Реклама / Ads
28| 16691 |06.08.2014 ГЛАСЪТ

"Стандарт", "Преса" и "24 часа" громят КТБ, а дължат милиони

.
Няколко медии от известно време атакуват яростно КТБ и мажоритарния собственик Цветан Василев. В същото време яростно защитават Делян Пеевски, както и действията на МВР, следствието, прокуратурата и БНБ, касаещи скандала. Става дума за вестниците "Преса", "Стандарт" и "24 часа".
 

Това, рабира се, е тяхно право. Очевидно такъв е критерият им за справедливост: Първо се подмазваш на някого за пари, а после го удряш и искаш мъртъв. Особености на българската благодарност...

 

На електронната ни поща се получиха факсимилета от нотариални покани към собственици и съсобственици на въпросните издания. Те са от различни фирми, с които споменатите вестници са имали или имат финансови отношения. Нотариалните покани са за милиони, които дружествата, издаващи вестниците, дължат и са призовани да върнат. Ако това не стане - процедурата е ясна: искане за обявяване в несъстоятелност, фалит, влизане във владение от кредитора, определяне на синдик. Документите съдържат имената на хората, подписали договорите за получените милиони, най-често на траншове. До момента няма погасяване, показва наше проучване.

 

Ето ви нагледен пример за категориите "справедливост" и "морал", как ги разбират някои. На 12 юни 2012 г. във в. "Преса" е публикуван материал, посветен на Цветан Василев. Еталон за панегирик. Бизнесменът е описан от журналистката с патос, познат от очерците за герои на социалистичекия труд и членовете на политбюро на ЦК на БКП. Героят е хем обикновен, хем гениален, хем скромен. Днес "вечната Амбър" в родната журналистика громи своя някогашен любимец със злобата и устрема, с който комунистическата пропаганда громеше загнилия капитализъм.

 

Сега внимавайте. На 1 август 2014 г. същата журналистка, в същия вестник, е заляла със словесен шербет известните бизнесмени от Свети Влас - братя Диневи. В подзаглавието за всеки случай е обяснила на наивния читател, че става дума "за цената на успеха, патриотизма и бъдещето". Неподражаемо, наистина! Възможно е дитирамбите да са плод на творчески възможности. Може и да са заслужени от известните предприемачи. Възможно е обаче да са отплата за вид подкрепа от Свети Влас към изданието. Въобще - всичко е възможно. На ход е баданарката. Теслата е за друг етап - когато бизнесмените станат "непослушни" и "стиснати".

 

Въпросът е: Как ще бъдат описани братя Диневи, когато им се свършат или спрат да хвърлят спасителните пояси на вестника?  

 

Не знаем дали получените на електронната ни поща документи са автентични, но според юристи, с които се консултирахме, има голяма вероятност да са. Публикуваме ги, защото са силно смущаващи. В тяхното съдържание се крие мотивът за агресията срещу КТБ и Василев - никой не обича да е длъжник, особено с такива суми. По примера на Делян Пеевски и въпросните хора явно предпочитат да взимат и мразят да връщат. Може би защото се смятат за толкова велики, че милионите едва ли не им се полагат.

Ако се окаже, че нотариалните покани са фалшиви, ще се извиним. Дори го правим предварително. Но ако са истински? Ако собствениците и съсобствениците са получили по 6, 8, 12 милиона за "нуждите на своите издания"? А дали тези взимания са единствените? А дали всичките пари са отишли за..., или и някъде другаде?

 

Въпросните издания твърдят, че са "лидери", "корекните" и прочие достойнства. Ако са поне мъничко такива, ще се извинят ли някога за публикуваните твърдения, че има европейска заповед за задържането на Цветан Василев. Те са знаели, че такава няма, но използваха манипулацията най-брутално.

 

Вече няколко дена някои от тях се хвалят с най-голямо доверие сред читателите, според последно изследване на Институт "Отворено общество - България". Пропускат обаче малката подробност, че вестниците се "радват" на едва 3% от медийната аудитория. С размахваната "европейска заповед" доказаха, че и тези проценти скоро ще са Еверест за тях.

 

Медийното задкулисие рано или късно изважда на показ свойте създатели и идеолози. То е като мъртвото вълнение: Отгоре е спокойно, а отдолу - смъртоносно

 

Ноам Чомски е казал: "Това, което хората искат да научат, няма да го намерят във вестниците".

 

В споменатите - със сигурност.

(Не)приятно четене.

 

Ето и документите

 

Фрог нюз

 

П.П. Знаем, че срещу Фрог нюз ще се изсипят упреци и обиди, че публикуваме въпросните документи. Знаем също, че и други са ги получили, но не ги публикуват по различни причини, някои от които са зависимост и страх.

Не ние обаче сме се разписвали под милионите. Това - за сведение на хората от екипите на въпросните вестници, повечето от които са доказани професионалисти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 118| 32990 |04.08.2014 Нагъл, по-нагъл, Йордан Цонев . 57| 14487 |03.08.2014 Като нямаме Чърчил, да чуем Стоян Цековски от Мизия . 44| 15484 |31.07.2014 Ще стане ли България част от ислямския халифат? . 79| 33687 |30.07.2014 Ултра секретно! Бареков е бен Ладен и старшина в 6-то у-е на ДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads