Реклама / Ads
12| 11432 |23.07.2014 ИНТЕРВЮ

Ангел Антонов потвърди пред Фрог, че два пъти е предлагана охрана на Пеевски

.
Шефът на НСО ген. Ангел Антонов потвърди информацията на Фрог нюз, че два пъти е била предлагана охрана на депутата от ДПС Делян Пеевски. Ето какво още каза той:
 

 

-Г-н Антонов, кое наложи  Иван Искров и депутатът от ДПС Делян Пеевски да се пазят от държавните гардове? Ще трябва ли в тази ситуация Пеевски да се лиши от частните си гардове, които го пазят в момента?

 

-Г-н Делян Пеевски е народен представител в 42-то Народно събрание и в това му качество, при възникване на ситуация на повишена застрашеност и след решение на Комисията при президента, може да му бъде осигурена лична охрана от НСО. Трябва да подчертая обаче, че лицата, които не са от категорията на „задължително охранявани“, могат да откажат охрана, въпреки, че е взето решение за това. Такъв беше случая при възникване на първата ситуация на повишена застрашеност по отношение на господин Пеевски, когато той отказа да бъде пазен от служители на НСО преди известно време.  С оглед настъпилите промени, обаче ще му бъде назначена охрана от НСО.  Националната служба за охрана  охранява управителя на централната банка Иван Искров. Той е от  категорията лица, в която се включват не само представители на политически партии, но и представители на различните власти, по отношение на които е възникнала ситуация на повишена застрашеност.

 

-Преди няколко дена стана ясно, че охраната на лидера на БСП Сергей Станишев ще бъде свалена. Кога ще стане това?

 

-Господин Сергей Станишев е охраняван от НСО в изпълнение на разпоредби от Правилника за устройството и дейността на службата. Според тях при повишена степен на застрашеност службата задължително охранява лица, заемали длъжностите Президент, Председател на НС, Министър-председател и вицепрезидент, както и  членове на техните семействата. Новото качество на г-н Станишев на евродепутат, пребиваващ преимуществено в Брюксел и Страсбург са основание за снемане на постоянната му лична охрана от НСО.

 

 

-Съобщихте наскоро, че 5 човека се пазят заради заплахи и те са извън списъка на охраняваните по протокол лица. За политици ли става дума и кога се взема такова решение?

 

-НСО продължава да осъществява охрана на отделни представители на политически партии, което е потвърждение, че ситуацията на повишена заплаха не е въображаема, а реална. Целта на охраната е да предотврати евентуални посегателства срещу живота и здравето на тези хора. Сред петте охранявани лица има депутати и влиятелни представители на политическите сили.

 

-За Ахмед Доган ли става дума?

 

- Не бих могъл да го коментирам.

 

 

-Защо се налага да се попълни автопарка на НСО с 20 нови автомобила? Кого ще возят те  и на какви условия трябва да отговарят? Кога очаквате да се осъществи покупката?

 

-Автопаркът на НСО не се е променил съществено през последните години. През 2014 г. всеки месец в движение са били 260 автомобила. Почти толкова са били и преди пет години. Броят им е относително постоянен, защото амортизираните коли своевременно се бракуват и се заменят с нови. Около 90% от автомобилите са закупени в периода 1996 - 2008 година. Не малка част от автомобилите имат пробег над 500 хил. км и в значителна степен са амортизирани. НСО разполага с 60 лимузини, с които осъществява специализиран транспорт. Голяма част са произведени през 1998-2006 година.

 

-Да не би да се считат за стари?

 

-Амортизацията на автопарка е причина за увеличаване на разходите за гориво, резервни части и поддръжка. С поетапната подмяна на старите коли се цели да се реализира не само икономия на средства, но и да се гарантира поддържане на  необходимото ниво на транспортна сигурност. За това  наскоро НСО обяви обществена поръчка за доставка на 20 автомобили.

 

-И кога представителите на властта ще започнат да се возят с тях?

 

-Крайният срок за доставка е 2015 г. Седем от тях са от висок клас и са предназначени за транспортното обслужване на лицата, задължително охранявани от НСО. Прогнозната им стойност е 840 хил. лв. без ДДС, или средно по 120 хил. лв. на кола. Това е с 4 % по ниско от прогнозната средна стойност за същият клас автомобили в проведената обществена поръчка през 2013 г. Автомобилите няма да са с всички екстри. Другите 12 автомобили са среден клас за общо 250 хил. лв. Те са нуждите за т.нар. авангард. Такива са закупени за последен път преди седем години. Поръчката включва и доставката на един товарен автомобил за 76 хил. лв. за превоз на специализирано оборудване – металодедекторни рамки, рентгенови скенери.

 

-Не казахте на каква марка автомобили сте се спрели?

 

-Параметрите в обществената поръчка не ограничават избора до една марка или доставчик. В рамките на програмата за поетапно обновяване на автопарка през 2013, също по обществена поръчка, службата е закупила седем луксозни автомобили и два броя 8 местни микробуси.

 

 

-Вече няколко месеца оглавявате службата. Какво в работата й искате да промените и да оптимизирате? Ще въведете ли детектор на лъжата за кандидатите за гардове така както се прави в ДАНС, например?

 

- Приемам го като лично задължение да приведа институция и нейната организация в съответствие с  динамиката на средата. Ето защо предприемането на структурни и персонални промени е универсален инструмент за подобряване на организацията, управлението и контрола в НСО. Това е процес, който се подчинява на принципа за баланс между приемственост и обновление. Основната цел на оперативното управление е да се гарантира успешното изпълнение на текущите задачи и дейности.  С приемането на Закона за НСО се надявам да бъдат създадени правни предпоставки за въвеждане на тестове за интегритет - полифизиографски и специализирани психологически методи и техники. В момента Правилника за кадровата военна служба не предвижда използване на такива методи и техники.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 13002 |24.01.2014 Адвокат Рангелов: Нужен е специален затвор за убийци . 20| 12989 |08.08.2013 Христина Ангелакова: Никой не кани оперните певци в публични дебати . 19| 20523 |20.12.2012 Юрий Ангелов: В мое лице светът загуби Шлиман за България . 27| 8286 |21.10.2011 Ангел Джамбазки: Всички столични управници на прехода на прокурор!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads