Реклама / Ads
3| 5474 |01.08.2014 НОВИНИ

Ройтерс: Заради КТБ инвеститори ще съдят България

.
Притежатели на доларови облигации на Корпоративна търговска банка подготвят да съдят България, ако при падежа им на 8 август не получат обратно парите си – нещо, което изглежда все по-вероятно, съобщи Ройтерс.
 

Агенцията се позовава на два източника, според които правителството в София може да бъде съдено и ако се стигне до обявяване на КТБ в несъстоятелност. Първоначалният размер на заема на КТБ е 150 млн. долара, а все още няма яснота какво ще се случи с четвъртата по големина банка в страната, попаднала под контрола на БНБ, прекратила дейност и блокирала достъпа на вложители до сметките им.

Група облигационери, включително хедж фондове и институции в САЩ и Европа, са създали своя група и са наели адвокатска кантора да ги представлява в България в случай, че правителството тласне КТБ към обявяване на несъстоятелност, казват източниците на "Ройтерс".

 

Един от тях – мениджър на базиран в Лондон хедж фонд, твърди, че правителството и централната банка са уверили облигационерите, че интересът им ще бъде защитен и ще си получат парите. Това е станало в края на юни по време на обиколката на министъра на финансите Петър Чобанов и други експерти за представяне на заема (така нареченото роуд шоу - бел. ред.) за 1.5 млрд. евро за рефинансиране на емитиран през 2002 г. държавен дълг с падеж в началото на 2015 г., както и за покриване на планиран бюджетен дефицит.

 

Ако не спазят обещанията си, това ще изпрати лош сигнал за инвестиционния климат в България и ще оскъпи емитирането на държавен дълг в бъдеще, казва мениджърът.

"Те не осъзнават, че рискуват да превърнат България в европейската Аржентина", допълва той, имайки предвид второто за последните 12 години спиране на плащане по външен дълг от латиноамериканската държава, което стана в четвъртък.

"Ако не платят навреме задълженията по облигациите, няколко техни притежатели са готови да съдят правителството за измама и невярно представяне на позиции. Когато се срещнахме с правителствените представители, те ни казваха "Не се тревожете. Тези облигации са добри".

 

Друг източник на "Ройтерс" от финансовите среди допълва, че в създадения нов комитет на кредиторите са събрани повече от необходимите за основаването му 25% от притежателите на облигации на КТБ.

 

Мениджърът на хедж фонда споделя, че сумата, която трябва да се изплати, не е голяма – в рамките на 50-75 милиона долара, тъй като преди затварянето на КТБ тя е изкупила обратно част от този дълг. Той разкрива още, че те са написали писмо за проблема с дълговата емисия до финансовия министър, централната банка и други представители на администрацията. "Те много добре знаят какъв е проблемът, искат да го разрешат, но се нуждаят от политически "чадър". Готови сме да отидем по-далеч с иск срещу правителството, но предпочитаме взаимноизгодно споразумение."

По думите на мениджъра най-добрият развой на събитията би бил КТБ да заработи с гаранции от правителството и ЕЦБ, както се е постъпило с друга банка.

 

Източник на "Ройтерс" обяснил миналата седмица, че изглежда вероятно да не се плати на 8 август и че връщането на дълга зависи от това какво ще се случи с КТБ. Дори банката да бъде ликвидирана, облигационерите могат да получат пълната или част от сумата, която им се полага, при разпродажба на активите на КТБ.

 

Междувременно в четвъртък от БНБ съобщиха, че очакват от временно изпълняващия длъжността подуправител, отговарящ за "Банков надзор", да предложи удължаване на надзора на банката. Сега той е определен на три месеца, които изтичат на 21 септември. Законът за кредитните институции позволява той да бъде удължен с до три месеца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4828 |01.08.2014 Местан: Не можем да жертваме публичния интерес заради партийни страхове . 0| 4810 |31.07.2014 ЧЕЗ мобилизира екипи заради проливните дъждове в страната . 4| 4848 |29.07.2014 Президентът на "Уестингхаус" идва заради АЕЦ "Козлодуй" . 1| 5328 |24.07.2014 „Арсенал” - Казанлък закъса заради блокирането на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads