Реклама / Ads
16| 5403 |25.07.2014 НОВИНИ

Хр. Мутафчиев: Имах предложение за служебното правителство, но отказах

.
Президентът Росен Плевнелиев все още не е връчил мандатите за сформиране на правителство на всички партии, но вече реди и свой служебен кабинет. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев е получил предложение за служебен министър на културата, но го е отказал, съобщи самият той.
 

 

„Отказах, да. Бих се съгласил при условие, че бюджетът за култура стане 2% от държавния бюджет. Но те актуализация на бюджета за култура не направиха, камо ли да го вдигнат на 2%! Съществува дори опасност през септември месец театрите да затворят, ако не се намерят липсващите средства. Дадоха пари на почти всички ведомства, а културата я оставиха непипната“, заяви Мутафчиев, цитирано от БЛИЦ.

Христо Мутафчиев не е съгласен, че той е единственият, който би се борил докрай за липсващите пари в културата. „Ако аз съм единственият борбен в тази държава, егаси държавата! Работата ми в Съюза на артистите е много по-важна в този момент, за да има все пак някакъв коректив и контрол над министъра на културата, който и да дойде на власт, за да не прави каквото си иска, както беше при Петър Стоянович. Той един път не вдигна телефона, за да събере творческите организации и да видим какви са проблемите на културата като цяло“, допълни той.

„Няма как да стана министър на културата, без да напусна Съюза, невъзможно е да бъда и работодател, и синдикалист. Ако напусна, ще трябва да се прави събрание за избор на нов председател. И представете си, че на това място дойде човек, който не знае какво да прави и няма контакти с властта… Какво правим тогава?!“, обясни актьорът.

Председателят на САБ би се замислил, ако получи предложение за министър в следващия кабинет, а не в служебния. И то при условие, че културата стане приоритет на управлението: „Но има един човек, който вече е изпълнявал тази функция, при това много добре и смятам, че с него се работи адекватно, бързо, точно и конкретно. Това е Вежди Рашидов. Аз ще го подкрепя за министър на културата“.

„Явор Гърдев е прав, когато каза, че министърът на културата е сведен до просяка в правителството. Творците очакват от него само да намира повече пари за тях, да бъде техен адвокат пред властта, а не да развива културни политики. В момента Министерството на културата е пощенска кутия, през която преминават парите за изкуство. А не би трябвало да е така, защото стратегията „култура“ означава стратегия „България“, за да продължава в тази държава да се говори и чете на български, да се гледа български театър и да се слуша българска музика“, каза Мутафчиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5897 |23.07.2014 Близнашки за Фрог: Не е имало официално предложение! . 20| 5219 |10.06.2014 Жаблянов:Има предложение БСП да остане на власт . 9| 5212 |01.06.2014 ЧЕЗ с предложение за експресна услуга за присъединяване на клиенти към мрежата . 11| 5037 |01.04.2014 П. Мутафчиев: Трябваше ли да се повишава скоростта по магистралите на 140 км/ч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads