Реклама / Ads
7| 5172 |26.07.2014 НОВИНИ

П.Чобанов:Оманският фонд ще защити инвестицията си в КТБ

.
Оманският фонд е готов, когато бъде поканен от БНБ, да участва в разговорите за решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която е акционер. Това заявява финансовият министър в оставка Петър Чобанов пред в. "Банкер". По думите му, за да започнат реални разговори с тях, от фонда са поискали да разберат точно каква е ситуацията с капитала на КТБ.
 

"Представителите на Оманския фонд казаха, че искат да защитят по някакъв начин инвестицията си. За тях е важно да са акционери в тази българска банка, защото по този начин през нея влизат в европейската банкова система", каза още Чобанов.

От фонда обяснили, че имат голяма мрежа от инвеститори, които е възможно да участват заедно с тях при решаването на проблема с КТБ. Но за да направят конкретни предложения по него, първо било необходимо да разберат колко голяма е капиталовата "дупка" и настояват да бъде направена прецизна оценка.

Министърът в оставка припомни, че се е свързал с представители на фонда, като ги уверил, че техните права ще бъдат зачетени и никой няма да ги пренебрегне.

Относно финансите Чобанов заяви, че се намират в относително добро състояние. Бюджетът се изпълнявал нормално.

"Както казах и преди - има някои рискове по отношение на изпълнението на приходите, но има и буфери по отношение на разходите, които могат да покрият едно евентуално неизпълнение. С други думи, ситуацията в момента е управляема и служебният кабинет също ще разполага с инструменти да реагира при необходимост, тъй като в централния бюджет има известен буфер, който позволява да се посрещнат непредвидени разходи", посочи Чобанов.

Относно буферите в бюджета министърът в оставка заяви, че няма да изпада в подробности, тъй като веднага щял да започне натиск над неговия заместник да разпредели парите. Чобанов посочи още, че се подготвя доклад, който ще бъде предоставен на неговия заместник и в който ще бъде обяснено как се изпълняват бюджетите на отделните министерства, какво се случва с изпълнението на приходите и на разходите.

Министърът в оставка заяви, че актуализацията на бюджета се наложила заради многото шокове от началото на годината както върху икономиката, така и върху публичните финанси. Според него това изисквало една разумна и експертна оценка, която показвала, че е необходимо да се предвидят допълнителни резерви. Затова правителството, преди да подаде оставка, предложило актуализация на бюджета.

"Тя е умерена и не застрашава дългосрочната фискална стабилност. В същото време дава възможност за заделяне на един допълнителен буфер, който да позволи посрещането на евентуални нови шокове. Става дума за предложеното от нас намаление на приходите, залегнали в бюджетната програма. Ако това намаление бе прието, но приходите бъдат изпълнени според сега действащия бюджет, щяхме да отчетем по-малък дефицит от предложения. Но пък буферът, който щяхме да създадем, щеше да позволи на служебното правителство да реагира в непредвидена ситуация. Например да използва средствата, които сега са съхранени благодарение на факта, че министерствата и ведомствата имат ограничение, което не им позволява да пипат около 5% от парите, които бюджетът по принцип им е разрешил да похарчат за цялата година", каза още Чобанов.

Той посочи, че е разглеждана възможност, при която не се пипа дефицита, а само се вдига тавана на дълга, който държавата може да емитира през годината, но това не позволявало да се правят допълнителни бюджетни разходи, ако ситуацията го наложи. Според него прекаленото затягане на разходите, което би се наложило без актуализацията на дефицита, не е правилното решение. По думите му съществува риск да се прибегне към отлагане на плащанията или на забавяне на възстановяването на дължимия данъчен кредит по ДДС към фирмите. Това щяло да има негативни последствия за икономиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4423 |25.07.2014 Ексшеф на Фонда за научни изследвания, обвинен за липсата на 14 млн., върнат на работа . 0| 5998 |24.07.2014 Фонд "Земеделие" отвори приемна за консултации по европейските програми . 26| 5435 |22.07.2014 Бойко Борисов: Оманският фонд да стабилизира КТБ . 5| 4940 |21.07.2014 Новият директор на фонд "Земеделие" призна за забавени проекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads