Реклама / Ads
24| 6477 |31.07.2014 НОВИНИ

ГЕРБ събаря реформата „Бисеров-Йовчев” в системата за сигурност

.
Една от задачите на ГЕРБ, залегнала в управленската програма на партията в областта на сигурността е да събори реформата „Бисеров-Йовчев”. Това съобщи бившият шеф на МВР Цветан Цветанов на кръгла маса по темата.
 

 

По думите на Цветанов всички действия на бъдещото правителство ще са подчинени на това да се върне доверието на чуждите служби към българските им колеги. Хората на Бойко Борисов са си поставили за цел чрез законодателни реформи за извадят службата за подслушване в ДАНС и да я пратят на подчинение в Държавна агнеция „Технически операции”. С това ще се избегне съществуваването на дублиращи структури, които да подслушват и да проследяват.  България не е толкова богата, че да поддържа две такива звена, обясни Цветанов.  Другото, което е заложено в програмата е да се възстанови ГДБОП т. е да се отдели от ДАНС и да започне да действа самостоятелно от контраразузнаването , както е било до средата на 2013 г.

 

 От думите на бившия вътрешен министър стана ясно, че родното ФБР ще запази своите правомощия, но вече няма да има полицейски и разследващи функции. Основна задача на ГЕРБ е да върне възможностите на президента да назначава главния секретар на МВР, както и ръководителите на другите служби за сигурност. ГЕРБ  си е поставила за цел да громи битовата престъпност с разширяване на зоните за видеонаблюдение. Предвижда се да се  засили присъствието  на полицаи в малките населени места, където през последната година станаха много грабежи и убийства на възрастни хора.  Намерението на партията са да изгради структури на „Общинска полиция”, така както беше направено в столицата. Обръща се и специално внимание на доброволните формирования във всички общини.

 

 С огромна надежда бяха възприети предложенията за промени, които да доведат до по-малко жертви по пътищата. Ако влязат във властта ГЕРБ се надяват да приемат закони за военното, цивилното разузнаване  и НСО. Към належащите реформи от партията отнасят изграждането на действащ Съвет за сигурност към МС. Според Цветанов към него трябва да има Консултативен орган, който да взема решения по време на кризи. Обсъжда се и вариант за съществуването на Секретариат към Съвета за сигурност , звено за регулиране и управление при кризисни ситуации и не на последно място аналитичен отдел, който да захранва с информация Съвета за всички важни решения в държавата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5048 |30.07.2014 ГЕРБ се отказа от актуализация на бюджета . 28| 5259 |30.07.2014 Мерджанов: Сега ГЕРБ се обръщат на 180 градуса . 30| 5301 |29.07.2014 Кънев: ГЕРБ и РБ са конкуренти . 7| 5223 |29.07.2014 Менда Стоянова: Актуализацията не e предизборен ход на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads