Реклама / Ads
15| 13365 |17.08.2014 ГЛАСЪТ

Кой източва Булгартабак банк

.
Парите могат да причинят бавна и мъчителна смърт
Все още никоя българска институция не се е заела да разбере чия собственост са 80% от цигарената компания. Защо ли? Годишен оборот от около 500 млн. лв. и печалба от близо 100 млн. лв. Цифрите, предполагам, не ви звучат лошо.
 

 

 На тях биха могли да завидят поне половината банки у нас. И все пак тези цифри явно не са достатъчно атрактивни за държавата, защото все още няма институция, поинтересувала се кой стои зад тези цифри и кой притежава дружеството, което ги постига. 

 

Става дума, разбира се, за “Булгартабак”. Компанията, за която всички знаят, че е на Делян Пеевски, но никой не иска да го каже. А не иска да го каже, защото държавните институции са впрегнати в това да бранят мъглата над собствеността в структуроопределящата компания. “Булгартабак” или по-скоро коалицията около нея е причината, която може да доведе до падането на четвъртата по активи банка у нас. “Булгартабак” е компанията, която може да доведе до неизпълнението на част от акцизните цели в бюджета. 

 

Но КОЙ и КАКВО е “Булгартабак”

 

“Булгартабак” е банката на Делян Пеевски. Така най-просто може да се определи връзката между компанията и ДПС депутата. А че Пеевски е крайният собственик на цигарената фабрика, едва ли трябва да имаме съмнения. Каза го мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, а той някак си “ги разбира тия неща”. Че собствеността на Пеевски над “Булгартабак” е ноторно известен факт, обяви и един от отстранените в момента изпълнителни директори на КТБ.

И след всичките тези признания у нас все още няма институция, която да се заеме и провери дали това е така. Защото официалната версия за цигарената компания е съвсем различна. 

 

"Булгартабак" беше приватизиран през 2011 г. за сумата от 100 млн. евро от регистрираното в Австрия специално за целта дружество BT Invest. За него беше обявено, че е индиректна собственост на руската инвестиционна компания VTB Capital. Още тогава за избрания метод на приватизация имаше критика, че не осигурява прозрачност на купувача. Появиха се и индикации, че руското участие е портфейлно и ще приключи много бързо с продажба към български собственик. 

 

По следите на замазания собственик

 

И продажбата не закъсня. През март 2014 г. Комисията за защита на конкуренцията одобри придобиването на контрол над BT Invest от страна на регистрираното в Лихтенщайн Livero Establishment. Само преди месец пък към Livero се приши още една лихтенщайнска офшорка -  Woodford Establishment.

Скандалното в решението на КЗК беше, че тя не разгледа сделката на офшорките, тъй като не става въпрос за придобиване между предприятия и следователно няма концентрация на бизнес. В официалното си съобщение по случая антимонополната комисия обяви, че според проверката й макар купувачът да е компания, контролът върху нея е на физическо лице. Затова и КЗК свободно може да абдикира от отговорностите си. Самото име на физическото лице беше заличено от официалното решение на КЗК. Това не е нарушение на закона, но се приема, ако засегнатата страна го поиска категорично. Очевидно тази информация е била особено чувствителна за купувача. 

 

Преди да се стигне до физическото лице обаче има цяла върволица от офшорки. Собственик на Livero Establishment e регистрираното в свободната зона на Дубай дружество TGI Middle East FZE. То пък е притежание на Prest trade Ltd., за което няма информация къде е регистрирано. В свое разследнане "Капитал" установи, че Prest trade също е регистрирано в безмитната зона в Дубай. Мястото най-вероятно е предпочетено, защото достъп до фирмените данни там имат само собственици и представляващите дружеството. 

 

Така информацията за физическото лице, което без да има икономическа дейност е способно да придобие една от най-големите компании в България, се оказа заключена. От това обаче не се впечатли прокуратурата, която би трябвало да установи дали не става дума за пране на пари. Не се поинтересува и ДАНС, която също би трябвало да се грижи за предотвратяването на прането на пари и на подобни икономически престъпления. Не направи впечатление и на Националната агенция за приходите, че има физическо лице без доход, способно да купи предприятие от такъв мащаб. 

 

Но може би всичко зависи от лицето. И фигурата му му. Корпулентната му фигура, както лицето само се описа наскоро.

 

Булгартабак банк

 

След като загуби основния си източник на финансиране през КТБ, или по-точно след като на Цветан Василев му писна да налива пари в кацата без дъно Пеевски, ДПС депутатът отчаяно се нуждае от “Булгартабак” като разменна монета. Пеевски може да търгува компанията както политически, така и икономически. Политически е ясно. Бизнесът по изкупуването и търговията с тютюн е точно в десетката за избирателите на ДПС. Избиратели, които носят гласове, а гласовете - влияние при политическите пазарлъци. 

 

Икономическата роля на  “Булгартабак” за Пеевски е още по-голяма. Използвайки приходите от компанията и активите й като средство за обезпечение, той може да намери ония така необходими му средства, след като Василев врътна кранчето.

Булгартабак банк можем да наречем и Пеевски банк. Пеевски се нуждае от парите на дружеството и прави всякакви еквилибристики, за да ги усвои. Доказателствата за това са текущото финансово състояние на дружеството и решенията от спорното общо събрание на акционерите от края на юни 2014 г. Решения, които до голяма степен и допринесоха за случая КТБ.

 

Цифрите 

 

Отчетът на “Булгартабак” за полугодието на 2014 г. показа катострофален спад на резултатите. Холдингът има 28.84 млн. лв. приходи в края на юни 2014 г. спрямо 107.56 млн. лв. за същия период на миналата година. Печалбата му преди облагане с данъци е 10.24 млн. лв. при 84.89 млн. лв. към шестмесечието на 2013 г. Нетният резултат се понижава до 9.2 млн. лв. спрямо 82.4 млн. лв. година по-рано. Излиза, че “Булгартабак” катастрофира. Данните обаче в голямата си част се дължат на липсата на капитализация от холдинга спрямо дъщерните му дружества. Това, което се случва, е класички случай на “наказание” от мажоритарния акционер към миноритарните му партньори. А той се изразява в изкуствено или нетипично за компанията свиване на резултата в холдинговото дружество. Голяма част от натрупвания преди това в холдинговата компания резултат сега се “осребрява” през дъщерните дружества.

 

Едва ли е случайно, че докато собствеността в “Булгартабак” се контролираше от VTB Capital, резултатите на дружеството растяха, а веднага след промяната катастрофираха.

 

При това без видима пазарна причина. Е, има и една разлика. Ноторно известен факт е, че ноторно известният собственик на цигарения холдинг имаше почти безконтролна власт над предишното правителство. А това означава и контрол над митниците, данъчните и приходната агенция. Все институции, призвани да се бъркат във финансите на дружество като “Булгартабак”. 

 

Но за митническите драми и сръбските проблеми на цигарения холдинг очаквайте скоро.  

 

Мирослав Иванов

Финансови смислици” (miroivanov.com)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 17264 |14.07.2014 Какво свързва Пеевски и Прокопиев с банковия атентат . 7| 11127 |30.06.2014 Банкова теория за боксовата круша . 37| 13242 |17.06.2014 Корпоративна банка е стабилна . 73| 40530 |08.08.2013 Строители на капитализма: Цветелинбанк - II-а част

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads