Реклама / Ads
32| 13866 |09.08.2014 ГЛАСЪТ

Смяна на караула в Южен поток - влиза ГЕРБ, Пеевски уж излиза

.
Симеон Пешов пак е тук...
Консорциумът от българските фирми-изпълнители се сведе до 3. С водеща роля сред тях е любимият стрoител на Бойко Борисов „Главболгарстрой“, но в играта е и дружество, определяно за близко до Пламен Орешарски.
 
Смяната на властта у нас е съпроводена и със смяна на караула в Южен поток. По всичко личи, че бъдещите победители на предсрочните парламентарни избори от ГЕРБ вече са взели под контрол проекта. За това не трябва да будят учудване думите на Бойко Борисов, че е „за“ проекта, но „по европейски правила“. Каквото и да значи това. Че ГЕРБ официално стои вече зад проекта показват и действията на кмета на Варна Иван Портних, избран именно с бюлетината на ГЕРБ. Портних отказа в петък да обжалва издаденото от бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева разрешение за строителство на проекта „Южен поток“. С това той отвори вратата за фактическо начало на строителните действия. 

 

Подмяна на играчите

 

Сигнали за това, че в изпълнителите на строителните работи от Южен поток у нас ще има размествания се появиха още с разпада на коалиционното съглашение БСП-ДПС. Днес обаче, бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев ги потвърди и разтълкува. „Фирмите, които участват в Южен поток, не са свързани по никакъв начин нито с Делян Пеевски, нито с Цветан Василев. Тези фирми, за които има съмнения за връзки с бившия депутат от ДПС и банкера, вече не са в проекта“. Това коментира пред "Дневник" бившият енергиен министър. Часове по-рано той обяви в ефира на Би Ти Ви, че фирмите на Пеевски вече не са в проекта.

Справка в Търговския регистър показва, че наистина сред консорциума от български фирми, които се очаква да строят отсечката от Южен поток има промени. До средата на юли акционери в „Газпроект юг“ са „Промишлено строителство холдинг“ (собственост на „Водстрой 98“, което е под контрола на Делян Пеевски), „Техноекспортстрой“ (чиито прокурист е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев), „Понсстройинженеринг“ (собственик му Милко Милков е близък на премиера Пламен Орешарски), „ПСТ холдинг“ (свързано с Първа инвестиционна банка, но и с мениджъри близки до ГЕРБ) и „Главболгарстрой“ – любимият строител на Бойко Борисов. Първите две дружества са заличени, тъй като са продали дяловете си. Тяхното излизане обаче представлява реална смяна на контрола над целия консорциум. Напускането на „Промишлено строителство холдинг“ е ключово, защото неговият директор Иван Мирински беше представляващ и цялото „Газпроект юг“. Адресът на регистрация на консорциумът пък беше адресът именно на ПСТ – на столичната улица „Шандор Петьофи“ 13-15.

 

Новият адрес е  на софийската улица  ул. "Дамяница" No 3-5 и съвпада с адреса на „Главболгарстрой“. И едва ли е случайно. Именно дружеството на Симеон Пешов е придобило дела на контролираното от Пеевски „Промишлено строителство холдинг“. Кога се е случило това и при какви условия не е ясно. Но на общото събрание на „Газпроект юг“ от 14 юли тази година, сделката вече е била сключена. Това показва, протоколът на ОСА, според който „Главболгарстрой“ вече е разполагал с 40% от консорциума.

Пеевски уж нямал фирми, но бил в заверата за Южен поток...

 

Само седмица по-късно на 23 юли 2014 в „Газпроект юг“ има ново извънредно ОСА, от протокола на което се вижда, че и „Техноекспортстрой“ е напуснал състава на консорциума. Дяловете му са придобити от свързаното с ПИБ „ПСТ холдинг“.

Така за около 10 дни и двете фирми, които са свъзвани с представители на управлявалите доскор политически сили ДПС – чрез Пеевски и „Промишлено строителство холдинг“ и БСП – чрез Добрев и „Техноекспортстрой“ са отстреляни. 

 

Факторът Орешарски

 

Остава обаче дружеството „Понсстройинженеринг“, за чиито собственик Милчо Миков в множество публикации в медиите се твърди, че е близък до Пламен Орешарски. Може би точно трябва да търсим сговорчивостта на Орешарски от последните дни на управлението му, когато направи доста стъпки в унисон с исканията на ГЕРБ. Той например предложи актуализация на бюджета на правителството си, искана от Бойко Борисов, макар сам Орешарски да твърдеше, че не е нужна. Освен това бившият министър-председател подкрепи неофициално Кристалина Георгиева като българска кандидатура за еврокомисар и отказа правителството му да отправи официална номинация.

След всички тези въртележки актуалното разпределение сред акционерите в „Газпроект юг“ е 40% за „Главболгарстрой“, 40% за „ПСТ холдинг“ и 20% за „Понсстройинженеринг“.

За „Главболгарстрой“ е слабо да се каже, че е личен фаворит на Бойко Борисов в строителния сектор. По времето на правителството на Борисов почти всички големи инфраструктурни проекти, без строежа на магистрали, бяха грабнати от Симеон Пешов и фамилия. Сред тях са строежът на спортната зала Арена Армеец, Околовръстнато шосе, кръстовището на Семинарията и др. Самият Борисов не се притеснява да демонстрира открито приятелски отношения със собственика на компанията Симеон Пешов. 

 

Подобни отношения Борисов показва и с друг от лидерите в инфраструктурното строителство – Николай Михайлов от „Трейс“. Случайно, или не толкова, но от скоро един от водещите мениджъри на „Трейс“ Цветан Цонев е част от управлението на другият голям акционер консорциума „ПСТ холдинг“. Компанията беше под контрола на Васил Божков, но  вече е собственост на офшорна компания от Кипър - Kolvik Services Ltd. Фирмата е заложена в Първа инвестиционна банка срещу кредит от 50 млн. лв. Залогът в банка срещу голяма сума е часта практика за прикривана на скрита собственост от страна на финансовата институция. Дали такъв е случат и с „ПСТ холдинг“ е трудно да се определи, но офшорната собственост говори, че собственикът, който и да е той, категорично иска да остане скрит. 

 

В борда на директорите на компанията пък е бившият заместник-министър на транспорта в правителството на Бойко Борисов Камен Кичев. А това прави случайните препратки към Борисов да изглеждат повече от нормално. 

 

Цялото това разместване и размесване някак нямаше да бъде завуршено ако на върха в официалната си част нямаше нов анонимник. Вместо нареченият от Цветан Василев „марионетка“, Иван Мириснки, като представляващ „Гзпроект юг“  е появява Георги Чолаков. Той е тотлно непознат в строителния бранш, а единствените данни за него са, че заедно с жена си притежава фирма в Чехия. Тя се казва Tewex s.r.o. и регистрирана през юни 2012 г. тя е с капитал от 200 000 чешки крони или около 14 хил. лв. И основната му дейност е по изграждане и монтирана на съоръжения като котли, резервоари и др.

 

Мирослав Иванов

Финансови смислици” (miroivanov.com)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9692 |08.08.2014 Кой печели от българското буре с барут ? . 28| 16688 |06.08.2014 "Стандарт", "Преса" и "24 часа" громят КТБ, а дължат милиони . 118| 32989 |04.08.2014 Нагъл, по-нагъл, Йордан Цонев . 57| 14485 |03.08.2014 Като нямаме Чърчил, да чуем Стоян Цековски от Мизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads