Реклама / Ads
4| 7003 |19.08.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Дъновистите посрещнаха Божествената Нова година

.
Началото на физическата година според учителя Петър Дънов е на 1 януари, на Духовната година - на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август.
 

По традиция големият събор на последователите на Дънов - "Бялото братство", се прави край петото езеро на Рила – Бъбрека, на този ден. Тогава става "събор на Слънцето с представители от всички планети", обяснявал на учениците си Петър Дънов. Те играят паневритмия - танцът, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Ангелите нямат петна по дрехите си, затова внимавайте да сте като тях, предупреждавал Петър Дънов.

По традиция за посрещане на изгрева на слънцето се събират близо 2000 души. Ритуалът включва движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог и Вселената. Играе се в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Паневритмията има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича "Слънчеви лъчи", а третият – "Пентаграм". Запознатите с тази духовна наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó, е основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като "езотерично християнство" и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7491 |18.08.2014 Успение на Св. Иван Рилски - покровителят на миньорите . 1| 8152 |15.08.2014 Голяма Богородица е! . 0| 7423 |08.08.2014 Почитаме свети Емилиан Изповедник . 0| 7566 |06.08.2014 Светъл празник - Преображение Господне!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads