Реклама / Ads
133| 25083 |01.08.2014 ИНТЕРВЮ

К. Чакъров: Битката между Сергей и Бойко–между евнух и гладиатор

.
При новия лидер на БСП Михаил Миков има една социално-психологическа установка. Той беше министър в правителство, което загуби. Сега е шеф на парламент, в който опозицията и Бойко Борисов го направиха палячо. И Миков нищо няма да направи, прогнозира членът на Съюза на комунистите Костадин Чакъров. И Миков е обречен само на позиционни и губещи войни. Не виждам как може да изведе БСП на широкомащабно направление. БСП загуби ориентир. Какъв хоризонт може да предложи ?
 

Интервю на Красен Костадинов

- Г-н Чакъров, вие като че ли сте един от първите анализатори, които начертаха реално пътя на червената Голгота още преди  двадесетина години?

- Не се радвам, че съм дал такава прогноза. Но за съжаление БСП стопи  социалната си политическа  база, загуби ценностна система, стана една от партиите, която започна да прави по-добър капитализъм и сгреши. Казваха, че като дойдат  на власт ще променят закони, данъци и  такси в момент, когато състоянието на българската  икономика и държава , ако щете информацията и генетичният код , който носи българина, бяха други. Издигнаха едни лозунги , които прогониха държавата, оставиха я да върви по  криминални сюжети,  .В Китай  също направиха  дълбоки, дълбоки промени, но под контрола на държавата. Докато при нас издигнаха едни фалшиви лозунги, които при други случаи и времена са давали резултат, но в случая се загубиха цялата икономическа база, институции, държава и т.н. И сега имаме една ненормална социална структура, която сме нямали и по турско време.  Продадоха се хиляди предприятия и държавни учреждения,хотели и т.н., които преминаха в частни ръце. Нека да ги закръглим на 10- 12000. Сложете тези активи, без земята, на 7 млн. българи, колкото сме ние сега и се вижда, че на 700 души се пада един чорбаджия или собственик. Борбата беше да се разграбят активите в България. Спечели един на хиляда. За всички други започна обедняването, при това не краткотрайно, не временно. То бе заложено, програмирано. Българинът вече губи своя статут.

Така че в този смисъл, при смяната, която направи БСП , трябва най-напред да се поставят няколко  въпроса: Защо загубихме 20 век ? Защо загубихме две световни войни? Какво е 9 септември, какво е 10 ноември. Каква е ценностната ни система, какво точно искат като социализъм ? Стои въпросът за една разумна пропорция между национална собственост, общинска , кооперативна и частна. Една  нормална пропорция  а не както е сега. Голяма радост беше като дойде частната собственост, а и в конституцията е записано, че единствената собственост, която се защитава, е частната собственост. В капиталистически страни като Канада, Австралия, Франция и  Австрия 50% от собствеността е национална, например заводите „Рено” , енергийни комплекси и т.н. Изведнъж решихме, че лекарството, което ни е необходимо, е частната собственост Но тя се оказа тромава, в този вариант.  С въвеждането й се мислеше, че тя е лекарство за народа, но  започна един грабеж, брутален грабеж, без  всякаква възможност за участие на държавата и населението. С това не се предписаха лекарства, а ни дадоха отрова. Така че ако някой не постави тези  въпроси свързани със социалната и политическата база и моралните  ценности, все едно са ни  сложили компрес на дървен крак.

-  Искате да кажете,- че никой не защити хората. Че върхушката на партията и държавата се е водела само от лични и корпоративни интереси, от които в последна сметка загуби България ?

- Никой не защити хората. Върхушката защити само себе си. 130 000 са прогонени от България по политически и идеологически признак, това са около  70 000 стопански  единици отгоре до долу, от министър до работник. Това е огромен потенциал, капитал – интелектуален, стопански,  загубиха около 30 000 армейски и полицейски  служители с опит и информация , 30 000 юридически кадри в правния сектор, лекари.... Хитлер в Германия като идва на власт изхъвърля 25 000 евреи и комунисти, а вижте какво става в една малка България. Като добавим към  тях напусналите 1 млн. в чужбина, какво ни остава., В страната остават два милиона пенсионери, толкова учащи и подрастващи. Работещите са около 2 млн. Те  са впрегнати в една нискокачествена, нископрофилна икономика, в която има скара-бира, берберници, фризьорства и разни магазинчета,. Къде е средният и малък бизнес, да не говорим за големия...

- Няма ли вина и върхушката на червената партия, онези роднини,  синове и внуци на партийни велможи, които са родени със златни и сребърни лъжички, които предадоха родителите си и отидоха от другата страна на барикадата без никакви скрупули ?

- Така е. Така е. Тези хора,които бяха зад граница учеха и живяха в големите европейски и световни столици. Не им даваха мира активите на  политическата власт, на икономическата. Тези активи стояха, но не им принадлежаха. Властта не можеше да се онаследява. Няма правна форма на онаследяване на тази власт. Това беше големият проблем-разпределението на собствеността на благата.

Те вече се персонализират, те  вече се онаследяват. Това БСП изтърва. И това е  вина та,която непрекъснато им е повтарям.  Имам предвид национализацията на малки, на средни, търговски предприятия. Изведнъж, след 45 години,  бащата който и  което национализира, синът приватитизира. Това е историческа неправда. Ето тази смяна, която стана със смяна на собствеността, е причина до ден днешен да не се оправим. Тя разклати държавата и институциите, изкриви закона, морала, образованието. За каква демокрация ни говорят, след като това означава функциониращи институции и съвкупност от закони и правила. Смениха полюсите и стана  най-страшното – диктатура на парите е много по-страшна от диктатура на пролетариата.

Трябва да минат 40-50 г. за да може  да  се легитимира тази собственост, защото тя бе дадена по партийна линия. Пак казвам, прогоненени бяха технологични кадри и инженери, дойдоха психолози и политолози, които дават само прогнози. Загубихме и пазарите, а за да направим крачка напред трябва най-напред да върнем пазарите, за да произвеждаме. Загубихме руските пазари, нямаме кадри, няма пари,  не  можем да  се върнем към класическото произвеждам-продавам-печеля....

- БСП ще умре в грях Защо така се говори под път и над път от политолози и анализатори?

- Както виждате младежта я няма, студентите ги няма, художествената интелигенция я няма, работниците ги няма. Останаха хора, които по билогически причини ще се стопят. Това е истината. Тези, които гласуват в момента за БСП са хора, които не могат да тръгнат против младостта си. БСП спекулира с твърдия електорат и на техен гръб печели власт и пари. Една такава партия на бедни трябва да има ясна позиция за разпределение на богатството, на собствеността,  на властта, доходи, социална политика, здравеопазване, култура. Нищо от това не ги интересува и бедните са в нокаут.
Социализмът на 21 век се очаква да постигне интелектуално-политическа победа, а не да реализира успехи като се стреля. Какво казва сега  БСП – ние като управляващи ще направим по-добър капитализъм. Всички партии у нас имат всъщност един и същ лозунг – „По-добър капитализъм." В това отношение  БСП е далече от модела на социална партия и е по-скоро консервативна капиталистическа.

- Съвсем нормално ли бе Станишев да си отиде  след толкова бой от Бойко Борисов? Май много се задържа ?

- Задържа се много, закъсня. Ние от Съюза на комунистите работим по градове и села, срещаме се с хора на БСП и те казват, че са комунисти, а гласуват за  БСП защото ги заплашват. Едни казват, че дъщеря им взела едно разшително за тротоарно право, друг  е на работа в общината, трети...БСП се превръща в една сергиджийска, семкаджийска партия. Не трябва да се заблуждаваме, но на местно равнище каквато и добра идея да предложиш – позитивна, рационална, тя няма да намери почва, ако нямаш общински съветник, нямаш кмет, нямаш партия, която да ти даде рамо, да ти даде предимство, да ти даде даже тротоарно право, за да си изкараш количка и да продаваш  нещо дребно. Тоест, интересите у нас вече са така парцелирани, че трябва да имаш някаква политическа опора.

- Е как тогава БСП успя тогава да излъже хората и да продължава с лъжите?

- Успя да излъже хората, защото се легитимира с направено от БКП за 45 години. България стигна  до 29 място в света по икономическо развитие, а сега сме над седемдесето място. И за този резултат някой трябва да го понесе отговорност. Затова казвам, на БСП трябва да си направят партия, която да има собствена физиономия, а сега в този вариант, да не прави   промени с чужда пита. Легитимират се с това, което са направили комунистите, а в същото време се разграничават. Политически, корпоративни, разузнавателни структури заемат позиции, а ние запушваме амбразурата. Като дойдат на Жабокрек казват, че ние сме си наши и т.н. Играят една дълбоко непочтена игра.

- Приемат резолюции и решения, но сякаш увисват във въздуха  като попски литургии- не ме гледай какво върша, а какво говоря?

- И навсякъде я има думата социално.И Обама, и англичаните, и всички консерватори говорят за социална политика. Думата социализъм я има навсякъде.- социална политика, социална сържава, социална справедливост, социална Европа и т.н. Социализъм означава  суверенна, автономна държава, държава със собствена материално-техническа база, която да акумулира печалби и ги раздава, да прави социална политика. При нас всичко което мирише на държава, общество и публичен сектор, не е като хората. Може ли такива сектори като образование,  здравеопазване и култура сто на сто да се мъчим  да ги приватизираме, да ги дадем в частни ръце. Лекараят частник, попът частник, учителят частник Това бе една голяма перверзия, на която страхливият българин не можа да реагира и се противопостави.

Целият преход мина под лозунга за влизане в НАТО и Европа- «Европа ни храни, НАТО ни брани». Тука щракаме с палци и се пишем антикомунисти, и ни плащат като щатни антикомунисти. Обаче видяхте какво става, станахме държава, която загуби посока и лошото е, че всичко което се предлага, са някакви счетоводни хватки- това законче, онова законче, докато ние се нуждаем от много сериозни промени. Кой ще ни върне пазарите , и най-вече руските, за да завъртим индустрия,  хранително-вкусова промишленост, земеделие? Никой ! Веднага започват спекулациите с «рубладжии», « силоваци на Путин» и т.н. Арабските пазари кой ще ни върне ? Сега какво изнасяме –  зърно, някакъв дървен материал , много малък процент фармация и трохи машиностроителна продукция....Задънена улица. Всичко е на нивото преди  много години.

- Дайте една характеристика на новия лидер на БСП Михаил Миков ? Ще излезе ли от сянката на Станишев ?

- Той вече има опит- мина през министър, мина през парламент....Но ми се струва, че при него има една социално-психологическа установка. Той беше министър в правителство, което загуби. Сега е шеф на парламент, в който опозицията и Бойко Борисов го направиха палячо. Влизаха и излизаха в параламента, превърнаха го в катун и той не можа да се справи. Жалко е , че бе начело на този катун. Не го обвинявам , но не овладя обстановката. И сега като поеме лидерството в БСП, той е обречен само на позиционни и губещи войни. Не виждам как може да изведе БСП на широкомащабно направление. Трябва ни  политика по националния въпрос, например. Никой в тази партия не каза защо Сергей Станишев  се целува с един агент на държавна сигурност. Целува и се лигави с агент Павел. Да се извинява на турците. За какво да се извинява? Че България за 500 години при турците е загубила 500 000 млади живота, 500 000 еничари сме дали, 100 000 малки момичета са вземани и изнасилвани, Перущица, Батак... Някой на нас да ни се извини ?
И Миков нищо няма да направи, тъй като ги е страх. В БСП в момента , в който им замирише на власт, ще подат ръка на всеки. БСП вече няма ресурс да управлява сама.  Затова се коалираха и с ДПС. А с  тях дослука е дотам, докъдето  им отърва. И започват със заплахите – възродителен процес, етнически мир и етническо напрежение....

- Георги Първанов не минира ли столетницата отвътре?

- Той видя, че има недостиг на морален и идеологически ресурс и се опита да направи нещо, но.. В сравнение със Сергей Станишев е по-подготвен, той е историк..., има  политическо чувство, той може да бъде биткаджия. Сергей е безпомощен, структурата на личността му е такава. Аз се чудех и чудя, кой му е дал  тази линия на битка с Бойко Борисов. Кой ? Защото тази битка е битка между гладиатор и евнух. За 13 години да сте запомнили една фраза, един израз на Станишев,  който да вдигне хората от окопите,та  да свърши позиционната война ...

- А защо в Европа го харесват?

- Първо е младолик. Второ, там има една мултиетническа група, която му дава силно рамо.

- За еврейската ли става дума?

- Има подкрепа и от Израел, и от американските евреи. Не е лошо.Можеше много повече  да направи. Но той не е боец, не е комисар...В нашата махала имаше един такъв като него, и се разравяше, че като го изпратили на война викал «на ти враг бомбичка» , «на ти враг шамарче...» Та такъв е и той. Така че БСП е в тежка ситуация. Очаква я остра битка с ГЕРБ, които  90 на сто също партийци, не казвам комунисти, защото комунист е призвание. Били са  партиен слугинаж. Такива са .

- Г-н Чакъров, ако бяхте на конгресното заседание на БСП и имахте право на глас, на кой от номинираните щеше да го дадете?

- Корнелия Нинова е човекът, който реагира по-смислено и остро. Тя е с най-добра професионална  подготовка от всички номинирани, веща в международните икономически връзки, успя да предпази България от много вълчи апетити Аз имам мнение, тъй като съм бил икономически консултант на различни нива и знам, че тя не позволи България да бъде поставена на колене в много случаи. В България и в БСП жените май са по-качествени от мъжете. Мъжете се оказаха страхливи, интриганти. Жените се оказаха по-бойки, с чувство за дълг, за морал, за приндлежност.

- Ако поканят Съюза на комунистите бихте ли влезли в някаква коалиция с БСП ?

- Ние разговаряме по този въпрос. Не е тайна, че най-много комунисти има в БСП. Там, както и в другите партии има и комунисти, и социалдемократи. Но  голяма част от масата са премиренческа история. Отиват на Бузлуджа, размахат червените знамена и като се върнат бабите възшит по морето от знамена и как другарят Сергей Станишев е същинскииий Георги Димитров. Чуят ли Интернационала, валят сравнения. Нямаме чуство и мярка бързо да се ориентираме. Има една инертност, някой нещо да напрви за нас, а ние само да вървим след някой победител.  Както и сега чакаме да се закачим на влака за Европа. Той да върви напред и ние да закачим нашия сиромашки вагон и да вървим. Не става така.

- След избора стари комунисти-социалисти нарекоха днешните лидери сукалчета в сравнеие  с  Луканов и Лилов ?

- Да де, ама точно Лилов и Луканов стартираха прехода по този начин и резултатите затова са такива. Нали Луканов първи записа, че тръгваме по пътя на капитализма и пазарната икономика. Нали Лилов се провикна, че ще правим «малька лява партия». Меко говореше. За да се откачат. Пенсии,  работни места, здравеопазване, образование не ги интерусуваха. Една малка партия  да имат в парламента и да си кютат. Няма, няма мащаб тази партия днес.Ето докъде се стигна. Няма този мащаб , който е имала през целия ХХ век. Ако може сергийката, магазинчето. БСП загуби ориентир. Загуби хоризонт. Какъв хоризонт може да предложи ?


- Разбито ли е лявото в България. Май Тодор Живков се оказа прав за съдбата на социализма  ?

- Могат да отчетат, че работата е свършена - в България лявото е тотално разбито. Ще мине време, ще изпият на българина всички сокове, накрая и пикнята ще му изпият, тогава ще се усетим, и то ако има международна ситуация, какво става. Петдесет години в България няма да се говори за социализъм. Това казваше и  прогнозираше Тодор Живков по време на промените 1995-1996 г. Те не защитиха, а компрометираха всичко.  Очевидни неща не защитиха, казваше той. И се оказа прав. Просто се мълчеше през цялото време в името на общия лозунг с  т.н. десница: «Господа-другари, дайте дружно да крадем...».

- Една прогноза за 5 октомври?

- ГЕРБ- първи, БСП – втори , ДПС с 600 000 гласа. И тъй като Сергей Станишев продължава да бъде лице на БСП, вместо да напусне,БСП пак ще загуби. Тази омраза която имат към него, този мехур не се пука.  Вместо да си отиде и остави чисто поле, поне да остави илюзии за това, да има поне оптическа измама.  И това не позволява да стане, да даде на Миков някакъв шанс.Така че може и трета политическа сила да стане, като една средна партия. Малко ми е рано да кажа, дали могат да направят коалиция с АБВ.  Всичко зависи от това, кой какво ще поиска. Те и АВБ са трудно разпознаваеми. От един политически  катун с леки жени, какъвто ражда нашата политическа класа, всичко може да се очаква...Не съм оптимист...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9070 |13.06.2012 Т. Кръстев: Пернишкият университет ще стане международен център за европейско образование . 16| 10417 |20.10.2011 Кандидат-кметът на Враца Николай Иванов: В града има симбиоза между ГЕРБ и ДПС . 93| 14641 |11.08.2011 Епископ Йоан: Ванга е между „Осанна“ и „Разпни“ я . 71| 21957 |01.06.2011 Костадин Чакъров: Живков мечтаеше да има поне $5000

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads