Реклама / Ads
11| 5186 |01.08.2014 НОВИНИ

Видинският кмет пуснат срещу 30 000 лв

.
Герго Гергов
Кметът на Видин Герго Гергов е пуснат на свобода под гаранция от 30 000 лева. Прокуратурата ще внесе в съда искане той да бъде освободен от длъжност, съобщават разследващите.
 

Гергов беше задържан вчера от служители на ДАНС.  Служители на агенцията направили проверка в кабинетите на Гергов и на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

Причината - документацията на проведени обществени поръчки за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на общината в периода 2011-2014 г.  Обвиненията срещу видинския градоначалник са за длъжностно престъпление, както и за притежание на боеприпаси и антики.

Арестът идва дни след разкрития за злоупотреби в община Видин. Документи показват, че от две години, малко след като 33-годишният Гергов е избран за кмет, общината започва да купува от частна фирма на двойни цени храните на детските градини. По този начин, снабдявайки на едро, кметът плащал 28 стотинки за едно яйце на фирмата-доставчик, при положение, че в магазина си същата фирма продава същите яйца на дребно за 14 стотинки. Същото се случвало и с останалите продукти. Общата сума, платена на тези цени, е около 1 млн. лева.

 

От документите станало ясно още, че две години общината работела със спомената фирма-доставчик без обществена поръчка за половината от храните. Междувременно областното ръководство на БСП свали доверието си от кмета. Осъществената операция е първата на звеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС след създаването му през юни 2014 г. Целта на новата структура е да координира и подпомага работата по противодействието на корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности в изпълнителната власт за постигане на по-голяма ефективност и бързина при предварителните проверки и досъдебни производства, съобщават още от прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6224 |31.07.2014 Задържаха кмета на Видин . 1| 5403 |28.07.2014 Външно: Българите в Либия да напуснат незабавно страната, не пътувайте дотам . 37| 5662 |22.07.2014 Ангел Славчев: И други ще напуснат ББЦ . 8| 6263 |14.07.2014 Арестуваната Петрова към кмета: „Започвам да пея като Лили Иванова”.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads