Реклама / Ads
38| 6093 |25.07.2014 НОВИНИ

Антоанета Христова пред Фрог: Най-после започва преходът

.
Няма сфера в обществения живот у нас, която да се развива. Навсякъде се пукат „циреите“ на болест, срещу която не са взети своевременно мерки – здравеопазване, образование, банки, партии.... България се управлява от подзаконови актове, които противоречат на закона или пък се управлява от администрация, която е по-голяма от самите министри, коментира пред Фрог нюз политическият психолог доц. Антоанета Христова.
 

 

В момента държавата има нужда да започне „на свеж въздух“. Това може да стане чрез приемането на три вида лекарства. Първото е посредством Велико народно събрание да бъде създадена нова Конституция, актуална за новия контекст. Необходимо е създаване на среда, в която да се формира усещане, че ще може да се започне на чисто. България трябва да се изчисти от всички лоши стари практики от тоталитарната система и да пренареди отношенията между институциите. Старите, лоши практики са пропили системата до степен, че сега тя не може да продължи да функционира в съотвтствие със задачите, които й се възлагат, посочва Христова.

 

Второто хапче, трябва да излекува отчуждението на българина от държавата и вярата му, че може да контролира живота си. Всички политически партии се опитаха да го убедят, че той е слаб, че няма възможност да контролира ситуацията, че тя последната се контролира от некадърници, които гледат само собствените си облаги, по което всички те си приличат. Хапчето се нарича референдум, но е необходимо промяна на закона на референдумите и премахване на прага, за да е видно знаечението на активността на отделния човек и тя да служи за пример. Гражданите трябва да започнат да упражняват включването си в процесите на взимане на решение по основни въпроси и да прилагат реално гражданските си права.

 

Третото лекарство е задължителното гласуване, защото ще преформатира политическата структура.  Аз съм привърженик на двуполюсния модел, като класика, която трябва да се преживее, за да можеш да продължиш осмислено към модерно правене на политика.  Бяхме стигнали до него през 2000 година и той беше разбит от НДСВ. Убедена съм, че тогава бяхме тръгнали по верен път и че липсата на стратегическо мислене от страна на БСП доведе до това, че вкара клин в развитието на демокрацията, унищожавайки СДС чрез внедряването на Симеон Сакскобургготски в българската политическа система. Всяко от тези лекарства води до промяна в значенията, ценностите и мотивите на гражданите, а и на политиците, убедена е Христова.

 

На въпрос как би изглеждал бъдещият парламент, политическия психолог отговори така: ГЕРБ в момента води, Коалиция за България са на второ място, ДПС – на трето- нищо неочаквано. Въпросът е кой е на 4-то и 5-то място. Всички търсят скритата договореност между ГЕРБ и ДПС. Сигурна съм, че интуицията на Бойко Борисов му подсказва, че тази обвързаност е опасна. И в същото време той може да бъде принуден да осъществява диалог с политическите сили извън БСП. Ситуацията е много трудна от коалиционна гледна точка. А безперспективна става, ако мисленето ни остане в нейните рамки.

 

Коалиция за България напрви сериозна грешка. Чисто стратегически сбъркаха, че направиха правителство. Понякога отказът от властта е печалба в дългосрочен план, въпреки че вероятно щяха да загубат определени групи, близки до БСП. Но, когато се обърне колата – пътища много, завърши Христова.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5382 |25.07.2014 Хр. Мутафчиев: Имах предложение за служебното правителство, но отказах . 11| 5288 |25.07.2014 Т. Безлов пред Фрог: ГЕРБ се опитва да даде голям ресурс на служебното правителство . 23| 5384 |25.07.2014 Алгафари пред Фрог: Води се ужасна компроматна война в БСП . 24| 7938 |25.07.2014 Цветан Василев: Ако съм в безопасност, ще говоря пред прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads