Реклама / Ads
2| 6843 |25.07.2014 СВЯТ

Премиерът на Украйна хвърли оставка

.
Арсений Яценюк
Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви, че подава оставка, предаде агенция УНИАН. Той направи това, след като по-рано през деня стана ясно, че се разпада и управляващата коалиция "За европейска Украйна".
 

Партиите УДАР и "Свобода" обявиха в пленарна зала, че излизат от коалицията, създадена на 27 февруари. Яценюк изтъкна, че кабинетът е направил всичко възможно, но излизането на двете фракции от коалицията на практика ще има драматични последствия за страната.

Премиерът определи ръководения от него кабинет като не най-успешен" в историята, но изрази надежда да бъде заместен от друг, който да успее да запази държавата и нейната цялост. Той нарече "недопустимо" разпадането на коалицията и това, че Върховната Рада не е гласувала внесените важни закони. Яценюк обяви, че започва консултации за съставяне на нова коалиция, но в нея не предвижда да бъдат включени нито представителите на комунистическата партия, които така или иначе бяха изгонени от парламента, след като завчера депутатите гласуваха за нейното разформиране, нито на Партията на регионите на бившия президент Виктор Янукович.
Коалицията от 262 депутати тя намаля до 191.

През деня още 19 депутати подадоха заявление за излизане от коалицията. Парламентарното мнозинство включваше фракциите на УДАР, "Свобода" и "Баткившчина", а също така някои по-малки групи и независими депутати. Сергий Соболев, председателят на групата на "Баткившчина", обвини бившите си партньори, че са провалили отпускането на средства за силовата операция на Киев срещу сепаратистите в Източна Украйна и поиска нов избирателен закон.

Управляващата в Украйна коалиция се разпусна, обяви след препирните председателят на парламента Олександър Турчинов. Ако до един месец не бъде сформирано ново мнозинство, президентът Петро Порошенко ще получи право да разпусне Върховната рада и да определи дата за предсрочни избори. Очаква се вотът да е на 26 октомври.

Преди новия развой на събитията в парламента Порошенко заяви, че през октомври трябва да се избере и състави нова Върховна рада, припомня ИТАР-ТАСС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6747 |24.07.2014 Ройтерс: Бойците в Източна Украйна имат „Бук” . 1| 6106 |21.07.2014 ООН гласува резолюция за катастрофата в Украйна . 14| 6257 |20.07.2014 Сражение вместо примирие на мястото на катастрофата в Украйна . 12| 7251 |19.07.2014 Намерени са и двете черни кутии на Боинга в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads