните и класически танцови традиции на региона. Изпълнителите се придружвата от духовния Гуру – Тойби Деви, един от малкото посветени в мистиката на традиционният танц на Манипур. Индийският танц съчетава три елемента – ритъм, емоция и драматичност. Ритъмът се изразява с движения с кръста, корема и краката, а емоцията – с очите и с движенията на ръцете, които сякаш рисуват истории.

 

Безспорно една от най-колоритните фолклорни формации в първото издание на фестивала ще бъде Фолклорна компания Vidanza от Мексико

 

Запазената марка на „летящите” грузинци от ансамбъл SAMA  са саби и ножове.  Танците им са зашеметяващи, а музиката, която ги съпровожда – пленяваща. Нито едно определение не е пресилено, когато се говори за грузински фолклор. Грузинците са единствени, които танцуват на пръсти. Най-малкият участник в групата е на 3 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8718 |01.07.2014 Три боровинкови дни и нощи между 25-ти и 27-ми юли на Първия Фестивал на Боровинките на хижа Амбарица . 0| 5845 |25.06.2014 Съвместен проект на TEMPER Longboards и Trash Lovers на фестивала ONE DESIGN WEEK 2014 . 0| 12159 |23.04.2014 III Международен Детски Фолклорен Фестивал – София започва . 1| 6481 |17.04.2014 Български триумф на кинофестивал във Висбаден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads