Реклама / Ads
17| 11250 |19.08.2014 АКТУАЛНО

Илия Илиев пред Фрог: На ромите не трябва да се дават пари

.
На ромите не трябва да се дават пари, а да се откриват работни места. Това каза пред Фрог нюз председателят на партия ДРОМ Илия Илиев. Все още се колебае коя партия да подкрепи за изборите. Категоричен е, че няма да е ГЕРБ заради липсата на капацитет. Въздържа се и от БСП, тъй като се подкрепя от "Евророма". Илиев настоява за проектозакон, която да дисквалифицира от играта политиците, които купуват гласове. Вижте какво още каза той:
 

- Г-н Илиев, на предходните парламентарни избори партия ДРОМ подкрепи БСП. Ще запазите ли съюза си и на предстоящите избори на 5 октомври?

 

- До този момент с БСП нямаме никакви официални договорки. Всъщност истината е, че никога с тях не сме подписвали коалиционно споразумение. В рамките на тази и следващата седмица ще определим нашата позиция за изборите. При положение, че другата ромска партия „Евророма” остава там ние няма да имаме каквито и да е предложения, защото става припокриване на различен вид политики спрямо ромската общност. Това би замъглило и опетнило нашата политика в този момент.

 

- Обикновените роми в гетата наясно ли са каква е съществената разликата между ДРОМ и „Евророма”, както и какви са вашите виждания за развитие на отделните сектори и отрасли?

 

- Политиката ни е много проста, достъпна и разбираема. Това, което искаме да направим е да дадем път на интелигенцията, която да стане част от административния капацитет на държавата. Това е най-кратко и ясно казано. Всички хора, които имат необходимите качества и заслуги да бъдат на определени административни позиции. Оттук трябва да тръгнем към интеграцията на ромското общество.

 

- Но нали милиони бяха отпуснати за интеграция на ромите.  Къде отидоха тези пари и случи ли се нещо на практика?

 

- Относно въпроса със средствата за интеграция от няколко месеца имаме категорична позиция, че пари за ромите не трябва да бъдат отпускани, защото точно това вреди на интеграцията. Първо това дискриминира останалата част от обществото. Второ-ние не се нуждаем от пари, а от трудови навици. Когато се взимат готови пари те  се изхарчват. Младите поколения придобиват навици да им идват наготово някакви помощи и така да преживяват. В същото време престават да мислят за работа. При нас всички средства, които са били отпускани до този момент или тепърва се подготвят за това трябва да незабавно да се пренасочат за създаване на предприятия и откриване на работни места. Няма значение кой ще бъде нает на тях-роми или българи. Важното е да са хора, които се намират в трудно социално положение. Според нас оттук ще тръгне едно равенство и ще се създават съвсем ясни трудови навици в подрастващото поколение. Именно това в годините ще създаде предпоставка за развитие на хората. Искам да ви кажа, че средствата, които са идвали по наша информация най-малко са минавали през каквито и да било ромски организации.  

 

- Къде тогава са отивали?

 

- За съжаление те винаги са се разпределяли между структури, близки до високите етажи на властта т. е до управляващите.

 

- Имате ли представа колко хора ви симпатизират?

 

- Имаме подкрепата на 40-50 хиляди избиратели, които при добра подготовка и организация ще бъде осезаема тяхната подкрепа. В момента водим преговори с някои партии, ще влезем с някоя по-голяма партия.

 

- Кажете поне накъде гледате-към лявото или дясното политическо пространство?

 

- В последно време лявото и дясното толкова се е размило, че няма никакво значение за настоящата ситуация в България. Повечето леви партии изповядват десни идеи и обратното. Идеята е да работим с партия, която ще приеме на сериозно и с уважение нашите идеи. Целта ни е да работим дългосрочно, а не подкрепата ни да бъде свързана само с даване на едни гласове. ДРОМ до сега не се е продавала на нито една партия. Когато сме участвали в даден съюз винаги е ставало с политическа договорка и никога не сме продавали идеите и душите на нашите хора. Не участие на всяка цена, а при условие, че приложим нашите идеи в една бъдеща взаимна политика.

 

- Кои от управляващите най-много се доближиха до вашите цели?

 

- Категорично не е ГЕРБ, защото още през 2008 година направих първите стъпки с Бойко Борисов. Благодарение на нашите гласове той стана кмет на София още на първи тур и не отиде на балотаж. В работата ми с ГЕРБ в рамките на няколко години се убедих, че там няма капацитет и хора, които да мислят стратегически и трезво в интерес  на нацията. Защото ромският проблем  не е само ромски. Той е проблем на цялата българска нация. Виждате, че повече от 1 млн. роми, една не малка част от тях са без образование. Това след 10-15-години много сериозно ще рефлектира на нацията. ГЕРБ не намериха никакво разбиране и според нас там няма банка от кадри които да мислят стратегически. Там се мисли основно:" Дайте да вземем властта, да почваме да крадем, пък оттам нататък ще видим какво ще стане". Докато по времето на  БСП и ДПС не малко идеи намериха разбиране и реализация. Според нас през последната година социалната политика  и ангажиментите към хората с по-труден социален статус бяха приети присърце и с по-голям патос се работеше по тях. В пъти –по-добре беше, отколкото при ГЕРБ.

 

- Скоро ромите в „Столипиново” издигнаха кандидатурата на Делян Пеевски за депутат, въпреки, че изобщо нямат представа какво прави той и къде се намира.  Някои бъркат и името му, дори. Вярно  ли е, че на ромите им се казва отгоре за кого да гласуват?

 

- За съжаление това ще продължи, докато не намерим нашето място. Ромите не знаят какво се случва и се лутат. Аз ви уверявам, че когато намерят своето място, особено младото поколение, което е с по-добър ценз, ще е наясно какво да прави. Това няма да продължава до безкрайност. Много скоро ще знаем къде сме, какво трябва да правим и няма да бъдем така наивни.

 

- Но много журналистически разследвания  показаха, че ромите основно продават гласа си на изборите. Мислите ли, че ситуацията е безконтролна?

 

- Когато виждам подобни неща се чувствам ужасно. Това го правят големите партии, които взимат огромни субсидии от данъкоплатеца. И с тези пари, които според нас са категорично грешни, се купуват ромски гласове. Това ще продължава докато не се въведе и не бъде приет твърд закон. Вие виждате, че на последните европейски избори имаше доказано купуване на гласове. Та ние не можем да се справим с това, което е доказано. Не е виновен този, който взима, а този, който дава, защото той е гладен и не може да си изхрани децата. Според нас в предстоящото ново правителство бихме наложили много ясен и категоричен проектозакон, който много бързо да осъжда купувачите на гласове и по ясен начин да дисквалифицира участниците в този незаконен процес.   

 

- Не ви ли обнадеждиха думите на Борисов преди няколко дни, че поне 10 зам.-министри от етнически произход ще има, ако дойде на власт?

 

- Бойко Борисов говори глупости. Когато бях при него той убеждаваше обществото, че ще има минимум един министър от ромски произход. Защо не го направи? Така, че това, което каза за мюсюлманите-лъже. Гарантирам ви, че това няма да го направи никога. Така преди години излъга и ромите. Като цяло политиката ме е отвратила страшно много.

 

- Какво ви кара да сте още в нея?

 

- От позицията на времето съжалявам, че не съм прекарвал повече време с децата си. Вече го правя. Продължавам да се занимавам с политика като не се приемам толкова насериозно и не го прием толкова лично. Правя го, защото ми е в кръвта и душата, но не очаквам нищо лично от това. Ще продължавам да го правя цял живот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6332 |18.08.2014 Шефът на НИМХ пред Фрог: Ще има още порои . 4| 6488 |08.08.2014 И. Бояджиев пред Фрог: Обучителите във военните заводи спят . 23| 8091 |05.08.2014 Арман Бабикян пред Фрог: Радан Кънев като каза „А”, да каже и „Б” . 7| 6621 |24.07.2014 Пратили полицаи да висят залудо пред фирми заради акцията в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads