Реклама / Ads
0| 4546 |23.07.2014 НОВИНИ

Със САЩ делим лидерството по спам в интернет

.
България и САЩ са лидери по разпространение на спам в интернет, в зависимост от разглеждания критерий. Данните са на компанията за киберсигурност Sophos, препубликувани от в. Guardian.
 

САЩ изпращат 24.2% от общия световен спам през последните три месеца. По този показател страната е на безспорна първа позиция, като на второ място е Франция с едва 6.7%, следвана от Китай с 6.2%.

Страната обаче има много голямо население и това изкривява резултатите, посочва Sophos. При приравнен критерий за разпространение на спам спрямо глава от населението и при разглеждане само на страни с население над 300 хил. души България се изкачва на първата позиция, а САЩ отиват на 12-то място.

При този критерий САЩ са базата за сравнение, а останалите държави се подреждат на принципа колко повече или по-малко спам се разпространява от тях спрямо глава от населението. В такъв случай компютрите в България разпространяват 2.1 пъти повече спам от САЩ.

"Казано по опростен начин, има два пъти по-голяма вероятност средностатистическият компютър в страната да е заразен с вируси", посочва Пол Дъклин, старши експерт на Sophos. Той допълва, че основната причина за разпространение на нежеланите съобщения е именно ниското ниво на сигурност на компютрите, които се инфектират от вируси и след това стават част от т.нар. бот мрежи и се използват от хакерите за изпращане на спам.

В това отношение България отбелязва негативна тенденция през последните месеци. През третото тримесечие на 2013 г. страната е била на 10-та позиция при критерий спам на глава от населението. През първата четвърт на тази година България е била на пета позиция и през втората вече взима лидерството, като измества Беларус. Именно Беларус пък показва едни от най-добрите резултати, като за година сваля разпространението на спам от 27.1 пъти повече спрямо САЩ до 1.9 пъти.

Дъклин припомня класическите съвети за поддържане на актуален софтуер, използване на добра антивирусна програма и внимание при получаването на линкове и тегленето на файлове. Повишената отговорност от страна на притежателите на компютри е най-лесният начин значително да се намали разпространението на спам, посочват от компанията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 8582 |19.03.2014 Станишев: Пак се делим на "фили" и "фоби; не е полезно . 60| 4784 |11.03.2014 Проф. Близнашки: Не делим подписите по партийни цветове . 67| 5336 |09.09.2013 Станишев: За мен е важно лидерството на БСП . 90| 9432 |25.07.2013 М. Константинов за Фрогнюз: Колкото по-късно определим дата, толкова по-ранни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads