Реклама / Ads
10| 6468 |27.07.2014 СВЯТ

Хамас възобнови ракетния обстрел срещу Израел

.
Палестинските бойци възобновиха ракетния обстрел срещу Израел, като се отказаха от предложеното на ООН и подкрепено от Израел за продължаване на „хуманитарната пауза” на военните действия. Израел обяви , че за момента се въздържа от ответни действия.
 

По-късно Израел обяви, че ще удължи примирието в Ивицата Газа до полунощ в Неделя местно време (23.00 часа българско време). От палестинската групировка обаче отхвърлиха решението. От Хамас обявиха, че няма да се съгласят с обявеното „хуманитарно примирие” без Израел да изтегли войските си от Ивицата Газа. „Всяко „хуманитарно примирие”, което не включва изтегляне на израелските войски от Ивицата Газа, връщане на бежанците по домовете им и евакуиране на ранените, не се приема”, заяви прессекретарят на движението Сами Абу Зухри.

ООН от своя страна призова за седемдневно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. „В крайна се надяваме, че всички страни ще постъпят мъдро и ще се съгласят на минимум седемдневно хуманитарно примирие. Това ще ни даде време да доставим нужната помощ”, заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

Междувременно се получи съобщение, че един израелски войник е бил убит при артилерийски огън близо до Ивицата Газа, а двамата израелски военни, които бяха ранени по-рано тази седмица са загинали. Така жертвите от страна на израелските войници достигнаха 43-ма души от началото на операцията в палестинската територия.

Ръководителят на управлението за разузнаване към министерството на отбраната на САЩ Майкъл Флин коментира ситуацията, като заяви, че унищожението на палестинското движение Хамас, ще доведе до това, че на негово място ще дойде нова, много по-опасна групировка. „Ако Хамас бъде унищожен, ние ще се сблъскаме с нещо много по-лошо. Заплахата, която би могла да дойде в региона е например групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, каза той. Междувременно в британския вестник The Telegraph се появи информация, че бойците Хамас са сключили тайна търговска сделка със Северна Корея. По данни на западните служби за сигурност Хамас планират да купят от КНДР ракети и техника, която ще използват срещу Израел. Възможната сделка е оценена на стотици хиляди долара и е е организирана от ливанска компания, която се намира в тесни връзки с Хамас в Бейрут.

Предполага се, че палестинците вече са осъществили вноса на първите продукти, като се очаква скоро да ги включат към въоръжението си в Ивицата Газа. Според експертите палестинците са споделили опит в областта на изграждането на подземни тунели в Северна Корея демилитаризираната зона на границата с Южна Корея.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5278 |15.12.2012 Хамас може да бъде озаптен . 0| 5837 |22.11.2012 Израел и Хамас постигнаха примирие . 0| 5621 |28.04.2011 „Фатах” и „Хамас” си стиснаха ръцете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads