Реклама / Ads
2| 7492 |18.08.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Успение на Св. Иван Рилски - покровителят на миньорите

.
Почитаме един от трите пазника в чест на свети Иван Рилски - най-големия български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога.Наа този ден се отбелязва професионалния празник на миньорите.Светецът се смята за покровител на миньорите. На този ден празнуват и геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.
 

Останалите са на 19 октомври и 1 юли - и двата свързани с мощите на всебългарския покровител. Днес се отбелязва паметта на успението, блажената кончина на светеца, упокоил се в Господа на този ден през 946 г.

Света литургия ще бъде отслужена в в Рилския манастир от Неврокопския митрополит Серафим като представител на Светия Синод на Българската православна църква, тъй като обителта е ставропигиална, т. е. подчинена на централната църковна власт. Заедно с митр. Серафим ще служат Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, клирици от обителта и от различни епархии в страната.

Песнопенията ще изпълнят два хора, съставени за случая от някогашни възпитаници на Пловдивската духовна семинария (на която в продължение на 15 г. еп. Евлогий беше ректор) и на Софийската духовна семинария. Пловдивските възпитаници ще бъдат ръководени от йером. Макарий Рилски и от доскорошния учител по пеене в ПДС Димитър Даскалов. Софийските възпитаници ще се ръководят от Андрей Касабов, също доскорошен учител по пеене в СДС.

Преподобният Иван Рилски Чудотворец е роден е около 876 година край Дупница. Посещавал много места, докато най-после се установил в рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир - Рилския - който съществува вече 1000 години.

Чудотворецът съставил своя завет - уникален документ, от който са познати четири преписа. Един от тях и днес може да се види в музея на манастира. В него светецът завещава на хората да съхранят вярата си, непорочна от всяко зломислие.

Основните суровини, които се добиват в България, са лигнитни въглища, оловно-цинкови, медни и полиметални руди, гипс, варовик, бетонит, каолин, кварцови пясъци, огнеупорни глини, мрамор. Броят на установените находища у нас е 595, от които: 206 на метални полезни изкопаеми, 115 на неметални полезни изкопаеми, 3 на нефт и природен газ, 51 на скално-облицовъчни материали, 151 на строителни материали, 69 на твърди горива. 80% от минните дейности в страната се извършват по открит способ. Броят на заетите в добивната промишленост е малко под 25 000 души.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6242 |01.07.2014 Църквата празнува връщането на мощите на св. Иван Рилски . 3| 9944 |07.01.2014 Честит Ивановден! . 0| 7479 |19.10.2013 Почитаме паметта на Иван Рилски Чудотворец . 1| 9632 |18.08.2013 Успение на Св. Йоан Рилски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads